Producătorii agricoli vor protesta azi pe marginea drumurilor

Producătorii agricoli vor organiza astăzi proteste masive pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ei sunt nemulţumiţi de politica fiscală pentru anul 2013, care prevede introducerea cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă, faţă de 8%, cât este în prezent. Şi aceasta în pofida faptului că ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, promitea anterior că în urma majorării taxei TVA, producătorii agricoli vor beneficia de rambursări de 12% din bugetul de stat în decurs de o lună, ceea ce ar însemna, de fapt, păstrarea taxei TVA la nivel de 8 la sută.

Autorităţile au motivat că propunerile de majorare a TVA-ului au fost condiţionate de FMI şi că pe această cale guvernul îşi propunea să asigure o creştere economică de 3%, să menţină deficitul bugetar la nivel de 1,2% şi a inflaţiei la nivel de 5%. Ministrul Finanţelor a mai argumentat că majorarea TVA va permite excluderea multiplelor firme căpuşe şi intermediari din acest domeniu.

Aceste argumente nu i-au convins însă pe agricultori şi aşa afectaţi de condiţiile climaterice nefavorabile din acest an. Fermierii vor protesta pe drumurile naţionale cu pancarte şi tehnică agricolă.

Deşi au răsunat deja voci din culisele politicului că ar susţine protestele agricultorilor, cum ar fi cazul Partidului Socialiştilor lui Igor Dodon, organizatorii acţiunilor de protest au atenţionat că acţiunea are la bază probleme exclusiv economice şi că nu-şi doresc politizarea acestuia.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, fostul ministru al Agriculturi, Valeriu Cosarciuc, a punctat în cadrul unei conferinţe de presă că, în loc să anunţe stare de urgenţă în agricultură, ţinându-se cont de pierderile în urma calamităţilor din acest an, guvernanţii au mai adăugat o povară fiscală, prin majorarea cotei TVA, care va înrăutăţi şi mai mult situaţia în domeniu.

„De la această modificare a politicii fiscale, bugetul statului nu va obţine nimic în plus, ba chiar, conform calculelor noastre, va pierde circa 1miliard de lei, deoarece se va mări restituirea TVA exportatorilor şi atunci nu este clar cine va câştiga din toată această afacere”, relevă Cosarciuc.

Potrivit acestuia, majoritatea culturilor a fost compromisă de secetă, iar producătorii agricoli care au accesat credite vor avea probleme legate de rambursarea acestora. „Vom solicita pe lângă anularea majorării taxei TVA ca începând cu anul viitor, timp de cinci ani, să fie instituită cota zero la impozitul pe venit în agricultură, fapt care ar duce la ameliorarea situaţiei în domeniu” a mai spus Cosarciuc.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei exportatorilor şi importatorilor de produse cerealiere din raionul Floreşti, Aliona Mandati, a declarat că, din cauza secetei din acest an, întreprinderile agricole deja se confruntă cu probleme legate de achitarea salariilor angajaţilor. „Mai avem rezerve din anii precedenţi, dar dacă statul va ignora solicitările noastre, vom ajunge în prag de faliment. Deja nu avem cu ce plăti salariile angajaţilor”, a spus ea.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a precizat că agricultorii nu vor bloca drumul cu tehnică agricolă pentru că nu este corect să sufere participanţii la trafic. „Vom face tot posibilul ca în următoarele cinci luni să fim auziţi de autorităţi, inclusiv prin intermediul acţiunilor de protest ca majorarea TVA să fie anulată.

În caz contrar, majoritatea agricultorilor vor falimenta, iar bugetul de stat va avea de suferit. Ca să achite TVA, agricultorii vor fi nevoiţi să recurgă la credite, iar statul nu va reuşi să achite în termen de 30 de zile diferenţa de 12% agricultorilor. Riscăm să se repete situaţia din anii 2006–2009, când statul a acumulat datorii faţă de agricultori de circa 250 milioane de lei”, a mai spus Slusari.

Svetlana Corobceanu

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu