Producătorii agricoli se pregătesc de protest

agricultori.sarata noua.leova.f.nadea roscovanuMinisterul Economiei este acuzat că împiedică accesarea fondurilor europene destinate agriculturii şi mediului rural în valoare de 68,5 milioane de lei

Organizaţiile de fermieri şi agricultori vor ieşi la proteste pe 28 mai curent în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Una dintre cauzele nemulţumirii agricultorilor e că autorităţile tărăgănează aprobarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural. Din cauza amânării publicării în Monitorul Oficial a acestui document, fermierii riscă să piardă subvenţiile europene în valoare de 68,5 milioane de lei. Fermierii dau vina pe Ministerul Economiei că tărăgănează semnarea documentului. Conducerea Ministerului Economiei susţine însă că sunt de vină angajaţii Cancelariei de Stat şi dau asigurări că documentul va fi semnat în curând.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc, a relatat că Strategia Naţională de Dezvoltare a Agriculturii şi Sectorului Rural a fost discutată şi aprobată în linii generale de Guvern, încă la 12 martie. Deşi au trecut două luni, aceasta încă nu a intrat în vigoare. „Vom rata investiţii considerabile destinate modernizării agriculturii. Am convenit să organizăm o acţiune de protest. Una dintre principalele revendicări este ca Ministerul Economiei să semneze această Strategie, ca ea să intre în vigoare, să beneficiem de fonduri importante. Totodată, să cerem aprobarea în Parlament a modificărilor la Legea cu privire la piaţa produselor petroliere. Aceste două chestiuni afectează serios dezvoltarea sectorului agro-industrial din RM”, a spus Cosarciuc.

Bătălie pentru gestionarea fondurilor

Potrivit fermierilor, există o dispută pentru gestionarea acestor fonduri între Ministerul Economiei şi Ministerul Agriculturii. Ministerul Economiei susţine că este responsabil de dezvoltarea rurală, prin urmare, această instituţie ar trebui să gestioneze fondurile.
„Noi am acceptat toate compromisurile. Important este să câştigăm aceste fonduri. În 2015, după alegeri, se va decide cine le va gestiona. Nu înţelegem de ce ar trebui să scoatem cu cleştele anumite decizii necesare pentru sectorul agrar”, a spus Alexandru Sliusari, preşedintele Asociaţiei Uniagroprotect.
Acesta a precizat că sectorul agro-industrial din RM este devansat la capitolul subvenţionare de ţările europene şi chiar de statele din spaţiul ex-sovietic. „Avem cele mai mici subvenţii. Reieşind din ultimele evenimente care au loc în Ucraina, pe viitor, am putea să ne confruntăm cu probleme pe pieţele estice. Este necesar să pătrundem pe pieţele europene, dar pentru asta e nevoie de modernizarea sectorului agro-industrial. În lipsa fondurilor de subvenţionare europene, nu poate avea loc o dezvoltare rapidă a agriculturii. Cu părere de rău, nu suntem înţeleşi la nivel guvernamental”, a spus el.

Fonduri disponibile din 2011

Fondurile în valoare de 68,5 milioane de euro, în cazul în care va fi aprobată Strategia, urmează să fie alocate pe parcursul a trei ani. Această sumă ar permite dublarea fondului de subvenţionare a agriculturii începând cu 2015. „Fondurile sunt valabile în cadrul Parteneriatului Estic din 2011. De ele beneficiază Armenia, Georgia. Noi însă, ba din cauza crizei politice, ba din alte motive, nu beneficiem. Termenul limită pentru aprobarea Strategiei a fost 20 martie. Guvernul a aprobat atunci formal acest document, dar din cauza că nu a fost publicat în Monitorul Oficial, nu a intrat în vigoare. Din informaţiile pe care le deţinem, Ministerul Economiei se opune semnării acestuia”, a mai spus Sliusari.
Reprezentanţii asociaţiilor de producători agricoli au mai precizat că au avut chiar întâlniri cu liderii de partid la acest subiect, problema însă n-a fost soluţionată.

ME: „Azi-mâine, documentul va fi semnat”

Solicitat de JURNAL, şeful Serviciului de presă al Ministerului Economiei, Eugen Viţu, a declarat că procedura de acumulare a semnăturilor pe acest document e de competenţa Cancelariei de Stat. „Acest document n-a fost semnat nu din cauza ambiţiei ministrului Economiei, aşa cum susţin fermierii. E o problemă tehnică care a intervenit la Cancelaria de Stat. În perioada 14 – 25 aprilie, documentul s-a aflat la Ministerul Finanţelor, urma a fi semnat de patru ministere. Ministerul Economiei este penultimul, ultimul urmând să-şi pună semnătura prim-ministrul. Azi-mâine, acest document va fi semnat”, a spus Viţu.

Nemulţumiţi şi de scumpirea carburanţilor

În cadrul acţiunii de protest, planificată pentru 28 mai, agricultorii vor protesta şi împotriva scumpirii carburanţilor. Aceştia susţin că întreprinderile petroliere au operat în acest an două modificări ale preţurilor la benzină şi motorină. Pe parcursul unei luni, preţurile la motorină au crescut cu un leu per litru. Reieşind din volumul de motorină folosită în scopuri agricole, fermierii au pierdut aproximativ 200 milioane de lei. Astfel, majorarea fondului de subvenţionare nu a fost simţită pe fundalul scumpirii motorinei. Acţiunea de protest va fi organizată de asociaţiile de producători agricoli UniAgroProtect, Federația Fermierilor din Moldova, Federația Națională a Agricultorilor AGROinform și Asociația Producătorilor de Fructe Moldova Fruct.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)