„Procurorul nu a prezentat nicio probă pentru a-l menţine în arest pe Gheorghe Petic”

Interviu cu Angela Istrate, avocata lui Gheorghe Petic

Liderul organizaţiei teritoriale Ungheni a PDA, Gheorghe Petic, rămâne în arest. Decizia a fost luată ieri de magistraţii de la Curtea de Apel Bălţi, unde a fost contestată arestarea lui Petic. Fostul angajat al Poliţiei de Frontieră a fost arestat la 12 octombrie, fiind suspectat de viol. La 1 noiembrie mandatul de arest preventiv pe numele său a fost prelungit pentru 20 de zile. Procurorul de caz a refuzat să facă declarații pentru presă. Acuzațiile sunt respinse de fostul angajat al Poliției de Frontieră. Amintim că anterior acesta a făcut mai multe dezvăluiri despre contrabanda cu țigări.

Doamnă Istrate, aţi avut acces la dosarul clientului Dvs., ce probe au adus procurorii în susţinerea demersului de prelungire a mandatului de arest?

Dosarul se află la etapa de urmărire penală. Avem acces doar la probele prezentate de procuror în momentul înaintării demersului în care a solicitat aplicarea măsurii preventive de arest. La acest demers a fost anexată doar încheierea Judecătoriei Ungheni prin care a fost eliberat mandatul de arest. Nu au fost prezentate alte probe care ar confirma că există riscuri ori temeiuri pentru a-l menţine pe Gheorghe Petic în arest.

Aţi discutat cu martori, sunteţi convinsă de nevinovăţia clientului Dvs.?

Clientul meu pledează nevinovat şi acumulăm probe în acest sens. Acum suntem la etapa examinării demersului prin care am contestat eliberarea mandatului de arest. Am contestat şi unele încheieri emise cu încălcări de procurori în procesul de urmărire. Cât timp nu am studiat fondul cauzei, nu mă pot pronunţa privind probele care vor fi aduse de procurori.

În spaţiul public a fost vehiculată informaţia că Gheorghe Petic ar avea un alibi, că ar fi fost în alt loc când s-a produs presupusa infracţiune. Ce ne puteţi spune despre asta?

Există probe că clientul meu se afla în altă parte, există declaraţiile unor martori. Dar la această etapă nu pot oferi detalii despre aceştia.

Ce încălcări ale drepturilor clientului Dvs. aţi înregistrat până acum?

Una din principalele încălcări e prelungirea mandatului de arest. Instanţa de judecată nu a verificat elementar cât de legal este pornită urmărirea penală, deoarece la materialele cauzei nu a fost anexată ordonanţa de urmărire penală. Totodată, conform normelor Codului de Procedură Penală, urmărirea penală se stabileşte pe un termen de 30 de zile cu posibilitatea de a-l prelungi ulterior. În instanţa de judecată a fost prezentată doar încheierea de eliberare a mandatului de arest, ordonanţele de fixare a termenelor de urmărire penală sunt absente. În aceste condiţii, este încălcat din start dreptul la un proces echitabil.

După şedinţa de judecată din 1 noiembrie, la care lui Gheorghe Petic i s-a făcut rău şi a fost chemat medicul, am avut o întrevedere cu el, starea sa de sănătate s-a ameliorat, dar continuă să acuze probleme de sănătate. A stat în condiţii oribile de detenţie la Nisporeni, apoi a stat timp de două ore în aşteptarea şedinţei într-o încăpere mică, flămând, la Bălţi. Procurorii aduc trei argumente când cer forma de arest preventiv: că Petic ar putea să se ascundă de urmărirea penală, ar putea să împiedice desfăşurarea acesteia şi ar putea să influenţeze martorii. Dar n-au prezentat nicio probă în sprijinul acestor declaraţii ale lor. Din păcate, nu e unicul caz de acest gen. În ultimul timp se pare că e o normă deja ca procurorii să ceară neîntemeiat eliberarea mandatului de arest şi prelungirea acestuia. Gheorghe Petic a sesizat instituțiile internaționale referitor la drepturile care i-au fost încălcate, drepturi garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. A apelat la Consiliul Europei, la oficiul ONU și la Ambasada SUA și a Germaniei în speranța că va fi sprijinit în această situație.

Vă mulțumim.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu