Procurorul lui Lupu, învestit ilegal

Deputatul PLDM Ion Butmalai nu l-a votat pe Corneliu Gurin, însă democratul Oleg Sârbu nu l-a luat în serios

Ion Butmalai, deputat PLDM, a declarat că nu şi-a dat votul pentru Corneliu Gurin pentru numirea acestuia în funcţia de procuror general. Butmalai a declarat că l-a atenţionat pe Oleg Sârbu, deputatul PD care a numărat voturile joi, 18 aprilie, însă acesta n-a acordat importanţă cuvintelor acestuia. Comuniştii sunt cei care au depus o sesizare în parlament, invocând că Corneliu Gurin n-a acumulat 51 de voturi şi că au dovezi în susţinerea acestei afirmaţii.

Corneliu Gurin, candidatura propusă de PD, va fi cel mai probabil lipsit de funcţia de procuror general în care a fost învestit de către Parlament săptămâna trecută. La începutul şedinţei Parlamentului, PCRM a ieşit cu o sesizare prin care contestă legalitatea procedurală a numirii lui Corneliu Gurin în funcţia de procuror general. Acest lucru s-a întâmplat a doua zi după ce Dirk Schuebel, şeful delegaţiei UE în RM, l-a felicitat pe Corneliu Gurin pentru funcţia în care a fost învestit.

Comunistul Anatoli Zagorodnîi a declarat că unii deputaţi nu au votat proiectul de hotărâre, în consecinţă, proiectul n-a adunat 51 de voturi. „Solicităm ca parlamentul să revină la votul de săptămâna trecută privind numirea procurorului general, să formăm un grup care să verifice câţi deputaţi au votat”. Comuniştii afirmă că deţin o înregistrare video care demonstrează acest fapt.

Butmalai: „I-am spus celui care a numărat voturile că nu am ridicat mâna”

Ion Butmalai a declarat că proiectele se votau în grabă, de aceea n-a reuşit să iasă în faţa deputaţilor şi să anunţe că nu şi-a dat votul. „N-am votat pentru că m-am documentat. Nu poate un om care n-a lucrat nicio zi în procuratură să conducă o asemenea instituţie. Se votau proiectele unul după altul, foarte repede, n-am avut timp să ies şi să spun, i-am spus celui care a numărat voturile că n-am votat. I-am spus şi vecinului meu de scaun să nu voteze, dlui Cimbriciuc, el a procedat cum a crezut de cuviinţă”.

Butmalai ar fi pus problema şi fără comunişti

Alexandru Cimbriciuc a declarat că Ion Butmalai l-a atenţionat pe el şi pe alţi colegi: „Noi, deputaţii, n-am citit acest proiect. Cu toate acestea, am votat pentru Gurin. Apoi, cu regret, am constatat faptul că au avut loc într-adevăr încălcări”. Acelaşi deputat a afirmat că în cazul în care PCRM n-ar fi ieşit cu o sesizare în acest caz, o asemenea sesizare ar fi fost depusă de Ion Butmalai. „Ne-am exprimat indignarea faţă de deputatul PD, Oleg Sârbu, care a numărat voturile. Am spus atunci că colegul nostru n-a votat, deci nu putea fi vorba de 51 de voturi”.

În urma acestei sesizări, Parlamentul a constituit o comisie specială care va examina timp de o săptămână înregistrările video.

Cernencu: „Agenda PD a fost îndeplinită 150%”

Potrivit comentatorului politic Mihai Cernencu, după anularea votului trebuie să se reia procedura, preşedintele Parlamentului poate propune altă candidatură. „Adunarea generală a procurorilor trebuie să numească un candidat care să fie consemnat de către preşedintele legislativului. După ce PLDM a votat tot ce a vrut PD, l-a demis pe Vlad Filat.

Agenda PD a fost îndeplinită 150%, ia PLDM n-a obţinut nimic. Atunci când un partid cu 31 de mandate este decapitat, la ce te puteai aştepta? Cine a votat demisia guvernului la 5 martie? PD au votat cu comuniştii, iar democraţii nici n-au vrut să-şi retragă miniştrii. E normal şi natural să se întâmple aşa?”, a declarat Mihai Cernencu.

Vadim VASILIU

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.