Procurorii, obligaţi să-şi ceară scuze de la Şarban

După ce au luptat până în ultima instanţă împotriva prezentării scuzelor pentru felul în care au procedat cu Vladimir Şarban, procurorii au fost obligaţi să o facă

Procuratura Anticorupţie a anunţat săptămâna trecută că „prezintă scuze publice” lui Vladimir Şarban, fostul secretar al Consiliului Municipal Chişinău, pentru reţinerea, arestarea şi punerea ilegală sub învinuire a acestuia în anii 2004–2005. „Victorie tardivă. Aş fi preferat ca acele fapte pentru care mi s-au adus mult prea întârziatele scuze să nu fi fost niciodată”, a comentat pentru JURNAL actualul secretar general adjunct al Preşedinţiei, Vladimir Şarban.

Deşi decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie datează din 3 octombrie 2012, Procuratura Anticorupţie şi-a cerut scuze abia peste trei luni. Înainte de aceasta, reprezentantul procuraturii, Cristina Cociu, milita în instanţă pentru neadmiterea acestei cerinţe, dar şi pentru micşorarea sumelor cerute de Şarban drept despăgubiri materiale şi morale. Scuzele procurorilor trebuia să fie difuzate obligatoriu la Agenţia „Moldpres” şi la Compania „Teleradio Moldova” care, în perioada detenţiei, multiplicau minciunile comuniste.

„Trebuie să recunosc sincer că această informaţie, în egală măsură, m-a bucurat şi întristat. Aş fi preferat ca acele fapte pentru care mi s-au adus mult prea întârziatele scuze să nu fi fost niciodată. Pe de altă parte, cele întâmplate m-au făcut să înţeleg cât de mult valorează, în clipele de grea încercare, atitudinea şi sprijinul oamenilor de bună credinţă, ale prietenilor adevăraţi”, a declarat pentru JURNAL Vladimir Şarban.

Atunci, în preajma alegerilor locale din 2005, când exista „pericolul” realegerii primarului Serafim Urechean în funcţie, fapt ce nu convenea guvernării comuniste, ofiţerii de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi un grup de procurori au deschis câteva dosare penale. Vina tuturor funcţionarilor de la Primăria capitalei hărţuiţi în acele dosare privind procurarea ambulanţelor pentru Spitalul de Urgenţă şi eliberarea autorizaţiei de construcţie SRL „Mann” nu a fost demonstrată niciodată. În schimb, Vladimir Şarban şi alţi colegi de-ai săi au stat încarceraţi şi umiliţi aproape un an prin subsoluri în condiţii greu de imaginat. Nici nu se reuşea să le fie schimbată măsura de reprimare, că erau iar băgaţi în puşcărie. Ulterior, ofiţerul CCCEC Grigore Gorea a recunoscut public că era presat de şefi să-l bage în puşcărie pe Şarban şi că era vorba de dosare cusute cu aţă albă, instrumentate la comandă politică. (C.V.)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)