Procurorii cer condamnare pe viaţă

Dosarul taximetristei asasinate a fost trimis în instanţa de judecată

Ancheta s-a finalizat! Deşi procurorii susţin că nici vorbă nu poate fi despre un omor la comandă, părinţii taximetristei, care a fost găsită fără suflare la 26 iunie curent într-o vie de lângă Pojăreni, Ialoveni, sunt de altă părere. Tatăl tinerei asasinate cu bestialitate nu exclude faptul că fiica sa a fost victima unei răzbunări.

Iana Zmeu

Abia aşteaptă să privească în ochii asasinilor şi să le adreseze o singură întrebare: „De ce?”. Spre deosebire de procurori, părinţii taximetristei asasinate nu cred că fiica lor a fost omorâtă pentru că pe agresori nu i-ar fi mulţumit taxa pentru călătorie. Amintim că, la câteva zile de la săvârşirea omorului, oamenii legii au reţinut autorii crimei sângeroase. Aceştia s-au dovedit a fi Natalia T., o tânără de 27 de ani din Taraclia, şi Ion C., un bărbat de 33 de ani din Ceadîr-Lunga. Ei au povestit cu lux de amănunte cum au comis crima odioasă. Potrivit mărturiilor acestora, taximetrista le-ar fi cerut 700 de lei pentru a-i duce de la Chişinău până la Comrat. Văzând că Violeta (taximetrista) nu cedează din preţ, bărbatul înfuriat a scos cuţitul.

„Avea palmele tăiate. Săraca a încercat să lupte pentru viaţă”, spune înlăcrimată Nina Proca, mama taximetristei. Colegii de breaslă consideră că din cauza centurii cuplate Violeta nu a reuşit să manevreze pentru a scăpa de mâinile asasinilor. „Pe timp de noapte nu-mi pun centura. Mai bine mă aleg cu o amendă, decât să plătesc cu propria viaţă”, a constatat un bun prieten şi un coleg de meserie al taximetristei.

Arma asasinilor, un cuţit de bucătărie

După cum spun oamenii legii, amprentele pe care le-au lăsat infractorii la locul săvârşirii infracţiunii le-au facilitat căutările, deoarece bărbatul reţinut a fost condamnat anterior pentru tâlhărie. În timpul percheziţiei la domiciliul acestor doi indivizi au fost descoperite lucruri sustrase de la taximetristă, bijuterii şi două telefoane mobile. Părinţilor li se pare suspect faptul că jefuitorii nu au observat că în portmoneul din care au fost sustraşi banii au rămas neobservate inelele victimei, pe când după spusele surselor apropiate anchetei pe buletinul care era de asemenea în portmoneu au fost descoperite amprentele infractorilor. Acest detaliu îi face să creadă pe apropiaţii taximetristei că infractorii au vrut să verifice dacă victima este cea care trebuie, şi nu o altă persoană.

„Dacă nu îi aranja suma pe care le-a cerut-o Violeta pentru călătorie, aşa cum spun ei, atunci foarte simplu puteau lua altă maşină. De ce a trebuit neapărat să o omoare?”, se întreabă mama taximetristei. Mai mult, potrivit procurorilor, în acea noapte asasinii aveau asupra lor un cuţit de bucătărie care a devenit armă în mâinile ucigaşilor.

„Taximetrista a fost omorâtă cu scopul de a fi jefuită”, a declarat pentru JURNAL Angela Vasilenco, procurorul care gestionează cazul. Potrivit acesteia, versiunea de omor la comandă sau răzbunare este exclusă de oamenii legii. Pe de altă parte, făptaşii, din motive necunoscute, s-au limitat la câteva sute de lei şi nişte bijuterii, pe când taximetrista mai avea în maşină o sumă importantă de bani.

Presupusele motive ale răzbunării, excluse de procurori

„Violeta mai avea cu ea şi câteva sute de euro şi dolari. În acea zi ea trebuia să achite următoarea rată de bani pentru maşina de taxi”, povesteşte Vasile Proca, tatăl răposatei. Potrivit acestuia, fiica sa planifica să răscumpere maşina de la firma de taxi la care activa. Mai mult de jumătate de sumă deja era achitată. „Avea contractul cu ea în maşină”, a mai adăugat bărbatul. Banii (euro şi dolarii) au rămas neatinşi, pe când contractul a fost ars de făptaşi. Amintim că anterior oamenii legii au declarat că agresorii, chipurile, pentru a ascunde urmele săvârşirii infracţiunii, au încercat să incendieze maşina, însă, din cauza uşilor închise şi a lipsei de oxigen care a oprit răspândirea flăcărilor, planul lor a eşuat.

Apropiaţii taximetristei consideră că tânăra ar fi putut fi omorâtă din cauza că un cunoscut foarte apropiat de al ei are duşmani care se trag din trecutul criminal al acestuia. „Ştim că în trecut bărbatul a fost ţinta unor bandiţi. Ei i-au aruncat o grenadă în apartament, însă el nu era acasă. În urma deflagraţiei, a murit soţia lui”, ne mărturiseşte una din rudele taximetristei. Contactat de JURNAL, bărbatul a refuzat să ne ofere mai multe detalii privind acest subiect. „Prefer să mă abţin de la comentarii. Sunt părerile mele pe care nu cred că ar trebui să vi le împărtăşesc”, a subliniat bărbatul.

Procurorul Angela Vasilenco spune că nu este la curent cu aceste circumstanţe. Potrivit acesteia, la sfârşitul lunii octombrie, ar putea fi fixată ziua primei şedinţe de judecată. „Bărbatul agresor a încercat să-şi asume toată vina pentru a o scăpa de pedeapsă pe femeie. Noi însă insistăm că ea să meargă în calitate de complice în săvârşirea omorului şi vom cere detenţie pe viaţă pentru ambii”, a declarat procurorul.

Filmul crimei. „Ale cui sunt mănuşile murdare de sânge?”

La o săptămână după săvârşirea omorului, poliţiştii au reconstituit crima odioasă de la Ialoveni. Femeia reţinută le-a povestit oamenilor legii filmul crimei. Potrivit acesteia, taximetrista a fost omorâtă în apropierea Autogării de Sud din Chişinău. Apoi făptaşii au pus cadavrul în portbagaj şi s-au îndreptat spre plantaţia de vie de lângă satul Pojăreni. La volanul maşinii de taxi s-a aşezat bărbatul, care ulterior le-a declarat oamenilor legii că nu-şi dădea seama ce face pentru că era în stare avansată de ebrietate. În plantaţia de vie unde a fost descoperit corpul neînsufleţit al taximetristei, un detaliu care nu a putut rămâne neobservat era o pereche de mănuşi murdare de sânge. Din start, s-a spus că acestea le-ar fi aparţinut asasinilor, ulterior însă… „Ne-au asigurat că mănuşile au fost uitate de criminalişti”, spune nedumerită mama taximetristei. Procurorul Angela Vasilenco nu cunoaşte nimic despre existenţa unui asemenea corp delict, însă a ţinut să menţioneze că nu a mai auzit ca specialişti criminalişti să-şi lase mănuşile la faţa locului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)