Procuror: „Avem suficiente probe pentru a demonstra implicarea funcţionarilor publici în dosarul licitaţiilor trucate”

DSC_7622dosar licitatii spitale foto- nadea roscovanu

Curtea de Apel a decis astăzi ca opt dintre cele zece persoane învinuite în dosarul licitaţiilor trucate din domeniul sănătăţii să rămână în arest. Printre aceştia figurează şi fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi. Avocatul său a contestat decizia Judecătoriei Buiucani privind măsura de arest preventiv pe un termen de 25 de zile, însă instanţa a menţinut în vigoare decizia instanţei de fond.

Audiind decizia judecătorilor, fostului ministru i s-a făcut rău. Este a opta persoană în dosarul respectiv căreia i s-a făcut rău şi a solicitat intervenţia medicilor. Usatîi a fost scos din sală ajutat de angajaţii CNA. Ieri seară, şeful Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman, a fost spitalizat în Secţia de Neurochirugie a Spitalului de Urgenţă.

Amintim că Centrul Naţional Anticorupţie a reţinut 15 persoane în cadrul dosarului licitaţiilor trucate în medicină. În cazul a cinci persoane, magistraţii au decis să amâne luarea unei decizii. Aceştia sunt acuzaţi de trucarea licitaţiilor achiziţiilor publice ale medicamentelor şi utilajelor medicale. Potrivit procurorului din cadrul Procuraturii Anticorupţie, Dorin Compan, în urma acestor acţiuni ilegale, bugetul de stat a fost prejudiciat de circa 30 de mil. de lei. Nimeni dintre suspecţi nu-şi recunosc vina şi nu colaborează cu ancheta, a mai spus el.

Omul de afaceri Tudor Ceaicovschi a declarat că este victima unui scenariu de intimidare pus la cale de o companie concurentă. „Nu avem nicio vină, nu am fost favorizat niciodată şi nu există nicio probă în acest sens. Licitaţiile au fost efectuate conform legii. În Republica Moldova, timp de 30 de ani, nu au fost procurate echipamente radiologice şi echipamentele aduse acum în toate raioanele au fost de cea mai înaltă performanţă. Suntem aici la comanda cuiva, trebuie să cedăm locul unei alte companii care, văzând că nu poate ţine piept unei concurenţe normale, a recurs la astfel de acţiuni”, a spus Ceaicovschi.

Procurorul Dorin Compan a declarat însă că organul de urmărire penală deţine suficiente probe care demonstrează atât implicarea lui Ceacovschi, precum şi a funcţionarilor publici care se află pe moment în arest preventiv în dosarul licitaţiilor trucate.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu