Procuratura Generală a Federaţiei Ruse pune la îndoială legitimitatea ieşirii Ţărilor Baltice din URSS

russian_flag_34142400

Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a demarat procedura de verificare A legitimităţii deciziei Consiliului de Stat al URSS privind recunoaşterea independenţei Ţărilor Baltice în 1991. Verificarea se efectuează ca urmare a unei interpelări a unui deputat rus, fără a se preciza numele acestuia, scrie meduza.io.

„Din punct de vedere juridic, decizia privind recunoaşterea independenţei Ţărilor Baltice este păguboasă, pentru că a fost adoptată de o structură neconstituţională”, a menţionat interlocutorul agenţiei. În plus, acesta a remarcat că încheierea procuraturii trebuie să fie cântărită, deoarece la adoptarea unor asemenea decizii trebuie „să se ţină cont nu doar de aspectul juridic, ci şi de cel politic”.

Consiliul de Stat al URSS a recunoscut independenţa Lituaniei, Letoniei şi Estoniei la 6 septembrie 1991, în cadrul primei sale şedinţe. Consiliul de Stat a fost format cu o zi mai devreme, din această structură făcând parte preşedintele URSS şi liderii republicilor unionale.

În noiembrie 1991, şeful Direcţiei supravegherea executării legilor privind securitatea de stat, Victor Iliuhin, a deschis un dosar penal pe numele preşedintelui URSS, Mihail Gorbaciov, pentru „înaltă trădare”. Potrivit lui Iliuhin, recunoaşterea independenţei Ţărilor Baltice contravenea Constituţiei URSS. Procurorul general al URSS, Nicolai Trubin, a clasat dosarul.

În iunie 2015, Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a încheiat verificarea legitimităţii transmiterii Crimeii RSS Ucrainene în 1954. Verificarea a fost efectuată la cererea deputatului Dumei de Stat, liderul „Rusiei Echitabile / Справедливaя Россия”, Serghei Mironov. Procuratura a ajuns la concluzia că transmiterea Crimeii contravenea legislaţiei sovietice. Această decizie nu are urmări juridice.

The following two tabs change content below.