Procedee K1 în campania electorală a PD

În comuna Băcioi, mun. Chişinău, în raioanele Orhei şi Cahul, bannerele PL au fost vandalizate

bannereFamilia primarului comunei Băcioi, mun. Chişinău, Vitalie Şalari (PL) a fost ameninţată. Primarul este de părere că în spatele acestor acțiuni ar fi un grup de tineri care acționează la ordinul lui Constantin Ţuţu, membru PDM, luptător K 1. Incidentul a avut loc sâmbătă, 8 noiembrie 2014, când organizaţia locală a PL din Băcioi a organizat o întâlnire cu alegătorii din localitate. Zilele acestea, primarul de Băcioi a depus plângeri la postul de poliţie din localitate, Comisia Electorală Centrală şi Procuratura Generală.

În timpul discursului primarului de Băcioi, Vitalie Șalari, la întâlnirea cu alegătorii din localitate, un grup de aproximativ 15 oameni a periclitat desfășurarea întâlnirii, manifestând un comportament agresiv și lansând amenințări la adresa primarului şi a familiei acestuia. Necunoscuții i-au spus „că îi vor da foc la casă, că îi vor fi deschise dosare penale şi că părinţii îl vor găsi la cimitir, alături de fratele său decedat”, a scris secretarul general al PL, Ion Apostol, pe pagina sa de Facebook. Aceleași persoane ar mai fi spus că vor distruge toate posterele electorale ale PL din comună, ceea ce ar fi făcut. „În timp ce Vitalie Şalari se afla lângă bannerele vandalizate, şoferul unei maşini de culoare roşie, cu însemnele Partidului Democrat şi numele Constantin Ţuţu, i-a aruncat un mesaj indecent”, mărturiseşte Ion Apostol.

Distrugerea bannerelor şi la Orhei, Cahul

„Este de-a dreptul obraznic ceea ce s-a întâmplat în comuna Băcioi. Bannerele PL-ului au fost vandalizate de către oponenți. În total, au fost distruse cinci bannere, presupun că a lucrat un grup dotat cu scară și instrumente necesare”, a spus Ion Apostol. Acesta ne-a mai declarat că bannerele PL au fost distruse şi la Orhei, iar mai recent, la Cahul. „Este ciudat faptul că pe cealaltă parte a panourilor sunt montate bannerele Partidului Socialiștilor, care nu au fost deteriorate. Iată încă o dovadă că PD şi socialiştii lui Dodon sunt fraţi gemeni”, a conchis reprezentantul PL. Constantin Ţuţu este candidat pe listele PD şi este originar din Băcioi. Contactat telefonic, acesta nu a răspuns la apelurile JURNALULUI.

„Unde este puţină minte, este multă prostie”

„Pe mine nu mă deranjează panourile vandalizate, pentru că oamenii înşişi decid pe cine să aleagă. Mă îngrijorează ameninţările la adresa mea şi a familiei mele. Am pregătit plângerea pe care o voi depune la CEC şi la Procuratura mun. Chişinău. Voi merge până în pânzele albe, mai ales că e vorba de familia mea”, a spus pentru JURNAL Vitalie Şalari. Potrivit primarului de Băcioi, Constantin Ţuţu, membru PD, în octombrie, ar fi adus 70 de sportivi, care ar fi depus cereri pentru a vota într-una din secţiile de votare din localitatea Băcioi. Primarul ne-a mai spus că aceşti 70 de sportivi vor fi repartizaţi la secţiile de votare pentru a intimida alegătorii şi a le „sugera” pe cine să voteze. „Deoarece Partidul Democrat vrea să ajungă la putere prin orice mijloace”, ne-a declarat primarul de Băcioi.

Solicitat de JURNAL, şeful biroului de monitorizare AO „Promo Lex”, Pavel Postică, a spus că a fost informat despre acest incident prin intermediul paginii asociaţiei monitor.md. „Observatorul din teritoriul respectiv urmează să verifice informaţia. Nu am informaţia despre rezultatele verificării din teritoriu, dar din fotografiile prezentate se vede că într-adevăr panourile publicitare ale PL au fost distruse. Organele de drept urmează să intervină şi să ia măsuri. Persoanele care au comis aceste infracţiuni vor fi pedepsite conform Codului Contravenţional”, a spus Postică.

Potrivit acestuia, pe moment, nu există o normă care să prevadă sancţiuni pentru distrugerea intenţionată a materialelor de agitaţie electorală. Probabil, aceste acţiuni vor fi calificate drept huliganism.

The following two tabs change content below.