Problemele întovărășirilor pomicole – prioritate pentru vicepreședintele Parlamentului și copreședintele PLR, dl Oleg Bodrug

JurnalLa data de 25 iunie, la inițiativa vicepreședintelui Parlamentului și copreședintelui Partidului Liberal Reformator, dl Oleg Bodrug, s-a desfășurat ședința publică a grupului de lucru creată cu privire la modificarea cadrului legal ce ține de activitatea întovărășirilor pomicole.

Vicepreședintele Parlamentului a primit un șir de cereri și petiții prin care, atât membrii întovărășirilor pomicole, cât și reprezentanții autorităților locale au solicitat soluționarea problemelor acestora, menționând gravitatea situației în care se află cele peste 100 de mii persoane, locuitori a peste 600 de întovărășiri pomicole.

La ședința publică au fost prezente aproximativ 90 de persoane, reprezentanți ai Parlamentului, deputați, reprezentanți ai Guvernului, ministerelor, inspectoratelor de stat, autorităților locale, întovărășirilor pomicole, societăţii civile și experți.

În cadrul ședinței a fost discutată situația actuală a întovărășirilor pomicole, cadrul legal și problemele de ordin legislativ, social și administrativ și alte probleme frecvente ale întovărășirilor, cum ar fi: imposibilitatea legalizării construcțiilor cu destinație de locuințe, deoarece se află în extravilanul localităților, imposibilitatea participării în cadrul scrutinelor în lipsă de viză de reședință, lipsa accesului la servicii publice și de infrastructură (drumuri, apă, canalizare, evacuarea deșeurilor, energie electrică, iluminare stradală, lipsa accesului la servicii medicale și sociale, imposibilitatea instituționalizării copiilor la grădinițe și școli; lipsa accesului la organele de forță, poliție) ș.a.

Reprezentanții celor peste 50 de întovărășiri pomicole care au participat la ședința publică, au salutat inițiativa vicepreședintelui Parlamentului, dl Oleg Bodrug, menționând că ședința publică de astăzi reprezintă un eveniment istoric, deoarece este pentru prima dată când un demnitar de stat ia în calcul necesitățile oamenilor din cadrul acestor întovărășiri pomicole care locuiesc în afara legalității, dar și a localităților din R. Moldova de mai mult de 20 de ani.

La finalul discuțiilor, moderatorul ședinței, dl Oleg Bodrug, a dispus crearea unui grup de lucru coordonat de domnia sa. Din cadrul grupului de lucru vor face parte reprezentanți a celor trei fracțiuni parlamentare ale Coaliției de guvernare, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Dezvoltării Regionale, Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor, reprezentanți ai Secretariatului General al Parlamentului și ai Guvernului, Î.S. „Cadastru”, primari, reprezentanți ai întovărășirilor pomicole, reprezentanți CALM și experți din partea societății civile.

Grupul de lucru constituit urmează să se întrunească în prima ședință de lucru săptămâna viitoare, iar scopul acestuia este de a pregăti conceptul proiectului de lege privind modificarea cadrului legislativ actual ce ține de activitatea întovărășirilor pomicole.

Totodată, se dorește lichidarea acestor întovărășiri pomicole, forme de tip sovietic de gestionare a bunurilor cetățenilor și autorităților publice locale.

PP