Probleme pentru naţională la început de an

DEFICIENŢE // Doi jucători moldoveni – fundaşul Victor Golovatenco şi mijlocaşul ofensiv Nicolae Josan – au rămas fără echipe

Echipa naţională a Moldovei va efectua un cantonament în perioada 4–10 februarie 2011 în Lagos (Portugalia) unde selecţionerul Gabi Balint vrea să-i vadă la treabă pe internaţionalii moldoveni.

Totuşi acesta nu are parte de veşti bune înaintea meciurilor amicale cu Polonia şi Andorra care vor avea loc în cantonamentul din Portugalia. Doi jucători moldoveni – fundaşul Victor Golovatenco şi mijlocaşul ofensiv Nicolae Josan – au rămas fără echipe.

Au făcut o gafă şi au rămas fără căpitan

Golovatenco, în sezonul trecut, căpitanul echipei Kuban Krasnodar, a preferat să nu-şi prelungească contractul cu formaţia antrenată de Dan Petrescu, deoarece oferta nu a fost avantajoasă pentru el. Fundaşul moldovean a contribuit decisiv la promovarea echipei în prima ligă din Rusia.

Responsabilii pentru prelungirea contractului au lăsat pentru ultima clipă această problemă, fiind convinşi că Victor va accepta în orice condiţie să continue la Kuban.

Pentru că nu i-a fost prelungit contractul în momentul potrivit, un angajat al clubului responsabil de această problemă a fost demis. Golovatenco este jucător liber de contract şi, în viitorul apropiat, ar putea semna cu o echipă din Rusia sau Ucraina. De menţionat că la formaţia Kuban mai evoluează portarul Stanislav Namaşco şi fundaşul Igor Armaş. Adjunctul lui Dan Petrescu este moldovean Emil Caras.

Anji şi-a şters picioarele de Josan

Internaţionalul moldovean Nicolae Josan a fost nevoit să renunţe la naţionala Moldovei în ultimii doi ani doar pentru a-i ajuta pe cei de la Anji Makhachkala să promoveze în prima ligă din Rusia. Acest lucru le-a reuşit celor de la Anji în 2010, iar Josan a fost unul din liderii echipei. Lui Josan i-a expirat contractul în această iarnă, iar şefii clubului nu i-au propus prelungirea înţelegerii.

Josan, la fel ca Golovatenco, nu duce lipsă de oferte şi, în scurt timp, ar putea ajunge la FC Krasnodar.

Frunză s-a întors în România

Atacantul moldovean Viorel Frunză a lăsat campionatul din Kazahstan, semnând un contract pentru un an şi jumătate cu Astra Ploieşti din Liga 1 a României care aparţine miliardarului Ioan Nicolae. Frunză a ajuns la Astra şi datorită selecţionerului Gabi Balint care se cunoaşte foarte bine cu şefii echipei din Ploieşti. Atacantul moldovean se va alătura echipei şi va face deplasarea în Turcia pentru un cantonament de pregătire.

Campionatul României nu este ceva nou pentru Viorel Frunză. Acesta a mai evoluat la FC Vaslui în sezonul 2004-2005, când a fost golgheterul echipei cu 17 reuşite. Ulterior, acesta s-a transferat la CFR Cluj unde nu a convins şi a fost cedat la Ceahlăul Piatra-Neamţ. A mai fost legitimat şi la Politehnica Iaşi, însă nu a jucat niciun meci pentru această echipă.

Naţionala pe poziţia 84 în clasamentul FIFA

Naţionala Moldovei se plasează pe locul 84 în clasamentul FIFA, cu 411 puncte. Adversarii tricolorilor în grupa preliminară pentru Campionatul European din 2012 stau mult mai bine în clasamentul dat publicităţii la 12 ianuarie.

Olanda este pe locul doi în ierarhia celor mai bune naţionale, cu 1723 de puncte, Suedia – pe locul 33, cu 712 puncte, Ungaria – 41, cu 632 puncte, Finlanda – 79, cu 419 puncte. Naţionala statului San Marino se situează pe locul 203, fără niciun punct.

Echipa lui Gabi Balint poate urca câteva poziţii în clasamentul FIFA. Pentru aceasta, trebuie să obţină rezultate bune în meciurile amicale cu Polonia şi Andorra. (V.H.)