Probleme identitare

MIRCEA-V.-CIOBANU

Interviul cu premierul Filip realizat de Digi24.ro. a devenit anecdotă. Jurnalistul român, dezobişnuit de fraze demagogice, întreabă franc: „ Dumneavoastră al cui sunteţi? – Pavel Filip: Sunt un om al responsabilităţii.” Am râs de această lepădare de idol, închipuindu-mi un dialog druţian-matcovschian: „Al cui eşti, măi băiete? – Al responsabilităţii!” Nu e doar ridicol. Răspunsul conduce la o reacţie în lanţ a demagogiei, în locul unui dialog deschis, cu un om pragmatic, precum vrea să pară actualul premier.

Dorind să se „explice”, el se poticneşte pe loc drept: „Sunt un om responsabil. Duc o responsabilitate pentru majoritatea parlamentara care a votat pentru acest guvern”. Or, e o mare deosebire între a fi un om responsabil şi a fi responsabil în faţa unei indefinibile „majorităţi”.

Reporterul va insista să developeze relaţia premierului cu Vladimir Plahotniuc. Intervievatul scapă iar de întrebare (e ruşinos să fii omul echipei lui Plahotniuc?), explicând ierarhia partinică: Plahotniuc e prim-vicepreşedinte, Filip vicepreşedinte, plus statutul de colegi universitari (cu precizarea: „dar la facultăţi diferite” – distanţându-se de idol încă o dată, ca Sfântul Petru de Isus).

Jurnalistul insistă: „Care e rolul său (al lui V.P.) în criza de acolo?”. Fără a auzi – iarăşi! – întrebarea, premierul nu se mai leapădă şi a treia oară de zeul său, demonstrând că este apostolul pe care liderul din umbră al guvernării îşi poate construi biserica: „Plahotniuc este un om care s-a preocupat mai puţin de imaginea sa. Cei care finanţează protestele împotriva sa sunt cei care pe vremuri au făcut afaceri cu el, au creat televiziuni, au creat non-stop pentru denigrarea acestui om”.

Excesul de zel îi dă pe faţă „responsabilitatea”. Oponenţii actuali ai lui Plahotniuc, cei care anterior „au făcut afaceri cu el”, au creat un singur post TV. Dacă asta-i o crimă, atunci cum trebuie calificate cele cinci posturi de televiziune ale „colegului de universitate” (care, vorba vine, „creează” non-stop chipul duşmanului din oricine protestează)?

***
Alte întrebări identitare: ai cui să fie oare Dodon şi Usatîi? Eu am vaga senzaţie că aceştia fac nu numai jocul Moscovei, ci şi jocul lui Plahotniuc (care caută să discrediteze în acest fel mişcarea protestatară, asimilând-o în porecla „oamenii Moscovei”). Dacă până acum reuşise doar să echilibreze protestele necontrolate din piaţă cu cele monitorizate din faţa Parlamentului, acum are o întreagă mişcare sub supraveghere.

Cu Usatâi e simplu: e „omul Moscovei”, deşi e greu de spus al cărei Moscove. S-ar putea să fie al securităţii ruse, dar poate al grupărilor mafiotice, obscure, având legături subterane cu interlopii autohtoni, inclusiv cu cei din arcul puterii de la Chişinău.

Mai limpede pare situaţia lui Igor Dodon, omul tuturor celor care plătesc, cu ieşiri directe atât la Kremlin, cât şi la partidul „Spravedlivaia Rossia” (un fel de „opoziţie cuminte” a puterii oficiale de la Moscova). Dodon a votat cu Filat şi Plahotniuc pentru alegerea preşedintelui în 2012, iar în toamna lui 2015 a debarcat, împreună cu PDM, guvernul Streleţ. Deşi are un trecut şantajabil, justiţia subordonată vicepreşedintelui PD nu se grăbeşte să-l pună sub urmărire penală, oricât fum protestatar ar face. Înseamnă că revolta lui e de mucava, cu voie de la poliţie.

Dacă formaţiunea lui Dodon e partenera (doar) a partidul lui Serghei Mironov, apoi PDM-ul lui Lupu-Plahotniuc-Filip e împrietenit cu „Edinaia Rossia”, mega-partidul lui Putin şi Medvedev. Întrebarea identitară sacramentală nu e dacă cineva e sau nu e omul lui Plahotniuc, ci: al cui om este însuşi liderul din umbră al „majorităţii formalizate”? Al Moscovei interlope?al Kremlinului oficial? Al FSB-ului, care le poate aduna pe ambele, fără scrupule?

***
În fine: să fie oare şi Dacian Cioloş, premierul român, „omul Moscovei”, de vreme ce le cere guvernanţilor de la Chişinău (ca precondiţie pentru acordarea împrumutului) exact ceea cea protestatarii le cer acestora din urmă timp de un an de zile?

The following two tabs change content below.