Pro sau contra uniformă şcolară

Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), a propus săptămâna trecută ca elevii să poarte uniformă. „I-am disciplina pe elevi şi am contribui la dezvoltarea industriei textile din ţară”, şi-a argumentat Duca iniţiativa. „Elevii ar deveni mai egali. Totodată, în acest mod, am stimula dezvoltarea industriei textile. Avem aproape 400 de mii de copii. Dacă uniformele ar costa 500 de lei, am obţine 200 de milioane de lei din vânzarea lor”, argumentează preşedintele AŞM.

Decizia o lasă însă la discreţia executivului. „Totul depinde acum de Ministerul Educaţiei şi de Guvern. Mai sunt necesare unele calcule. Cred că într-un an sau doi se poate realiza, pentru că nu este complicat”, a menţionat Duca.

Însă această decizie împarte elevii în două tabere, cei care sunt pentru uniformă şi cei care sunt contra. În acelaşi timp, unii elevi spun că în şcolile în care îşi fac studiile uniforma este un accesoriu obişnuit de mai mulţi ani. „Ţi-ai ales instituţia unde se poartă uniformă, atunci fii bun şi respect-o”, spune Mihaela. „Elevii din clasele I– IX poartă sacouri verzi, iar cei din clasele X – XII – sacouri negre. Toţi sunt uniţi prin insigna care este obligatorie”, adaugă tânăra.

Deşi nu sunt obligaţi să poarte uniformă, unii elevi ai liceului „Gheorgeh Asachi” din capitală ar fi de acord ca aceasta să devină obligatorie. „Nu are importanţă care va fi culoarea, combinaţia alb-negru nu mi se pare sumbră. Designul hainelor este mai important”, afirmă Călin, elev în clasa IX-a la liceul „Gheorghe Asachi”.

„Nu vreau uniformă şcolară. Dacă va fi obligatorie, cred că ne vom descurca noi, fetele. De exemplu, dacă bluziţa sau cămaşa va fi albă, voi îmbrăca colanţi albi ca să fiu la modă în continuare”, spune Mira, elevă în clasa a X-a, acelaşi liceu.

„Nu faptul că port uniformă mă face să iau şcoala în serios. Eu în fiecare zi iau studiile în serios pentru că de aceasta depinde viitorul meu. Îmi ştiu obligaţiile şi responsabilităţile. Respect un anumit cod, vin mai comod îmbrăcată la şcoală: o cămaşă, o pereche de pantaloni sau fustă potrivită pentru şcoală”, susţine Irina, elevă clasa X-a la liceul „Prometeu” din capitală.

M.L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)