Prizonierii birocraţiei

FLAGRANT // La o săptămână de la încarcerare, nimeni nu ştie nimic despre cei 16 cetăţeni moldoveni bănuiţi de omorul unui cetăţean egiptean

Încercarea JURNALULUI de a afla care este soarta celor 16 cetăţeni moldoveni reţinuţi în Egipt s-a dovedit a fi un adevărat tur de forţă. Oficialităţile de la Cairo, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne egiptean, refuză să vorbească cu presa şi unica limbă în care acceptă să discute este araba. Toate interpelările oficiale ale Chişinăului au rămas fără vreun răspuns din partea Egiptului, deşi a trecut aproape o săptămână de la incident. Nu ne-a putut oferi detalii nici Ambasada României la Cairo, reprezentanţii căreia ne-au declarat că sunt în aşteptarea unui răspuns oficial din partea autorităţilor egiptene şi că mizează pe o bună cooperare. De menţionat că, potrivit legislaţiei egiptene, persoana care va fi găsită vinovată de omorul unui cetăţean egiptean riscă pedeapsa capitală.

Oficialităţile egiptene întârzie să dea un răspuns oficial

Singuri, într-o ţară în care oficialii refuză să discute cu presa. Aşa s-au pomenit cei 16 cetăţeni, despre care presa internaţională a scris că ar fi din Republica Moldova şi că sunt bănuiţi de omorul unui cetăţean egiptean. Şi-au propus să ajungă în Israel, traversând ilegal hotarul, au fost luaţi ostatici în pustiul Sinai de către ghizii lor beduini, l-au ucis pe unul dintre aceştia, deoarece el a încercat să violeze o moldoveancă, s-au predat autorităţilor şi au ajuns după gratii în Egipt – aceasta este povestea relatată în weekend de către agenţiile de presă internaţionale.

Toate încercările JURNALULUI de a afla de la Ministerul Afacerilor Interne din Cairo despre soarta lor nu a avut niciun rezultat. Persoanele contactate ne spuneau că vorbesc doar limba arabă şi înţeleg puţin engleza. Cu toate că am apelat la o persoană vorbitoare de arabă, rezultatul a fost acelaşi. „Nu ştiu nimic, mai multe informaţii puteţi afla de la oficialul cutare, al cărui telefon îl puteţi afla la numărul 1144 (echivalentul a 1188 din Republica Moldova – n.r. )”, a răspuns un oficial, care a închis telefonul.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) spune că este în aşteptarea unui răspuns oficial. „Nu ştim dacă sunt moldoveni, de aceea, până la un răspuns oficial din partea Egiptului, nu am trimis juristul care să le acorde asistenţă”, a declarat pentru JURNAL Iurie Vition, şeful Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Solicitaţi să ne spună dacă au primit vreun răspuns din partea Egiptului, oficiali din Ambasada României la Cairo ne-au spus că sunt încă în aşteptare. „Ar trebui să primim ceva în zilele următoare, mai ales că e pe sfârşite sărbătoarea Eid al-Fitr, care marchează încheierea postului Ramadanului”, a declarat pentru JURNAL Niculae Merloi, consilier diplomatic, prim-colaborator în cadrul Ambasadei române în Egipt. Acesta a menţionat că ţin legătura cu Ambasada Republicii Moldova la Ankara şi că sunt contactaţi telefonic de MAEIE de la Chişinău. „În această situaţie, tot ce ne rămâne este să aşteptăm şi mizăm pe buna cooperare cu oficialităţile de la Cairo”, a adăugat Merloi.
Pedeapsa capitală
Pe de altă parte, Andrei Popov, viceministru în MAEIE, a declarat pentru presă că, în cazul în care se va confirma implicarea moldovenilor în acest omor, „vor fi judecaţi după legile din Egipt, potrivit cărora, pentru omorul unui beduin riscă pedeapsa capitală”.

Solicitat să ne spună dacă este posibil ca cetăţenii moldoveni să fie extrădaţi, pentru a fi judecaţi la noi în ţară, oficiali din cadrul MAEIE ne-au spus că aceste cazuri vor fi examinate în Egipt. „Practica internaţională spune că persoana va fi judecată acolo unde a comis infracţiunea şi după legea ţării respective, în cazul de faţă, în Egipt”, a declarat pentru JURNAL Petru Alexei, şeful Direcţiei legislaţie şi comunităţi, din cadrul MAEIE. „Deşi ar fi în interesul nostru să îi aducem în ţară şi să îi tragem la răspundere aici, acasă”, a adăugat Alexei.

De menţionat că, în primele luni ale anului 2009, în Egipt au fost executate 230 de persoane. Conform legilor egiptene, pedeapsa cu moartea se poate aplica pentru 90 de tipuri de infracţiuni, printre care crima cu premeditare, violul, vânzarea de droguri. În aceeaşi categorie intră şi o serie de condamnări politice, precum tentativa de lovitură de stat.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)