Privirea „oblică” a lui Băsescu asupra conflictului transnistrean

Bucureștiul oficial nu împărtășește ideea „teritorii contra UE”. „Tactica șopârlei”, a renunțării, de dragul integrării în Uniunea Europeană, la teritoriul RM, care se autodenumește „republica moldovenească nistreană”, nu este agreată de Traian Băsescu. A spus-o personal, înainte de a veni la Chișinău, a spus-o și pe parcursul aflării sale în RM.

Europa Liberă: O serie de analize făcute de experți sugerează că viitorul Republicii Moldova ar fi mai ușor fără Transnistria.

Traian Băsescu: „Eu nu fac analize pe teritoriul altui stat. Spun doar că așa cum i s-a recunoscut, în mod internațional independența, așa ar trebui să rămână.”

Europa Liberă: Transnistria pare o povară pentru Republica Moldova chiar și în cursa pentru UE.

Traian Băsescu: „Nu neapărat. Chișinăul are obligația să lupte diplomatic pentru fiecare palmă de pământ care-i aparține, indiferent care au fost aranjamentele administrative în interiorul fostei URSS.”

Ca să complice și mai mult situația, președintele României a anunțat că, atâta timp cât nu va readuce regiunea separatistă „acasă”, RM nu va putea încheia negocierile cu UE, căci Bruxelles nu va admite un al doilea Cipru. El încurajează Chișinăul să persevereze pe calea integrării europene, în speranța că, în viitorii 10-12 ani, până RM va fi pregătită de aderare, se va găsi și o soluție de reintegrare a teritoriului RM.

Miza sa e că Moscova „ar putea să fie rezonabilă în raport cu Republica Moldova și să lase decizia ca în ceea ce privește viitorul acestei țări să fie hotărât la Chișinău, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la București sau la Washington.”

Europa Liberă: Aveți semnale că Moscova ar putea fi „rezonabilă”?

Traian Băsescu: „Nu, nu am.”

Europa Liberă: Și atunci pe ce vă bazați optimismul?

Traian Băsescu: „Pe dreptul internațional: mai devreme sau mai târziu toți trebuie să înțelegem că respectarea dreptului internațional este condiția de a ne respecta pacea.”

Este Băsescu un idealist incurabil sau face pe idealistul? Mai curând, și una, și alta. El merge până într-acolo, încât le recomandă moldovenilor să discute ei înșiși cu Rusia, fără mediatori. Chişinăul ar trebui, la un moment dat, să treacă la negocieri directe cu Moscova în problema transnistreană, a afirmat el în cadrul unei ediţii speciale „În Profunzime” la Pro TV Chişinău. „Există formatul 5+2, un format în care toată lumea trebuie să ne punem speranţe, să avem încredere. Dar ca stat interesat şi ştiind unde se află cheia problemei, la Moscova, eu nu aş lăsa lucrurile numai pe seama formatului 5+2. Mai devreme sau mai târziu, Chişinăul şi Moscova trebuie să treacă la un dialog direct”, a declarat preşedintele României, citat de IPN. Că s-a încercat, că nu s-a reușit până acum, nu e un motiv să se renunțe, având ca bază declarațiile lui Putin și Lavrov privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a RM, consideră Băsescu.

În general, referindu-se la Rusia, el s-a arătat înțelegător față de interesele acesteia în RM și în regiune, dar și convins că ea nu va reuși să torpileze summitul de la Vilnius, unde se preconizează parafarea acordului de asociere între RM și UE. „Dracul nu e atât de negru”, sugerează Băsescu și aceasta pare o nuanță nouă în mesajul său . Nu, el nu plutește cu capul în nori, punctând cu franchețea care îl caracterizează diferența dintre ceea ce spune și ce face Moscova în contextul conflictului transnistrean. Cu atât mai surprinzător vine îndemnul său de a trimite soli la poarta Kremlinului, care să stea acolo, până li se va deschide.

Descifrat însă, mesajul lui Băsescu nu este nici pe departe unul conformist sau minimalist, cum le-ar părea unora. Astfel, președintele României pune accentul pe necesitatea unei determinări, a unui efort conștient, asumat cu curaj, al moldovenilor.

E nu numai dreptul, dar și obligația lor de a-și decide soarta, sugerează el.

Sigur, vor rămâne dezamăgiți adepții soluțiilor radicale de tipul „teritorii contra UE”. Iar cei care cred că regiunea transnistreană este o piatră de moară pe umerii RM, de care trebuie să scăpăm cât mai repede și să ne „refugiem” în UE, vor blama „nehotărârea” de a tăia „nodul gordian”, de a opri „transnistrizarea” RM. Și cei care consideră că timpul lucrează împotriva RM la fel se vor fi simțind nemulțumiți de poziția lui Băsescu, care poate fi interpretată și ca o pledoarie pentru statu quo.

Nu e cazul. Spre deosebire de unii „teoreticieni” ai conflictului transnistrean, Băsescu știe ce spune. Transnistria nu e neapărat o povară, menționează el. Desigur, integrarea europeană, care ar asigura întâlnirea poporului nostru divizat pe linia Prutului în cadrul aceluiași spațiu politic, economic, informațional, cultural, ar merita niște sacrificii, dar de unde siguranța „radicalilor” că UE ne împinge spre trădarea moldovenilor de dincolo de Nistru, și a celor de la Tighina, că ne-ar accepta fără regiunea transnistreană? Nu numai că Transnistria nu e Kosovo. Ea este „antipodul” Kosovo. UE dorește integrarea regiunii transnistrene, nu mai puțin decât a restului teritoriului RM. Pentru că o altă soluție i-ar crea probleme mult mai mari. Renunțând la reintegrarea regiunii transnistrene, noi o cedăm Rusiei, care o poate folosi împotriva UE și a Ucrainei.

De aceea, moldovenii trebuie, în sfârşit, să se decidă și să se angajeze să lupte (diplomatic, politic, economic etc.) pentru Transnistria. Să nu așteptăm mură-n gură, „daruri” de la UE și SUA. Ele ne vor ajuta, dar e timpul să facem și noi câte ceva, să lucrăm „mai imaginativ”.

PS: Dl Băsescu a insistat să repete că moldovenii nu au de ce să se integreze în Uniunea Eurasiatică, deoarece n-a văzut „moldoveni cu ochii oblici”. E o glumă pe care mai urmează să o „descifrăm”. E cu atât mai ciudată cu cât vine de la o persoană ai cărei ochi ar putea fi descrişi ca aproape „oblici”.

Nicolae Negru

 

 

 

The following two tabs change content below.