Prioritatea AIE: bugetul sau preşedintele?

PLDM a făcut publică o declaraţie privind priorităţile guvernării AIE în care se menţionează că polemicile privind alegerea şefului statului au plasat pe plan secund agenda social-economică.

Vadim VASILIU

Adoptarea politicii bugetar-fiscale, Bugetului de stat,  Bugetului asigurărilor sociale de stat, Bugetului fondului de asigurări medicale obligatorii trebuie să apară pe agenda Parlamentului în primul rând, iar alegerea preşedintelui trebuie amânată pentru pentru luna ianuarie 2012.

„Suntem îngrijorați că polemicile privind alegerea președintelui statului au plasat pe plan secund problemele social-economice. Pe agenda parlamentară există 40 de proiecte din guvern care trebuie aprobate. Nu putem să ne permitem luxul de a tergiversa Acordul de liber schimb și de liberalizare a regimului de vize”, a spus Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PLDM.

Iniţiativa PLDM-ului, electorală

Analiştii politici însă nu văd o contradicţie între adoptarea unor legi bugetare şi alegerea şefului statului. Contactat de JURNAL, analistul politic Ion Tăbârţă consideră că iniţiativa PLDM-ului ar putea avea o tentă electorală. „Ideea PLDM-ului este una logică, raţională, însă nu putem exclude o anumită tentă electorală. Totodată, aceste două procese – alegerea şefului statului şi adoptarea unei serii de legi de ordin bugetar – nu sunt incompatibile şi ar putea merge în paralel”.

Ion Tăbârţă consideră că normele constituţionale obligă parlamentarii să ducă procedura de alegere a şefului statului până la capăt, odată ce acest proces a fost demarat. „Teoretic, ambele proiecte ar putea fi adoptate concomitent, însă la noi acest lucru este puţin probabil, deoarece interesele partidelor sunt diferite, acestea încearcă să tragă dividende politice din orice”.

Analistul a afirmat că adoptarea bugetului ar putea fi una din cărţile de bătaie în cazul unor eventuale alegeri anticipate. De aceea, PLDM insistă ca, în cazul unei campanii electorale, să aibă un buget votat. Alţi parteneri de guvernare, mai ales opoziţia, vor să intre în campania electorală fără un buget votat, încercând astfel să pună responsabilitatea pe PLDM.

Analistul Arcadie Barbăroşie, la rândul său, consideră că aceste două procese nu sunt incompatibile. „Nu văd de ce, principial, aceste două procese n-ar putea evolua concomitent. Concluzia este următoarea: parlamentul trebuie să lucreze eficient, să nu-şi ia vacanţe ad-hoc pentru a căuta candidaţi, trebuie să adopte legi”.

„Parlamentul trebuie să funcţioneze eficient”

Contactat de JURNAL, deputatul PL, Valeriu Munteanu, a spus că nu comentează strategiile politice şi electorale ale PLDM. Totodată, potrivit parlamentarului, orice decizie în acest sens trebuie luată în interiorul alianţei: „Nu trebuie să ne pună în faţa unui fapt împlinit. În situaţia în care se refuză dialogul în interiorul alianţei pe toate forurile şi în toate instituţiile pe care le avem în AIE, nu cred că vom putea progresa”.

Adrian Candu, deputat PD, a declarat că fracţiunea democraţilor încă nu a luat o decizie în acest sens: „Urmează să ne întâlnim în şedinţă. Părerea mea personală este că un proces nu exclude altul. Dar acest lucru nu exclude problema alegerii preşedintelui, şi nu înţeleg logica. Aceste sunt procese paralele”.

Deputatul a opinat că alegerea şefului statului se află în conexiune directă cu stabilitatea politică, stabilitatea economică, investiţiile străine, iar acestea, la rândul lor, ar aduce aport la politica fiscală.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)