Prinţesa „Mama”

POVESTE ADEVĂRATĂ // Cum s-a transformat răţuşca cea urâtă din R. Moldova într-o prinţesă chineză

„Cel mai dificil mi-a fost să învăţ să plâng”, spune Ana Ropot, o moldoveancă de 23 de ani care a jucat rolul principal într-un film istoric chinezesc care va apărea pe ecrane la sfârşitul lunii septembrie. A trebuit însă să verse multe lacrimi în copilărie când mai toţi o ignorau şi râdeau pe seama ei. „Îmi spuneau că sunt răţuşca cea urâtă”, îşi aminteşte tânăra care de cinci ani îşi face studiile în China. Metamorfoza s-a petrecut la vârsta de 14 ani, când după vacanţa de vară a apărut în faţa colegilor o prinţesă adevărată. Schimbarea se datorează unei persoane foarte apropiate care a învăţat-o cum să păşească pe podiumul vieţii, astfel încât moldoveanca Ana Ropot a obţinut o bursă de studii în China, iar în 2010 a fost prima la concursul de frumuseţe şi inteligenţă Miss Laowai,organizat la Beijing.

„Niuţel, vino la mama!”, a chemat-o pe fiică Irina Ropot, mama fetei care acum este suprasolicitată de jurnaliştii din R. Moldova. A apărut în faţa mea stoarsă de puteri. „Sunt la al cincilea interviu astăzi”, explică Ana Ropot privindu-mă obosită. Tânăra este pentru câteva zile la Chişinău şi abia reuşeşte să se vadă cu persoanele apropiate. „Toţi vor să ştie cum am ajuns în China şi cum am obţinut rolul principal în filmul chinezesc”, spune tânăra. Mama sa o însoţeşte la toate interviurile şi, atunci când fiica stă puţin pe gânduri, Irina o completează. „Suntem ca două prietene. Ana îmi povesteşte absolut totul. Însă dacă ştiam prin ce va trece în timpul filmărilor îi interziceam categoric”, spune mama.

Prinţesa a mâncat carne din câine

Acum nici nu-ţi vine să crezi că această tânără sigură de sine era foarte timidă când era adolescentă. „Am avut prietene care îmi spuneau că nu voi reuşi să obţin ceva în viaţă”. Ana a demonstrat că se poate, important e să munceşti foarte mult. „Nu-mi place să am timp liber. Din acest motiv, am şi început să fac ore de engleză cu tinerii din China, am făcut şi voluntariat, sunt prezentatoare la o emisiune TV”, relatează tânăra entuziasmată despre toate activităţile ei în China. Ana povesteşte că nu i-a fost deloc uşor să se adapteze. „Aveam doar 18 ani când am venit într-o ţară străină. În prima seară, înainte de a adormi, am cuprins perna şi am plâns”, aceasta fiind unica amintire neplăcută despre ţara în care trăieşte de cinci ani. Acum Ana îşi aminteşte cu zâmbetul pe faţă cum mergea la magazin şi, ademenită de imaginea de pe ambalaj, cumpăra tot felul de produse chinezeşti. „Am cumpărat lăbuţe de găină considerând că sunt pulpe. Am mâncat carne de câine uscată. Prietenii mi-au spus ce este după ce am înghiţit”, spune fata zâmbind.

Încoronarea

Ar trebui să-i spună mulţumesc mamei pentru că la 14 ani, când Ana suferea cel mai mult pentru că mai toţi colegii o ignorau, ea a luat decizia să-şi dea fiica la o şcoală de modeling. „Acum ştiu cum trebuie să merg corect, cum să mă îmbrac, cum să mă comport”, povesteşte Ana. Cu toate acestea, tânără consideră că o fată este cu adevărat frumoasă dacă mai e şi inteligentă. Cunoştinţele ei i-au făcut pe membrii juriului ca din 18 participante la concursul de frumuseţe din Beijing să o aleagă anume pe Ana Ropot Miss Laowai. Ana a plâns de fericire când i-a fost pusă coroana pe cap. Anul acesta una din profesoarele de la Universitatea de Studii Internaționale de la Beijing, unde își face masteratul în managementul turismului internațional, i-a recomandat să-şi încerce puterile la castingul pentru rolul de prinţesă romană într-un film istoric chinezesc. De ce nu?, s-a gândit fata. Şi – ce noroc! Chiar dacă nu avea experienţă actoricească, Ana Ropot le-a surclasat pe zeci de tinere care au râvnit la acest rol.

Plâng şi prinţesele

„Imaginează-ţi că te-a părăsit iubitul sau că te-a înşelat”, astfel încerca regizoarea filmului să o facă pe Ana să plângă. Nimic, nicio lacrimă nu s-a scurs din ochii acestei tinere puternice. „Pfff! Mare treabă că mă va părăsi iubitul! Am început să plâng când mi-am amintit nişte secvenţe video în care se arată cum este jupuit pe viu un căţeluş”, povesteşte Ana înfiorată. Fetei îi plac foarte mult animalele şi în China are peste 20 de specii de peştişori şi un iepuraş care este ca un câine. „Îmi aduce şlapii lângă pat”, spune Anişoara. Ca actriţă începătoare, i-a fost cam dificil să înveţe scenariul scris în chineză. „Şi nu este chineza  modernă, vorbită în prezent, ci chineza antică. De exemplu, nu se spune „vreau să beau apă”, dar „fântâna uscată are nevoie de un izvor nou”. La fel e şi cu declaraţia de dragoste pe care i-am făcut-o prinţului meu din film, în care nu erau cuvintele „te iubesc”, dedicaţia fiind compusă doar din proverbe”, îşi aminteşte Ana.

Salut, mă numesc mama!

Pentru pelicula „Legenda drumului mătăsii” cu tânăra din Moldova filmările s-au desfăşurat întreaga lună iunie în provincia Xijiang din nord-vestul Chinei, bugetul producţiei cinematografice fiind de peste 6 milioane de euro. „Faţa mea Eu am multe trăsături faciale comune cu minoritatea care trăieşte în această regiune. De fapt, nici nu mă deosebeam de ei”, povesteşte Ana. Tânăra era nedumerită, atunci când mergea pe străzile Xijiang-ului, auzea copiii strigând: „Ana! Ana!”. „Abia mai târziu am aflat că la ei Ana înseamnă mamă. Şi era cam caraghios când mă prezentam şi le spuneam că mă numesc Ana”, zâmbeşte fata. Planifică să devină şi mamă, dar nu acum. „Vreau să fac masteratul în relaţii internaţionale şi apoi mai vedem noi”, spune tânăra. Ea nu a vrut să ne vorbească despre a doua jumătate, dar într-un final „prinţesa” ne-a mărturisit că şi-a găsit prinţul. „Suntem de cinci ani împreună. M-a cucerit prin inteligenţa sa. Nu aş putea fi alături de o persoană mai puţin inteligentă decât mine. Deşi sunt foarte puţine”, constată Ana. Tânăra de 23 de ani posedă cinci limbi străine şi a fost traducător pentru personalităţi notorii din diferite ţări. „Ambasadorul R. Moldova în China, Anatol Urecheanu, m-a sunat deunăzi pentru a mă felicita. El mi-a spus că atunci când scrie în google chinezesc MOLDOVA, prima informaţie care îi apare pe ecranul calculatorului este despre Ana Ropot”, spune tânăra mândră de sine.

Svetlana Panţa


The following two tabs change content below.