Principalul negociator palestinian cere SUA să recunoască statul palestinian

Principalul negociator palestinian, Saeb Erakat, îndeamnă Statele Unite să recunoască un stat palestinian în cadrul frontierelor din 1967, denunţând „dictatele” Israelului.

Înalţi oficiali israelieni şi palestinieni merg la Washington pentru a încerca să salveze negocierile de pace după eşecul SUA de a obţine blocarea colonizării israeliene în Cisiordania.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, care solicitase un moratoriu înainte de reluarea negocierilor directe, a vorbit miercuri de o „criză dificilă”.

Unul dintre principalii negociatori americani, Saeb Erakat, urmează să meargă la Washington pentru a se întâlni cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton. Şi ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, va merge în SUA pentru discuţii cu înalţi reprezentanţi americani. În paralel, emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, va fi primit de Abbas la Ramallah.

Washingtonul anunţase marţi că va renunţa la condiţia blocării colonizării, urmând să se concentreze pe „problemele centrale” ale conflictului israelo-palestinian.

Unul dintre negociatorii palestinieni, Yasser Abed Rabbo, a pus sub semnul întrebării capacitatea preşedintelui SUA, Barack Obama, de a facilita procesul de pace.

Saeb Erakat a cerut Statelor Unite, în replică la „dictatele” Israelului, să recunoască un stat palestinian „în frontierele din 1967”.

„Procesul de pace este într-un impas grav, iar sabotarea de către Israel a eforturilor americane plasează regiunea într-o adevărată criză”, a avertizat Erakat.

Negocierile, relansate pe 2 septembrie, la Washington, după un impas de 20 de luni, sunt suspendate de la sfârşitul lunii septembrie, palestinienii refuzând discuţiile atâta timp cât Israelul continuă colonizarea.

Guvernul israelian şi asociaţiile coloniştilor au salutat noua poziţie a Statelor Unite. „Israelul a procedat bine că nu a cedat presiunilor străine şi extremiste ale americanilor, iar cerul nu s-a prăbuşit. Americanii nici măcar nu ne-au criticat”, a declarat un reprezentant al coloniştilor, Danny Dayan. (mediafax.ro)