Prin conducta Iaşi-Ungheni nu a fost livrat niciun metru cub de gaze naturale

Gazoduct-Unghieni-Iasi-A

Republica Moldova cumpără gaz de la ruşi, şi nu din România. Asta în ciuda faptului că a fost construită o conductă care a costat în jur de 26 de milioane de euro, tocmai ca statul român să vândă gaz natural în stânga Prutului, scrie ziaruldeiaşi.ro.

Din data de 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, prin conducta de gaz Iaşi-Ungheni nu a fost livrat niciun metru cub de gaze naturale. Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie arată că, în primele trei luni ale anului, R. Moldova a importat gaz natural numai de la concernul rus „Gazprom”.

Potrivit unui acord semnat între R. Moldova şi România, la începutul anului trecut, statul român s-a angajat să livreze R. Moldova în 2015, prin gazoductul Iaşi-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz. Preţul gazului natural exportat de România în Moldova se ridica la 278 de dolari pentru mia de metri cubi.

În realitate, exporturile au acoperit numai necesarul de încălzire pentru o iarnă, pentru circa 330 de case. Din primăvara anului trecut, gazul românesc nu a mai ajuns în R. Moldova, care a continuat să fie aprovizionată doar de Moscova.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)