Primii reporteri de sănătate


Zece stagiare de la JURNAL de Chișinău specializate în „Jurnalism de Sănătate”

Vineri, 29 iunie, JURNAL de Chișinău relansează pagina SĂNĂTATE. În acest scop, ne-am propus să formăm reporteri care vor scrie articole despre sistemul de sănătate din R. Moldova. Şi deoarece piața media suferă o criză de reporteri specializați în sănătate, lucru pe care îl remarcă și angajaţii medicali, am venit cu propunerea de a iniția o școală a viitorilor jurnalişti de sănătate. Ideea a fost susţinută de clubul ProSĂNĂTATE şi, în premieră, a fost organizat trainingul „Jurnalism de Sănătate”, care s-a desfășurat în perioada 8–22 iunie.

Svetlana Panța

Trei săptămâni de lucru, șase seminare, zeci de recomandări de la șefi de spitale și peste 20 de subiecte care urmează să fie abordate de jurnalistele debutante în pagina SĂNĂTATE a ziarului JURNAL de Chișinău. „Acum suntem mai sigure de propriile puteri”, spun la unison absolventele cursului „Jurnalism de sănătate”. Mai mult, stagiarele, studente la facultatea de jurnalism, s-au ales și cu diplome de absolvire care le-au fost înmânate în incinta Ministerului Sănătății de către directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, și viceministrul Sănătății Octavian Grama.

Bineînțeles că nu au lipsit și incidente, uși închise în nas, replici tăioase la adresa jurnaliștilor, eschivări etc. Nu e de mirare. Timp de șase seminare, care au avut loc în mai multe instituții medicale, am identificat bariere de comunicare între reprezentanții instituţiilor mass-media și medici, bariere pe care ne-am propus să le depășim.

Primele bariere depășite

Participantele au aflat ce situații trebuie să evite un reporter pentru a nu intra în lista neagră a Ministrului Sănătăţii chiar de la primul seminar, care s-a desfăşurat la Spitalul Internațional „Medpark”. „Adesea, trebuie să le amintim jurnaliştilor despre principiile deontologice. În goana după senzațional, reporterii abordează unele subiecte de interes public dintr-un singur aspect, ignorând poziţia ministerului”, menționează Marina Berzedean, consultant în comunicare al UNDP pentru Ministerul Sănătăţii.

Primele zile de training au culminat cu o excursie la Spitalul Internaţional „Medpark”. „Sănătatea costă”, constată Mihai Ciocanu, director medical al Spitalului Internaţional „Medpark”, unde un specialist are un salariu de câteva zeci de mii de lei. „Cum luptăm cu corupția? Doar pentru suspectare de luare de mită un medic care lucrează la acest spital ar putea fi dat afară”, atenționează directorul. Acesta recunoaște că nu a lucrat medic nicio zi. „Ca să fii director de spital, e mult mai important să fii un manager bun decât un medic cu experiență”, consideră directorul medical.

Primele subiecte notate

Despre erorile pe care le fac jurnaliștii ne-a vorbit și directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat: „Scrieți despre ce e rău, dar nu uitați să arătați și părțile bune”, subliniază Cernat în cadrul celui de-al treilea seminar care se desfășoară în incinta Institutului Oncologic. Directorul le povestește participanților la training despre săptămâna anticancer, de ce este importantă diagnosticarea timpurie și cum luptă medicii cu această boală. „Oamenii se adresează medicului când îi doare. Cancerul, dragii mei, nu doare”, aceste cuvinte ale directorului Institutului Oncologic îi lasă perplecşi pe jurnaliștii începători. Toți își fac notițe în carnețele: „Cancerul nu doare”.

Instituția dispune de dispozitive moderne de stocare a sângelui pe care tinerele jurnaliste le văd pentru prima dată și nu ratează șansa de a adresa cât mai multe întrebări. Cineva își notează și acest subiect în carnețel. „Am fost întâlniți cu mult respect și zâmbet. Probabil, din cauza că ne-a confundat cu studenții la medicină?!”, prespune Ana Babin, una dintre participantele la training.

Primele emoții

O secție mai deosebită în care copiii așteaptă cuminți ziua în care medicul le va spune că pot merge acasă. „Nu se auzea niciun copil. Am zărit câteva jucării la capătul coridorului, dar stăteau într-un colț, fără stăpâni. E o liniște cumplită”, își amintește Ana Babin.

„Sunteți norocoși că participați la acest training. Am învăţat această meserie din mers. În doi ani, am studiat multe lucruri, dar, în primul rând, limbajul medical. Scopul meu este să transmit informația unui public-țintă, iar el trebuie să înțeleagă ceea ce le comunic”, a relatat stagiarelor Maria Marian, prezentatoarea emisiunii „Pastila Medicală” de la JurnalTV în cadrul celui de-al patrulea seminar care a avut loc la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”

Primele experiențe

„Dacă tot suntem la Universitatea de Medicină, Valeriu Chicu, prorector USMF, ne-a propus să vizităm neapărat muzeul universității. Am observat pe rafturi organe umane. Medicul care ne-a făcut excursie în muzeul de „groază” ne-a spus că toate exemplarele sunt din perioada sovietică, organele au aparținut boschetarilor şi bolnavilor psihic care nu au avut rude sau apropiați”, își amintește de experiența inedită Natalia Gribineț, stagiară JURNAL.

Stagiarele au aflat ce drepturi are un deținător al poliței de asigurare medicală în cadrul celui de-al cincilea seminar. „Pacienții pot beneficia de un tratament gratuit când știu să utilizeze polița de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Poarta de intrare în sistemul de sănătate e medicul de familie”, explică Lilia Onea, şefa Serviciu de Informare şi Comunicare cu mass-media, CNAM.

„Sunteţi viitori jurnalişti şi, cu siguarnţă, primii care veţi aborda profesionist subiectele de sănătate, îmi doresc, cunoştinţele acumulate să fie o pistă de decolare”, le urează jurnalistelor Mircea Buga, directorul general CNAM.

Se pare că directorul CNAM a vorbit într-un ceas bun. În cea de-a șasea zi de training, stagiarele s-au pomenit cu șefi din patru secții ale Spitalului Clinic Republican care le-au conduc amabil în saloanele în care sunt internați pacienții. Toți vor deveni eroii articolelor ce urmează să fie publicate în pagina SĂNĂTATE a ziarului JURNAL de Chișinău. Istoriile pacienților, recomandările specialiștilor, sfaturi utile pentru un mod sănătos de viață etc. Zece reporteri specializați în domeniul sănătate vor aduce la cunoștința publicului cititor calea parcursă de o persoană pentru a beneficia de un tratament gratuit.

„M-a impresionat foarte mult povestea unui bebeluș care s-a născut cu o malformație la inimă. Voi scrie neapărat despre cum i-a fost salvată viața”, planifică Natalia Gribineț, stagiară JURNAL de Chișinău, participantă la training.

The following two tabs change content below.