Primii candidaţi pe lista de castrare

Printre persoanele reținute recent pentru abuz sexual față de minori este și un profesor

 

De la începutul lunii iulie, oamenii legii au reținut cel puțin cinci persoane suspectate de pedofilie. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă ani grei de pușcărie, dar și aplicarea pedepsei ce prevede castrarea chimică. Amintim că Legea cu privire la castrarea chimică a intrat în vigoare la 1 iulie curent. Persoanele care au fost reținute până pe data de 1 iulie pentru abuz sexual faţă de minori nu cad sub incidenţa acestei legi.

Iana Zmeu

 

Un profesor din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu” riscă detenție pe viață pentru că ar fi abuzat sexual mai mulți minori. Potrivit şefului Secţiei combaterea traficului de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Bulat, bărbatul era unul din clienții unei grupări criminale care se ocupa de racolarea copiilor de până la 15 ani cu scopul exploatării sexuale. Oamenii legii susțin că le-a luat mai bine de un an pentru a identifica profesorul pentru că acesta folosea un pseudonim. Îşi spunea „Ivan”. Bărbatul care mai este și medic la un spital din capitală a fost reţinut pentru 72 de ore, iar ieri procurorii i-au înaintat învinuirea.

Victimele au declarat oamenilor legii ca pentru serviciile sexuale prestate profesorul achita de la 50 până la 200 de lei. „Era un homosexual pedofil”, a menţionat un adolescent de 14 ani, care a fost invitat acasă la un prieten al profesorului.

Faptul că un profesor ar putea să abuzeze sexual minorii nu-i miră pe psihologi. „Pedofilii clasici „iubesc” copiii. Adesea aceştia sunt cadre didactice care duc un mod solitar de viaţă fiind observaţi mereu în preajma unor minori cu care, chipurile, sunt prieteni buni. Sunt persoane foarte liniştite, niciodată nu vor face să sufere un copil. Nu maltratează victimele, se limitează la mângâieri pentru a masturba. Vă daţi seama că nu fiecare copil va veni acasă şi le va povesti părinţilor ce s-a întâmplat cu el”, a subliniat Iulia Adam, şefa Secţiei asistenţă psihologică şi socială din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare.

 

A vrut să-și pună capăt zilelor

Rudele unei adolescente din capitală nu au știut cum să reacționeze când fata lor de doar 13 ani le-a povestit momentele de groază pe care le-a trăit în timp ce se afla în vacanţă la bunici. Probabil ar fi tăcut, însă numeroasele traume de pe corp i-au alertat pe apropiaţii minorei şi au stârnit multe semne de întrebare. Ce s-a întâmplat?

Minora spune că, la sfârşitul lunii iulie, a fost invitată la o zi de naştere. În timpul petrecerii, patru tineri au dus-o într-o altă cameră unde au bătut-o cu bestialitate și au violat-o. Disperată, fata a încercat să-și pună capăt zilelor, însă a fost oprită de un prieten.

„Adolescenta a fost adusă la spital cu numeroase traume, inclusiv cranio-cerebrale. Cu ea a lucrat și psihologul din cadrul spitalului. Din câte am înţeles, fata are și unele probleme familiale. Părinții ei sunt divorțați”, explică Nicolae Starciuc, directorul Spitalului Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”. Potrivit lui Starciuc, anual, doar la acest spital sunt înregistrate câte cel puțin trei cazuri de molestare sexuală a copiilor. „În asemenea situaţii, suntem obligaţi să anunţăm poliţia”, a declarant medicul.

A fugit peste hotare!

Oamenii legii au pornit un dosar penal. Trei dintre cei patru tineri sunt cercetaţi pentru viol, al patrulea însă a fugit din ţară.

Dacă vor fi găsiți vinovați, atât profesorul, cât și tinerii abuzatori riscă ani grei de pușcărie, iar cu câteva luni până la eliberare li se va injecta o substanță medicamentoasă care le va reduce nivelul testosteronului, inhibându-le astfel dorinţele sexuale, adică vor fi castraţi chimic. Legea prevede că pentru abuzul sexual al copiilor de până la 15 ani, castrarea chimică este obligatorie. Cheltuielile pentru procurarea și administrarea substanţelor medicamentoase vor fi suportate de Departamentul Instituţiilor Penitenciare. Menţionăm că o fiolă costă circa 500 de euro. Însă nu acest lucru îi preocupă cel mai mult pe angajaţii penitenciarelor. Ei îşi pun întrebarea cum îi vor obliga pe condamnaţii pentru viol care își vor ispăşi pedeapsa să se prezinte benevol o dată la câteva luni pentru a le fi injectat preparatul. Medicii specialişti menţionează că medicamentul este activ doar trei luni și apoi e nevoie de o altă injecție.

„Nu ştim nimic”

Potrivit procurorilor, victimele profesorului de la Universitatea de Medicină sunt minori de 14 și respectiv 15 ani. Colegii de breaslă strâng din umeri şi spun că nu ştiu despre ce profesor este vorba.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)