Participarea la protestul de duminică din Parcul Catedralei din Chişinău a fost anunţată de câteva mii de oameni pe reţeaua de socializare Facebook. Totuşi, la acest flash-mob au venit doar câteva sute de nemulţumiţi de haosul din Republica Moldova. Devalorizarea leului, creşterea preţurilor, alianţa partidelor proeuropene cu partidul comuniştilor au fost subiectele de discuţie pe această reţea de socializare ce i-au unit duminică pe protestatari.
Organizatorii evenimentului au fost câţiva tineri, care au hotărât să ia atitudine în situaţia în care pe reţelele de socializare toţi îşi exprimă nemulţumirile, iar în realitate nimeni nu întreprinde nicio acţiune. „Ideea acestui flash-mob este să mobilizăm societatea civilă. Vrem să arătăm oamenilor că avem dreptul la libera exprimare. Vrem să arătăm oamenilor că vocea noastră va fi auzită dacă o vom face cunoscută. Dacă vom participa la asemenea manifestaţii în număr cât mai mare. Doar astfel va fi auzită de cei de sus. Ideea flash-mobului este să adunăm de la toţi petiţii personale pe care să le scrieţi pe foi, toate durerile şi tot ce doriţi să schimbe această guvernare”, spune Liviu Liviu.
La acest protest am văzut multe feţe pe care le-am surprins în fotografii la alte evenimente: persoane care au participat la protestul de susţinere a guvernului Filat atunci când a fost demis de către comunişti şi democraţi, persoane care au participat la mitingurile proeuropene, tineri participanţi la protestele de la 7 aprilie 2009.
„Vrem un trai decent! Vrem un viitor mai bun, un viitor mai sigur prin Uniunea Europeană! Vrem şi suntem împotriva acestui rău mare, această coaliţie monstruoasă, aceşti neocomunişti, care s-au înhăitat iarăşi, trădând interesele alegătorilor! Au promis că nu se vor alia cu hoardele astea antinaţionale, cu comuniştii! Ne-au trădat! Ar trebui să vină aici aceşti alegători, în special ai acestui PLDM, care a promis. Despre PD, ştiam că trişează”, spune Nicolae Josanu, participant la evenimentele de eliberare naţională.
Petiţiile participanţilor au fost strânse în „Cutia Speranţei”, lângă un portret al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi urmează a fi făcute publice.
Pentru 1 martie se anunţă un alt protest.

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)
- „Trebuie să ne unim ca să vindem” - 1 februarie 2019
- Difuzorii de presă din Chişinău: „Administraţia ne pune la zid!” - 25 ianuarie 2019
- Mărturii ale unui „invalidat”de poliţişti - 18 ianuarie 2019