Primăvara se poartă Bach

Festivalul Internaţional „Johann Sebastian Bach” de la Chişinău a ajuns la cea de-a trea ediţie. Organizat de Sala cu Orgă în colaborare cu Ambasada Germaniei în Republica Moldova, festivalul se desfăşoară în perioada 4–10 aprilie şi include cinci concerte consacrate sau inspirate din creația lui Johann Sebastian Bach.

Festivalul „J. S. Bach” reuneşte muzicieni din Germania, România, Elveţia, Ucraina, R. Moldova

Primul concert din festival, prezentat pe 4 aprilie, a avut genericul „Bach și fiii”, în cadrul acestuia au fost interpretate lucrări semnate de doi dintre cei 20 de copii ai compozitorului, Carl Philipp Emanuel Bach și Johann Christian Bach. Este de remarcat că toți fiii lui Bach au avut aptitudini pentru muzică, mulți dintre ei devenind muzicieni profesionişti.

Concertul de inaugurare a festivalului găzduit de Sala cu Orgă din Chişinău a fost susținut de Orchestra Națională de Cameră, sub bagheta maestrului Cristian Florea. Invitatul special al serii a fost oboistul Adrian Petrescu din România. În calitate de soliști au mai evoluat flautistul Ion Negură Jr. și violonistul Eugen Ursu.

Sâmbătă, 6 aprilie, festivalul va continua cu un recital de chitară, susținut de o distinsă artistă din Spania, Maria Esther Guzman. Chitarista va interpreta creații de Bach în transcripție pentru chitară, precum și lucrări ale compozitorului renascentist englez John Dowland.

Un recital de orgă cu Matthias Eisenberg

Trio-ul alcătuit din violonistul Boris Livshitz (Elveția), violista Iya Komarova (Ucraina) și violoncelistul Cristian Florea (România-Germania) va prezenta celebrele Variațiuni Goldberg de Bach duminică, 7 aprilie. European Jazz Trio din Olanda va prezenta luni, 8 aprilie, un program inedit de improvizații jazz pe teme de Bach.

Un cunoscut organist din Germania, Matthias Eisenberg, va fi protagonistul serii de miercuri, 10 aprilie. El va susţine un recital de orgă aducând un omagiu unuia dintre cei mai mari compozitori ai lumii, Johann Sebastian Bach. Programul concertului de încheiere a festivalului va include și o cantată în interpretarea Corului Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, a Orchestrei Naționale de Cameră dirijată de Cristian Florea, a talentaților soliști Tatiana Costiuc, Ion Timofti, Alexei Digore.

Un festival sub patronajul Sandei Filat

Festivalul este iniţiat de Sala cu Orgă și se desfășoară, tradițional, sub patronajul doamnei Sanda Filat. Fosta soţie a premierului în exerciţiu Vlad Filat a venit la Chişinău cu prilejul inaugurării Festivalului „J.S. Bach”. „Eu cu mare drag invit pe toată lumea la acest festival, pentru că atunci când asculţi această muzică fermecătoare îţi dispar foarte multe întrebări”, a declarat Sanda Filat pentru Pro TV Chişinău. Invitată la emisiunea „Sare şi piper” de la jurnal.tv, Sanda Filat a mărturisit: „Nu sunt genul de om care se plictiseşte, mă simt foarte bine singură. Sunt atâtea lucruri frumoase şi interesante precum arta, literatura şi profesia mea, psihologia”.

Irina Nechit