Primarul nu vrea reorganizarea Gimnaziului din Troiţa Nouă

De la 1 noiembrie, elevii Gimnaziului din Troiţa Nouă urmau să se deplaseze la gimnaziul din satul vecin, Ciobanovca, de care îi desparte doar şase km de drum bun, asfaltat. Deşi se confruntă cu un deficit bugetar de circa 330 de mii de lei, profesorii şi părinţii copiilor care învaţă la acest gimnaziu, susţinuţi de directoarea instituţiei de învăţământ şi soţul acesteia, primarul de Ciobanovca, se opun deciziei autorităţilor raionale de a reorganiza instituţia. Aceştia, asistaţi de avocata parlamentară Aurelia Grigoriu, s-au adresat în instanţa de judecată.

De cealaltă parte, responsabilii de la Comisia Naţională de Integritate susţin că primarul care, până la câştigarea mandatului, a ocupat funcţia de director la gimnaziu, are un interes personal, de a-şi păstra intact vechiul loc de muncă, unde ar putea reveni în funcţie după expirarea mandatului.

Soluţia autorităţilor

Comuna Ciobanovca cuprinde două localităţi unde, la 1 septembrie, şi-au deschis uşile pentru elevi două şcoli mici. În Troiţa Nouă, în clasele gimnaziale învaţă 38 de elevi. Clădirea gimnaziului are o capacitate de proiect de 192 de locuri. Gradul de utilizare a spațiilor este de 35%. Instituția dispune de sală de sport care este impracticabilă pentru că nu se încălzeşte.

În clasa a doua din Gimnaziul din Ochiul Roş a învăţat o singură elevă, Arina. De la 1 noiembrie, fata s-a mutat la Gimnaziul din Ciobanovca, unde a fost întâmpinată cu flori de noii colegi

În clasa a doua din Gimnaziul din Ochiul Roş a învăţat o singură elevă, Arina. De la 1 noiembrie, fata s-a mutat la Gimnaziul din Ciobanovca, unde a fost întâmpinată cu flori de noii colegi

Iar în laboratorul de informatică funcţionează doar trei calculatoare. Un profesor predă mai multe discipline, de exemplu, profesorul de matematică predă și educația fizică, profesorul de geografie – muzica, profesoara de limba rusă – biologia, educația civică, educația tehnologică, profesorul de limba rusă – limba română.

Bugetul alocat instituției pentru anul curent constituie 680 mii de lei. Deficitul bugetar este de circa 330 mii de lei. Costul mediu al unui elev din Troiţa Nouă constituie 14,8 mii lei.

În Gimnaziul din Ciobanovca, cu o capacitate de 420 de locuri, învaţă 78 de elevi. În instituția de învăţământ lucrează 18 cadre didactice dintre care trei dețin grad didactic. Toate disciplinele școlare de bază sunt predate de specialiști.

Autorităţile raionale au decis să reorganizeze instituţiile de învăţământ şi din două sărăcii să dea naştere unei şcoli de circumscripţie bine dotată la Ciobanovca şi o şcoală primară-grădiniţă la Troiţa Nouă.

Această idee nu le-a căzut pe plac directoarei Gimnaziului din Troiţa Nouă, Natalia Pelin, şi primarului comunei Ciobanovca, care e şi soţul directoarei, Constantin Pelin, membru PCRM. Împreună cu copiii şi părinţii, aceştia au protestat timp de mai multe săptămâni împotriva închiderii gimnaziului. Li s-au alăturat şi reprezentanţi ai PCRM din Chişinău.

Avocata parlamentară se opune reformei

Mai nou, asistaţi de avocata parlamentară Aurelia Grigoriu, directorul Gimnaziului din Troiţa Nouă a contestat decizia Consiliului raional de a reorganiza şcoala în şcoală primară-grădiniţă, în instanţa de judecată. Judecătoria Anenii Noi le-a dat câştig de cauză. Direcţia Educaţie a Consiliului raional a contestat însă această decizie şi, pe moment, sunt în aşteptarea deciziei Curţii de Apel.

„Cel mai mult se opune deciziei de reorganizare a gimnaziului primarul. Ne punem întrebarea de ce să existe două grădiniţe cu câte o grupă şi două gimnazii mici. Pentru a depăşi situaţia de deficit bugetar, am propus să rămână o grădiniţă cu două grupe şi un gimnaziu. Nu vedem o altă soluţie. Se fac presiuni însă şi din exterior, din partea unor forţe politice care aţâţă spiritele, din această cauză ne vine greu să depăşim criza”, ne spune şeful Direcţiei Învăţământ a Consiliului raional, Rodion Moroşanu.

Zilele acestea, administraţia Gimnaziului din Ciobanovca a organizat Ziua uşilor deschise. Niciun copil şi niciun părinte din Troiţa Nouă n-a dat curs invitaţiei de a se întâlni cu profesorii de aici. „Aşteptăm decizia Curţii de Apel. Sperăm să câştigăm, în caz contrar, vom decide în comun cu avocata noastră, Aurelia Grigoriu, ce paşi vom întreprinde mai departe. Suntem susţinuţi în acţiunile noastre şi de domnul primar, nu vom accepta să ne închidă şcoala. Noi nu avem ce căuta la şcoala din Ciobanovca”, ne-a declarat tranşant directoarea Gimnaziului din Troiţa Nouă, Natalia Pelin.

Copii de la Gimnaziul din Troiţa Nouă au blocat în octombrie curent drumul Chişinău–Ştefan-Vodă. Protestul a fost susţinut şi inspirat de PCRM

Copii de la Gimnaziul din Troiţa Nouă au blocat în octombrie curent drumul Chişinău–Ştefan-Vodă. Protestul a fost susţinut şi inspirat de PCRM

Transpare un conflict de interese

Şeful Oficiului teritorial Anenii Noi al Cancelariei de Stat, Ion Gnilenco, consideră că în situaţia de la Troiţa Nouă transpare un conflict de interese. De aceeaşi părere este şi şefa Direcţiei control de interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate, Adela Griciuc, care consideră că, în cazul dat, se întrevede un interes personal al primarului de a-şi păstra vechiul loc de muncă.

„CNI se va autosesiza şi va examina acest caz. În cazul în care copiii sunt asiguraţi cu transport, distanţa dintre sate nu este mare, iar primarul continuă să susţină acest conflict, se întrevede un conflict de interese şi interesul este evident. Un răspuns tranşant putem da însă după ce vom examina materialele pe marginea acestui caz”, a spus responsabila CNI.

La Ciobanovca vin copii şi de mai departe

Gimnaziul din Ciobanovca, unde sunt aşteptaţi şi copiii de la Gimnaziul din Troiţa Nouă

Gimnaziul din Ciobanovca, unde sunt aşteptaţi şi copiii de la Gimnaziul din Troiţa Nouă

Între timp, la şcoala din Ciobanovca au descins copiii din Ochiul Roş. Începând cu 1 noiembrie curent, 23 de elevi au început să se deplaseze la această şcoală, chiar dacă distanţa e dublă faţă de cea care îi desparte pe elevii de la Troiţa Nouă de această şcoală. Arina (foto), elevă în clasa a doua, ne spune că, timp de doi ani, a fost singura elevă în clasă în şcoala din Ochiul Roş.

Anul trecut a fost singura elevă în clasa întâi. „Mă bucur că aici voi avea colegi mai mulţi, nu voi fi doar eu şi doamna profesoare”, ne spune copila. La Gimnaziul din Ciobanovca a fost întâmpinată cu flori, iar noile colege i-au propus imediat să meargă să-i arate noua şcoală. Elevii din Ochiul Roş sunt însoţiţi de cei trei profesori care şi ei vor preda în această şcoală.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Sergiu Niculiţă

Ultimele articole de Sergiu Niculiţă (vezi toate)