„Primarul mi-a declarat război”


Primarul de Oniţcani, Criuleni, acuzat îşi intimidează consilierii

Un cetăţean a depus plângere la Procuratura Generală după ce i-a cerut socoteală primarului pentru majorarea tarifelor la apă, iar acela l-a dat afară din birou. „M-a ameninţat cu răfuială fizică pe mine şi pe tot neamul meu. M-a insultat. Oare astfel trebuie să vorbească un primar?”, se întreabă pătimitul, Mihai Iacub, în vârstă de 60 de ani, care e şi consilier local.

Martor la altercaţie, potrivit lui, au fost contabila şi asistentul social al primăriei. „Toţi îi ştiu însă de frică, nimeni n-a sărit să mă apere”. Potrivit consilierului, primarul l-a scos în coridor, l-a luat de piept încât i-a sărit nasturii de la cămaşă şi l-a lovit de perete. Pe marginea cazului, Comisariatul de poliţie Criuleni a pornit o anchetă. Alesul local neagă acuzaţiile.

Nemulţumirile oamenilor au apărut după ce, în vara acestui an, când temperaturile erau mai înalte, preţurile la apă au crescut de la 6 la 15 lei pentru un metru cub, fără o decizie a Consiliului local în acest sens. Circa 100 de persoane au semnat o plângere la primărie în care au solicitat explicaţii primarului, Leonid Vozian, despre majorarea acestui tarif.

Semnăturile au fost colectate de către un tânăr din sat, Artiom Bordian, care a şi depus cererea la primărie.

Taxe cu scandal

Potrivit unuia dintre consilierii PLDM din această localitate, partid din care face parte şi primarul, în seara aceleiaşi zile, tânărul ar fi fost chemat la o „discuţie” cu alesul local şi cu două persoane pe stadionul localităţii. „Din câte ştim, a fost intimidat el şi alţi semnatari ai scrisorii, pe la care primarul a mers pe acasă. A fost un incident urât”, ne mai spune sursa noastră, solicitând atât ea, cât şi alte persoane care ne-au confirmat acest lucru, să nu le publicăm numele în ziar.

Consilierii îşi mai amintesc de un caz în care un membru al consiliului, profesoară, în vârstă de peste 60 de ani, a fost numită „curvă!” chiar în cadrul şedinţei consiliului, pentru că primarului nu i-a plăcut o replică a acesteia. Femeia a ieşit plângând de la şedinţa Consiliului.

Plângere la procuratură

Spre deosebire de ceilalţi, după altercaţia cu primarul, consilierul Mihai Iacub, care este şi invalid de gradul II, a decis să se adreseze cu o plângere la Procuratura Generală. „M-a ameninţat că o să mă ucidă pe mine şi pe tot neamul meu, într-un cuvânt, mi-a declarat război”, se spune în plângerea acestuia adresată procurorilor, cu precizarea că „şi alţi consilieri au plâns de pe urma cuvintelor neplăcute adresate lor”. „N-ar fi rău ca el, primarul, să treacă un control medical”, conchide acesta.

Procuratura Generală a transmis cererea pentru a fi examinată la Cancelaria de Stat, iar de acolo la Comisariatul de poliţie şi Procuratura raionului Criuleni.

Lilian Simon, anchetatorul care se ocupă de caz, din cadrul CP Criuleni, ne-a informat că, pe moment, poliţia investighează circumstanţele în care s-a produs incidentul şi că, în timpul apropiat, vor decide să pornească sau nu un dosar administrativ pe marginea acestui caz.

Neagă acuzaţiile

Solicitat de JURNAL, primarul de Oniţcani, Leonid Vozian, neagă acuzaţiile: „Lucrez de vreo zece ani în primărie şi, până acum, nu am avut nicio plângere. În ce priveşte familia Iacub, aceştia au probleme de ordin psihic, inclusiv persoana care pretinde că am intimidat-o”, insinuează el. Întrebat dacă e adevărat că a intimidat şi alţi locuitori, cum ar fi cazul profesoarei, membră PLDM, primarul se interesează: „V-a spus chiar ea? Cum poate să fie aşa ceva? Chiar credeţi că aş fi putut numi-o astfel? Nu este adevărat”, ne mai spune el, precizând că toate punctele vor fi puse pe „i” de anchetă în cazul celui care s-a plâns la procuratură.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.