Primarul de Soroca, în vizorul anchetatorilor

Pe lângă nerespectarea legislaţiei lingvistice cu privire la publicitate, care prevede că mesajul publicitar trebuie să fie scris în limba de stat şi, la necesitate, în limba rusă, Bondarenco poate fi acuzată şi de încălcarea Legii privind contracararea activităţii extremiste, care interzice utilizarea simbolurilor naziste.

Primarul de Soroca, comunista Elena Bondarenco, ar putea fi cercetată penal pentru că a permis instalarea unui panou publicitar cu simboluri naziste

Panoul a fost instalat chiar în centrul oraşului, în zona de odihnă. Acesta promovează, pe lângă svastica nazistă, mesajul „18 martie – ziua eliberării orașului Soroca de sub ocupaţia româno-fascistă”, scris în limba rusă.

Svetlana Corobceanu

Solicitat de JURNAL, Vladimir Veleanschi, anchetatorul care se ocupă de acest caz, ne-a informat că a primit mai multe plângeri din partea orăşenilor indignaţi de mesajul promovat de autorităţile locale.  „Pe lângă apelurile telefonice, au fost depuse patru cereri la comisariatul de poliţie în care oamenii se plâng că pe această cale primăria discreditează imaginea oraşului. Încă nu s-a luat o decizie că va fi instrumentat un dosar penal sau unul administrativ, cert e că panoul conţine simboluri interzise prin lege, din care cauză a fost luată decizia să fie demontat”, ne-a informat anchetatorul.

Mesaj conceput de Primărie

Solicitată de JURNAL, Elena Bondarenco a confirmat că mesajul a fost conceput de angajaţii primăriei. „Soroca e primul oraş eliberat pe 18 martie ’44 de sub ocupaţia fascistă şi cu această ocazie am ţinut să le amintim orăşenilor despre eveniment. Simbolul nazist, aşa cum apare pe panou, simbolizează distrugerea acestuia şi nu văd motive pentru a ni se incrimina ceva”, a opinat primăriţa. Potrivit ei, a fost avertizată de comisarul raionului, în prezenţa mai multor consilieri, că i se va deschide dosar penal. „15 ofițeri de poliție, în frunte cu comisarul raionului și cel al orașului, au venit cu o mașină de pompieri și au scos bannerul nostru. Mie mi-au promis dosar penal, iar bannerul a fost confiscat în calitate de dovadă. Toate acestea s-au întâmplat în fața veteranilor și a copiilor. Însă unicul lucru de care m-ar putea învinovăţi e că pe panou apare un mesaj scris doar în limba rusă, fapt care contravine legislaţiei în vigoare”, conchide Bondarenco.

Fără „Ziua Victoriei”

Printre altele, aceasta mai aminteşte că deşi mai mulţi consilieri raionali s-au arătat revoltaţi de gestul primăriei, acum două săptămâni, aceştia au adoptat o decizie care şi ea ar contraveni legislaţiei. „Au redenumit Ziua Victoriei în Ziua comemorării jertfelor celui de-al Doilea Război Mondial. Din păcate, nimeni nu s-a revoltat atunci, deşi denumirea sărbătorilor oficiale poate fi schimbată doar de către Parlament”, se indignează Bondarenco.

Solicitat de JURNAL, directorul Muzeului cetăţii Soroca, istoricul Nicolae Bulat, ne informează că, acum două săptămâni, consilierii raionali au adoptat cu votul majorităţii o astfel de decizie. „Înainte de venirea PCRM la putere, o numeam Ziua Europei, apoi a fost redenumită în Ziua Victoriei, aşa cum se sărbătoreşte la ruşi. Am considerat mai potrivită şi mai aproape de esenţa evenimentelor care sunt marcate în această zi cea de-a treia variantă”, a spus Bulat.

Cât priveşte bannerul cu svastica nazistă, Bulat a declarat că, pe lângă nerespectarea legislaţiei lingvistice cu privire la publicitate, care prevede că mesajul publicitar trebuie să fie scris în limba de stat şi, la necesitate, în limba rusă, Bondarenco poate fi acuzată şi de încălcarea Legii privind contracararea activităţii extremiste, care interzice utilizarea simbolurilor naziste.

De asemenea, istoricul este deranjat de faptul că mesajul era afişat pe fundalul cetăţii Soroca ce nu are nimic în comun cu textul scris.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu