Primarul de Şoldăneşti ţine apa

 

ADMINISTRAŢIE // Peste 200 de familii vor să se conecteze, pe cheltuiala lor, la apeductul nou-construit

Peste două sute de gospodării din raionul Şoldăneşti nu au apă în curte. Oamenii dau vina pe autorităţile locale. Aceştia aduc apa de la o distanţă de câţiva kilometri sau chiar din alte sate. Mai mulţi consilierii locali susţin că vina o poartă doar primarul, care nu se prezintă la consiliu şi ia decizii de sine stătător. Potrivit consilierului Igor Babcineţchi, primarul le spune locuitorilor: „Când voi socoti de cuviinţă, atunci vă voi da apă!”.

Victoria POPA

Oraşul Şoldăneşti are mai multe probleme grave pe care ar trebui să le soluţioneze, trecute şi pe pagina web a primăriei, printre ele figurând şi lipsa apei, o problemă veche pentru oamenii din partea locului. Una din locuitoarele străzii M. Eminescu, Rodica B., mamă a doi copii minori, a spus pentru JURNAL că, din copilăria sa, pe strada aceasta au tot fost probleme cu apa. „Am două fântâni în ogradă; una a secat, iar din cea de-a doua am luat azi două căldări de apă, a treia era deja plină cu lut”, se indignează femeia. Potrivit ei, locuitorii străzilor Viilor, Livezilor, M. Eminescu ş.a. merg la alte fântâni, izvoare şi cară apă cu mâinile. „Este foarte greu. Au apă cei care se trezesc dis-de-dimineaţă pentru că mai târziu şi la fântâna unde mergem căldarea nu ajunge la apă. Noi mergem după apă în localitatea Parcani, situată la cinci kilometri de Şoldăneşti, deoarece avem transport. Ce să facă oamenii care n-au transport?”, se întreabă retoric femeia.

Apeduct construit oficial

Rodica B. spune că toţi cei care n-au apă vor să fie susţinuţi de către autorităţile publice locale şi să contribuie şi ei la conectarea noului apeduct. Cele mai multe familii au fântâni făcute la o adâncime de 19-30 de metri, dar în ele lipseşte apa sau este de câteva zeci de centimetri. Nu are apă în curte nici Nicolae R. Bărbatul afirmă că  circa 200 de familii n-au apă în gospodării. Cărăm apă cu ce avem, chiar şi în vase de plastic. Avem păsări, animale domestice. Avem şi plângeri cu semnăturile a peste 200 de familii. Lumea se indignează, dar autorităţile nu mişcă un deget pentru a soluţiona una din cele mai stringente probleme”.

Mofturile primarului

Mai mulţi consilieri locali susţin că primarul Alexandru Tinică activează de capul său – nu se prezintă la consilii, nu îndeplineşte deciziile consiliului. „Haos mare! Proiectul cu apa costă peste 2 mil. de lei şi este finanţat de Fondul Ecologic Naţional (FEN). În contract era stipulată construcţia apeductului de către o firmă care trebuia să îndeplinească lucrările timp de 1,5 luni, dar l-au construit timp de 1,5 ani. Consiliul local s-a convocat pentru a soluţiona problema împreună cu vreo 70 de locuitori ai Şoldăneştiului, dar primarul nu s-a prezentat şi nu iese în faţa oamenilor care se adună la primărie”, comunică pentru JURNAL consilierul local din partea PPCD, Igor Babcineţchi. Potrivit consilierului, în prezent, construcţia apeductului este finisată şi apă este în rezervoare, dar gospodăriile în cauză nu sunt conectate la apeduct.

„Primarul nu le permite oamenilor să se conecteze, pentru că anume acele mahalale nu l-au susţinut la votare. El le spune: „Când voi socoti de cuviinţă, atunci vă voi da apă”. La vreo zece persoane, care sunt mai aproape de sufletul său, le-a permis să se conecteze la apeduct”, susţine Babcineţchi.

Potrivit aceleiaşi surse, primarul de Şoldăneşti a fost membru PPCD, apoi PCRM, după care a aderat la PLDM, iar azi este membru PL. „Nu contează apartenenţa politică. Sunt probleme care trebuie  rezolvate urgent!”, explică Igor Babcineţchi.

Lecţia neînvăţată

Ion Cuculescu, consilier din partea PCRM, afirmă că, în calitate de consilier, nici n-a văzut proiectul privind construcţia apeductului în Şoldăneşti.

„În afară de proiectul cu construcţia apeductului, la Şoldăneşti se vorbeşte despre existenţa mai multor proiecte, doar că noi, consilierii, nu ştim nimic. Am cerut o dare de seamă primarului, care nu ne ia în seamă. Membrii consiliului precedent nu erau la curent cu ce înseamnă administraţia publică locală şi primarul activa de unul singur”, îşi dă cu părerea Gheorghe Mustaţă, consilier raional şi orăşenesc din partea PD. Potrivit lui Mustaţă, din prima zi, de când a fost învestit în funcţia de primar, Alexandru Tinică a dat afară un angajat al primăriei care era competent în domeniul în care activa, înlocuindu-l cu un mecanizator. Acum, Valentin Sofroni, care a fost destituit ilegal, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie, a încasat suma de 100 mii de lei. „Cazuri de acest fel sunt multe. Aşa e şi cu apa. Oamenii se revoltă. Au fost investiţi peste 2 mil. de lei pentru construcţia apeductului central. Conectarea este deja din contul locuitorilor. Primarul vrea să le dea o lecţie locuitorilor care nu sunt ascultători şi loiali lui. Lecţia va dura până la viitoarele alegeri. Spun asta din ceea ce am auzit la o şedinţă a consiliului”, comunică pentru JURNAL Gheorghe Mustaţă.

Responsabilul tehnic de construcţia apeductului la Şoldăneşti, Nicolae Mălai, a declarat pentru JURNAL că proiectul prevăzut pentru construcţia bazinului şi a conductei principale este finisat.

Problema apei, durerea primarului

La solicitarea JURNALULUI cu privire la problema apei în Şoldăneşti, primarul Alexandru Tinică ne-a spus următoarele: „Este o temă foarte dureroasă pentru mine. Zilele acestea, eu împreună cu primarul de la Edineţ şi dintr-un sat din raionul Hânceşti vom ieşi la o acţiune de protest în centrul capitalei şi vrem să mergem la Cancelaria de Stat. Noi pierdem acum un proiect de la UE pentru Moldova–România–Ucraina şi credem că din cauza Cancelariei de Stat. Proiectul ţine de aprovizionarea cu apă a întregului oraş Şoldăneşti, proiect câştigat în anul 2010, pentru ca azi să ne spună cineva din România că proiectul nostru nu este eligibil, când aşteptăm să semnăm contractul. Cancelaria de Stat, în cazul dat, nu apără cele trei comunităţi ale noastre, dar este de acord că proiectele sunt neeligibile şi avem un milion de euro de câştigat. Proiectul trebuia să fie implementat şi lumea trebuia să aibă apă. La mine totul este planificat. Proiectul de la FEN care este construit, iar altul finanţat de UE era destinat pentru apeductul pe străzile cartierelor. Nu mă interesează ce spun consilierii!”.

Milionul, pomană de la UE

Întrebat de ce nu există o colaborare între autoritatea publică locală şi locuitori, cu voce ridicată, primarul ne-a reproşat: „Aveţi o întrebare concretă? Vreţi să faceţi o informaţie şi atât, dar durerea şi munca mea de ani de zile pentru comunitate nu vreţi s-o luaţi în seamă. E imposibil să construim câţiva km pe străzile cartierului şi oamenii să achite. Ei doresc acum, când au nevoie de apă, dar când vor trebui să achite pentru asta mii de lei pentru fiecare gospodărie…?! Asta e imposibil şi nu trebuie vorbit! Mie îmi trebuie proiectul aprobat de la UE, pe care-l aştept de doi ani de zile. Proiectul finanţat de FEN, finisat, este destinat pentru apeductul central. El nu prevede conectarea gospodăriilor la apeduct”, ne-a spus primarul, închizând brusc telefonul.

Şi şeful Inspecţiei Ecologice Şoldăneşti, Leonid Paierele, afirmă că apeductul finanţat de FEN este finisat împreună cu cele două bazine cu apă, dar ramificarea de la apeductul central nu este posibilă fiindcă nu există un proiect. Despre cele circa zece persoane conectate deja la reţea Leonid Paierele zice că „este o încălcare, dar acestea nu vor avea apă mult timp, deoarece acum este apă în bazine, pentru că s-a făcut o probă să se vadă funcţionalitatea apeductului nou-construit”.

 

Strategia de aprovizionare cu apă se reexaminează

Solicitată de JURNAL, şefa Direcţiei managementul apelor a Ministerului Mediului, Serafima Tronza, a comunicat că, actualmente, este în proces de revizuire Strategia de aprovizionare cu apă şi canalizare a localităţilor din RM, aprobată în 2007. Noua versiune va include date actualizate privind sistemele centralizate de aprovizionare cu apă şi de canalizare, lungimea reţelelor de apeduct şi canalizare, numărul de staţii de epurare a apelor uzate şi alte date statistice. Serafima Tronza a mai relatat că „în cadrul ministerului se coordonează şi se monitorizează un şir de proiecte investiţionale pentru sectorul de aprovizionare cu apă şi de canalizare, astfel, Conform Matricei de Politici evaluate, în 2011 au avut acces la sisteme de apă noi sau reabilitate circa 70 mii de persoane din spaţiul rural. Au beneficiat de noi haznale, fose septice sau sisteme de canalizare circa 26 mii de persoane”.

The following two tabs change content below.