Primarul de Şoldăneşti, condamnat la închisoare

Primarul raionului Şoldăneşti, Alexandru Tinică, şi directorul ÎM „Piaţa Şoldăneşti”, Andrian Pălăduţă, au fost condamnaţi la patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de trei ani, pentru abuz în serviciu.

Primarul nu va avea dreptul de a deţine funcţii publice timp de trei ani. Decizia a fost luată de Judecătoria raionului Şoldăneşti şi nu este definitivă, notează ştirilocale.md.

Decizia poate fi atacată în termen de 15 zile. În acelaşi dosar figurează şi administratorul ÎM „Piaţa Şoldăneşti”, Andrian Pălăduţă, care a fost condamnat la patru ani de detenţie pentru abuz în serviciu.

Instanţa a stabilit că primarul, împreună cu administratorul pieţei au prejudiciat bugetul local cu aproximativ 180.000 de lei.

Menţionăm că în JURNAL de Chişinău a fost publicat articolul „Concurenţă neloială la piaţa din Şoldăneşti” (14 septembrie 2012), unde am descris modul în care activau Alexandru Tinică şi Andrian Pălăduţă.

Printre cei care au avut de suferit în urma activităţii primarului de Şoldăneşti şi a administratorului pieţei au fost şi agenţii economici din Şoldăneşti, Sergiu Botoşanu, Vladimir Verba şi Lidia Melnic. Aceştia nu-şi puteau continua activitatea comercială pe teritoriul Î. M. „Piaţa Şoldăneşti”, pentru că autoritatea publică locală nu le elibera autorizaţie de comercializare pe teritoriul pieţei, iar şeful pieţei, Andrian Pălăduţă, refuza să încheie contracte cu agenţii economici respectivi.

Şi Judecătoria Şoldăneşti, şi Curtea de Apel Bălţi le-a dat dreptate reclamanţilor. Prin hotărârea înaltei curţi, care este irevocabilă, agentul economic Sergiu Botoşanu a ridicat suma de 87.662 de lei, primită drept prejudiciu moral şi material cauzat de către ÎM „Piaţa Şoldăneşti”, iar ceilalţi doi agenţi economici au fost despăgubiţi cu câte 25 de mii de lei fiecare.

Şi Valentin Sofroni din Şoldăneşti a fost destituit ilegal din funcţia de manager al ÎM „Şoldăneşti Servicii” de către Alexandru Tinică. Cum a fost învestit în funcţia de primar, din prima zi de muncă, Alexandru Tinică a decis eliberarea din funcţie a managerului principal al ÎM „Şoldăneşti Servicii” pe atunci, Valentin Sofroni, inginer de profesie, care activa în calitate de manager principal la ÎM „Şoldăneşti Servicii”. Şi Valentin Sofroni a ridicat din bugetul primăriei Şoldăneşti suma de circa 86.660 de lei, din care 50.000 de lei – prejudiciu moral, 36.660 de lei – salariul pentru fiecare zi de muncă pierdută, şi 2.500 de lei – cheltuieli de judecată.

Zilele acestea, mai mulţi agenţi economici adunaţi în faţa Judecătoriei Şoldăneşti au cerut demisia administratorului pieţei, invocând mai multe încălcări. Potrivit agenţilor economici ai ÎM „Piaţa Şoldăneşti”, conducerea pieţei a încălcat prevederile contractelor încheiate cu ei şi colectează ilegal bani.

Victoria POPA