Primarul de Holercani, condamnat pentru abuz de serviciu

 

Primăria Holercani

Primarul satului Holercani, raionul Dubăsari, Tudor Tanasiev (PCRM), a fost condamnat de Judecătoria raionului Dubăsari la şase ani şi trei luni de detenţie, pentru abuz în serviciu şi uz de acte false.

Săptămâna trecută, primarul a fost încătuşat chiar în sala de judecată, de unde a fost escortat de gardieni. Potrivit procurorilor, primarul şi secretara Primăriei Holercani au falsificat o decizie a consiliului local. Consiliul a decis vânzarea a 20 de hectare, proprietate publică. Decizia însă a fost falsificată, fiind înstrăinate circa 40 de hectare. Terenurile au fost vândute firmei „Avicom Agro” administrată de Valeriu Verdeş.

Despre această firmă se ştie că, în perioada guvernării comuniste, alături de firma „Biotex com”, care aparţinea lui Oleg Voronin, recurgeau la scheme dubioase de procurare a terenurilor în s. Trebujeni, Orhei. Oficial, firma „Avicom-agro” se ocupă de creşterea păsărilor. Despre directorul acesteia presa a mai scris că, anterior, a cumpărat la un preţ de nimic Staţiunea de odihnă „Ceaika” a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS) al Ministerului Economiei.

Potrivit procurorului Procuraturii Anticorupţie, Igor Negreanu, primarului i-au fost înaintate mai multe capete de acuzare. Pe lângă falsificarea deciziei consiliului local prin care au fost vândute 40 de hectare, el a dat în arendă pământ unei firme moldo-italiene, fără a avea o decizie a consiliului local în acest sens şi cu diminuarea gradului de bonitate a terenurilor, fapt care i-a permis să micşoreze considerabil suma plăţii pentru acesta.

Decizia instanţei de fond poate fi contestată în decurs de 15 zile. Solicitat de JURNAL de Chişinău, avocatul lui Tudor Tanasiev, Eduard Gherman, a declarat că nu a fost prezent la şedinţa la care a fost emisă sentinţa şi că încă nu a luat act de decizia instanţei. „Vom decide ce acţiuni vom întreprinde după ce vom lua cunoştinţă de sentinţă”, a spus el.

Surse din cadrul Primăriei Holercani ne-au informat că, săptămâna aceasta, la faţa locului este aşteptat deputatul comunist Vasile Şova. Solicitat de JURNAL, Şova a confirmat că va întreprinde o vizită în teritoriu. „Este o situaţia neplăcută pentru noi. Deocamdată, vrem să analizăm ce se întâmplă. Considerăm că s-au folosit de faptul că anumite persoane sunt în vacanţă şi s-a acţionat după bunul plac”, a spus el, refuzând să spună la cine se referă. Totodată acesta a spus că nu ştie nimic despre firma „Avicom Agro”, căreia i-au fost vândute terenurile.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu