Primarul de Corjova şi un consilier au fost încarceraţi la Dubăsari

Primarul de Corjova, Valeriu Miţul, şi consilierul Iurie Coţofană au fost reţinuţi şi condamnaţi de către autorităţile separatiste la şapte zile de închisoare. Aceştia au fost reţinuţi la 2 martie în faţa bisericii din s. Corjova, în timp ce împreună cu alţi combatanţi şi familiile acestora intenţionau să se deplaseze spre cimitirul din localitate pentru a comemora eroii căzuţi la Nistru în timpul ostilităţilor din 1992.

Ilie Coica, consilier local, a relatat pentru JURNAL că au fost înconjuraţi în dimineaţa zilei de vreo 50 de reprezentanţi ai miliţiei şi securităţii transnistrene. „Erau mulţi elevi cu flori şi coroane, dar au reuşit să se retragă din faţa acestora. Acţiuni de comemorare la care mergeam cu tricolorul am organizat şi în anii precedenţi, dar niciodată n-am fost trataţi cu atâta ostilitate. Am fost informaţi că miliţienii au primit indicaţii direct de la primarul oraşului Dubăsari, Igor Mazur, care are ambiţia să-şi subordoneze întreg satul Corjova”, ne-a spus consilierul. Potrivit autorităţilor locale, Mazur şi-ar fi extins în ultima vreme influenţa şi împuternicirile în această localitate. Acesta vinde până şi locurile din cimitirul din s. Corjova locuitorilor oraşului Dubăsari. „Ni se interzice să vorbim, să acţionăm, suntem aici ca pe o insulă”, a mai spus Coica.

Premierul Vlad Filat a cerut responsabililor de la Guvern să clarifice incidentul. Eugen Carpov, prim-vicepremierul responsabil de reintegrarea ţării, a calificat cele întâmplate drept o provocare pusă la cale de autorităţile separatiste. „Am solicitat ajutorul Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control şi reprezentanţilor formatului 5+2. Din păcate, dialogul cu autorităţile din stânga Nistrului n-au dat un rezultat”, a mai spus Carpov.

Valeriu Miţul şi Iurie Coţofană au fost acuzaţi că au organizat o acţiune neautorizată de autorităţile rmn-ului. Procuratura Dubăsari, cu sediul în s. Ustia, a deschis un dosar penal privind reţinerea ilegală a aleşilor locali din s. Corjova.

S. C.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău