Primarul Crudu de la Cruzeşti va repara drumul Întemeitorul Crudu

Primarul de Cruzeşti, Violeta Crudu: “Am hotărât să reparăm străzile pe lăţime mai îngustă, ca să ajungem cu drumul reparat în faţa porţilor mai multor gospodării”. Fotografii: Nadejda Roşcovanu

 La Cruzeşti, un sat de oameni gospodari, ca şi în alte suburbii ale Chişinăului, despre o reparaţie capitală a drumurilor nici nu poate fi vorba, fiindcă bugetul local al primăriei este de doar 300 000 de lei, bani necesari pentru alte nevoi. Singura salvare în cazul dat vine din bugetul capitalei. Pentru anul 2016, Chişinăul a alocat Cruzeştiului 1000 000 de lei în acest scop, spune Violeta Crudu.

Pietrişul sau rămăşiţele de asfalt mărunţit strâns de pe străzile în reparaţie ale Chişinăului sunt binevenite la Cruzeşti, chiar solicitate. Un mic sondaj printre cruzeşteni arată că sătenii nu au pretenţii mari când vine vorba de reparaţia drumurilor din sat, sunt înţelegători că nu este de unde şi că doar odată cu integrarea europeană vor putea beneficia şi ei de drumuri asfaltate. Deocamdată, se mulţumesc cu pietrişul sau rămăşiţele de pe drumurile capitalei în faţa porţii, important pentru ei este să nu se scufunde în noroi, atunci când plouă. Numai  că, spune primarul satului, şi aceste materiale prelucrate sunt greu de găsit.

„ Comparativ cu alte localităţi din RM, starea drumurilor în Chişinău şi în suburbiile acestuia este mult mai bună. De când Dorin Chirtoacă este în funcţia de primar, fiecărei suburbii a Chişinăului, printre care şi Cruzeştiului, îi revine o anumită sumă de bani destinată anume reparaţiei drumurilor”, spune primarul Cruzeştiului, Violeta Crudu. Primarul afirmă că în această localitate  dânsa este cea care  decide ce drumuri să se repare din banii alocaţi de municipiu, în funcţie de infrastructura localităţii. Se repară doar drumurile pe unde gospodăriile au deja canalizare şi apeduct, altfel ar fi nevoiţi să facă acelaş lucru de două ori.  „Din sărăcia pe care o avem încercăm, de exemplu, să turnăm peste o parte din drumuri prundiş iar deasupra asfalt ras. Alte drumuri, care au alunecări sau sunt în pantă, le reparăm cu binder”, ne dezvăluie Crudu metodele de reparaţie a străzilor din localitate, explicându-ne că binderul şi asfaltul ras este materialul frezat, apoi prelucrat, de pe străzilie aflate aflate în reparaţie ale Chişinăului. Acest material, spune edila localităţii, poate fi cumpărat şi personal de locuitori, nu costă mult, numai că nu prea se găseşte nici el.

Banii alocaţi de către Primăria Chişinău pentru reparaţia drumurilor suburbiilor nu ajung pe mâna acestora: „Totul este gestionat de Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei Chişinău. Vin inginerii de la firma responsabilă de reparaţie, noi le arătăm cam ce am vrea să reparăm şi ei, după ce întocmesc proiectul şi devizul de cheltuieli, ne spun cât drum e posibil de reparat din această sumă”, ne informează Crudu despre procedura de reparaţie a drumurilor în localităţi.

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

În ultimii doi ani, spune primarul, la Cruzeşti s-au reparat mai multe drumuri, mai bine zis hudiţe, cu lungimi de câteva sute de metri. „Prioritate au acele drumuri unde situaţia este mai gravă şi unde locuiesc mai mulţi oameni, de asemenea şi cele de unde vin mai multe solicitări din partea sătenilor”. Violeta Crudu consideră că tergiversarea votării bugetului este o problemă mare când vine vorba de reparaţia străzilor, fiindcă vara toată lumea pleacă pe rând în concediu, apoi toamna încep ploile, după care vin frigurile, iar pentru reparaţia acestora este nevoie de condiţii climaterice favorabile.

Anii trecuţi, spune Crudu, în sat s-au reparat câteva străduţe din partea veche a satului, fiindcă acolo există deja canalizare. Pentru anul curent şi anul viitor, însă, primarul nu-şi face planuri mari, dar ştie cu ce va începe. „Aşteptăm să se voteze bugetul şi să ni se aloce banii. Vom începe neapărat cu reparaţia drumului în jurul bisericii, strada Întemeietorul Crudu. Acest drum trebuia să-l reparăm încă anul trecut, dar nu ne-au ajuns bani. Din cauză că pe această stradă a fost făcută canalizarea, s-a deteriorat foarte tare. Biserica rămâne a fi unul dintre obiectivele cele mai importante ale satului, de aceea în jurul ei trebuie să fie curat”, crede Violeta Crudu.

 

Fotografii: Nadejda Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu