Primarul Chirtoacă despre pierderile de 8 mil. de lei provocate în urma unor scheme cu implicarea lui Andrian Candu, Chiril Lucinschi

2 septembrie 2011. Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, inspectează str. Vadul lui Vodă din Capitală aflată în reparaţie. Edilul a fost însoţit de specialiştii din cadrul Primăriei Chişinău, dar şi de reprezentanţii antreprenorului obiectivului, Întreprinderea „Genesis International” SRL Foto: http://www.chisinau.md

În urma unui contractat semnat de către Primăria Chişinău în 2010, încheiat cu o firmă cu sediul în SUA, pentru reparaţia a zece drumuri din Chişinău, bugetul municipal a înregistrat pierderi de 8,1 mil. de lei. Creditul a fost obţinut în baza unor cambii, contrar prevederilor Legii finanţelor publice locale. În această schemă au fost implicate numele lui Andrian Candu, Corneliu Ghimpu, Dorin Chirtoacă şi al lui Chiril Lucinschi. Afacerea a fost coordonată de „expertul” Andrian Candu. Dorin Chirtoacă a calificat împrumutul drept „o afacere profitabilă pentru municipalitate, şi nicidecum un prejudiciu”.

„Remarcile Ministerului Finanţelor au fost în acea perioadă constante în cazul tuturor împrumuturilor, inclusiv al celor de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi de la Banca Europeană de Investiţii, că nu ar fi fost oportune din punctul lor de vedere. Noi am considerat acest gest ca fiind un sabotaj din partea Ministerului Finanţelor şi a Guvernului, chiar dacă era vorba de Alianţa pentru Integrare Europeană. Am mers înainte pentru că partenerii noştri de dezvoltare sunt credibili la nivel internaţional, mult mai credibili decât Guvernul R. Moldova”, a spus primarul Chirtoacă despre observaţiile Ministerului Finanţelor.

Primarul a adăugat că împrumutul a fost contractat în condiţii legale. „Este o practică răspândită în toată Europa. La Bucureşti, de exemplu, primăria a emis bonuri de obligaţiuni pe 500 mil. de euro”, a afirmat edilul.