Primarul capitalei moarte

Val-Butnaru

Cunoscutul scriitor albanez Ismail Kadare a scris un roman care se numește „Generalul armatei moarte”. E despre calvarul învinșilor. În roman se vorbește despre un general italian care are misiunea să plece în Albania pentru a aduna osemintele ostașilor săi căzuți în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial. Acest subiect a și determinat titlul cărții.

În cazul nostru, vom vorbi despre un primar de „capitală europeană” ai cărei locuitori mor pe câmpul de luptă din cel de-al Treilea Mandat de Edil al lui Chirtoacă.

Să lăsăm de-o parte constatările de ordin general referitoare la un Chișinău transformat într-o cloacă, despre o capitală care nu a fost niciodată mai murdară, mai jegoasă și mai urâtă ca acum. Să nu mai amintim de aspectul general al orașului care îți dă impresia unui Ev Mediu întâmplător.

Să lăsăm asta, fiindcă nu avem cu cine vorbi și cui spune. O persoană dacă nu are spirit gospodăresc, dacă n-a fost obișnuită de mică cu ideea păstrării curățeniei, n-o mai speli cu tot „Ariel”-ul din lume.

Să vorbim despre oameni. Despre oameni care mor, iar primarul arogant nu păţeşte nimic.

Așadar, tragedia de la cafeneaua „La soacra”. (Iată încă un semn care denotă gradul nostru de dezvoltare civilizaţională – să numești un local „La soacra”!) Rezultatele exploziei sunt cutremurătoare – 17 răniți și patru morți. Care a fost reacția lui Chirtoacă? Proprietarii sunt de vină! – a strigat el. Bineînțeles că proprietarii, cine spune că nu? Și ei se află în arest. Dar tu cine ești: primar sau alpinist amator care anunță televiziunile să vină să te filmeze la o nouă căţărare? Ești edilul acestei capitale sau un politician populist de cea mai joasă speță?

Inutil să vă mai amintesc ce s-a întâmplat la București după tragedia de la clubul „Colectiv”. Nu doar primarul Piedone s-a ales cu un dosar penal, dar a demisionat un Guvern întreg!

În cazul Chișinăului, toate merg pe dos! De dosare penale deschise pe numele oficialilor – nici nu poate fi vorba! Dar nimeni dintre ei, Chirtoacă de exemplu, nici nu s-a gândit să-și dea demisia de onoare. Nu, Chirtoacă doarme ușor cu morții la marginea patului său.

Și dacă a văzut că nimeni nu-i spune nimic, primarul cu obrazul ca tureatca a continuat să se comporte ca un edil al capitalei moarte. Are loc un alt incident – se defectează caruselul din centrul orașului, iar două tinere ar fi putut să moară. Cine e de vină? Primarul care a semnat autorizația? Dar cum să fie de vină o tureatcă? Prima lui reacție a fost să dea vina pe… Nu, n-o să vă vină să credeți pe cine i-a învinuit el! Pe protestatari! Da, ei sunt de vină că primarul a permis ca acest carusel să fie instalat în PMAN! Pe lângă faptul că e un nesimțit, e și un laș acest cățărător pe panouri publicitare. Se teme să-și asume responsabilităţile ce-i revin!

Urmărindu-l de aproape zece ani cum se caţără pe buldozere, panouri publicitare, troleibuze, privindu-l cu îngrijorare cum se bagă în țevile de canalizare – mulţi dintre noi au înțeles că dintr-o tureatcă nu poate ieși nimic mai bun decât o tureatcă. Iată de ce e cazul să-i spunem să plece. Să ne lase. Să nu aducă orașul la condiția de cimitir. Chirtoacă, pleacă!

Înțeleg că acest îndemn mi-a fost șoptit la ureche de mâna Moscovei. Dar prefer ca tureatca să creadă ce-i pofteşte rânza lui umflată, numai să nu mai moară nimeni în acest oraș în care chișinăuenii sunt băgați în tranşeele unui adevărat război desfășurat sub flamura celui de-al Treilea Mandat.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)