Primarii pediști își plătesc polițele

Unii conducători de localități au scos ordin să fie colectate informații de la săteni despre preferințele lor electorale

5 iulie 2018. Pavel Filip: „Sunt din nou în teritoriu, alături de colegii din Guvern. Azi am venit în Criuleni, unde am avut o discuție deschisă cu autoritățile locale”. Foto: Nadea Roșcovanu

Victor Dabija, primarul comunei Teleșeuca, Dondușeni, a dispus angajaților primăriei și ai altor instituții publice să colecteze de la oameni datele personale și să îi întrebe cu cine vor vota la toamnă. Dabija a infirmat cele spuse de localnici, iar o educatoare mobilizată în această acțiune ne-a comunicat că a realizat „un sondaj de opinie” din inițiativă proprie.

La Ermoclia, Ștefan-Vodă, directoarea grădiniței a obligat angajații, 38 la număr, să facă liste cu locuitorii din sat ca să știe cu cine vor vota la alegerile parlamentare.

Internauții anunță că mai mulți angajați ai instituțiilor publice din localitățile din nordul republicii sunt antrenați în asemenea acțiuni. Jurnalista Elena Robu scrie pe blogul său că a fost informată de una dintre conaționalele noastre din Grecia, originară din Teleșeuca. Informația a fost răspândită de un angajat al primăriei vizate, care i-ar fi spus uneia dintre sătence că îi este rușine să facă acest lucru, dar dacă se opune riscă să-și piardă locul de lucru.

Potrivit funcționarului, Victor Dabija a dispus angajaților instituțiilor publice din sat să meargă din casă în casă și să colecteze datele persoanelor și informații despre preferințele lor electorale. „Operațiunea trebuie făcută în secret”, a spus funcționarul.

Solicitată de JURNAL de Chișinău, secretara consiliului local, Lucia Danilova, ne-a spus că nu este la curent cu un asemenea ordin.

 Articolul 38 din Constituția R. Moldova „Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales” garantează secretul votului. Nimeni nu are dreptul să vă întrebe pentru cine veți vota. Punctul 1 din acest articol arată că „Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”. 

O altă locuitoare a satului, Natalia Mardare, ne-a declarat că a fost vizitată de o educatore de la grădinița din sat, Angela Trusi. „M-a întrebat numele, prenumele, anul nașterii și care sunt problemele grave ce trebuie soluționate în localitate. I-am răspuns că ar fi bine să fie construite drumurile, care sunt într-o stare deplorabilă”, a afirmat femeia. Ea a precizat că nu a fost întrebată pe cine va vota la toamnă.

La rândul ei, Angela Trusi ne-a spus că a făcut aceste vizite din proprie inițiativă și, de fapt, a realizat „un sondaj de opinie” în mahalaua în care trăiește, la circa 40 de oameni, pentru că „sunt probleme mari cu apa”. „Aș vrea să construim o fântână arteziană și am întrebat măhălenii ce ar vrea să facem: drumul, care la fel e distrus, sau o fântână arteziană?”, ne-a explicat educatoarea. Femeia ne-a mai spus că răspunsurile au fost împărțite, 50 / 50, „gospodinele vor apă, iar șoferii – drum”.

Pe de altă parte, primarul Victor Dabija ne-a spus că a auzit prima dată despre asemenea indicații: „Nu am trimis pe nimeni nicăieri”.

Miercuri, 4 iulie 2018, pentru prima dată de când este în funcție, președintele raionului Dondușeni, Vadim Lesnic, a mers la Teleșeuca. Întâlnirea a fost preconizată cu toți locuitorii satului. Primarul localității ne-a informat însă că vizita președintelui nu a avut un scop special: „Vrea să vorbească cu funcționarii de la primărie”, ne-a spus el.

Cea mai gravă problemă care trebuie soluționată, în opinia primarului, este instalarea sistemului de încălzire pentru grădiniță. „Primăria dispune de bani proprii pentru a instala sistemul de încălzire”, a precizat el, infirmând faptul că ar avea promisiuni de la centru.

La Ermoclia, Ștefan-Vodă, directoarea grădiniței Efrosinia Ceban, de asemenea, membru PDM, a obligat educatorii să meargă din casă în casă pentru a colecta datele personale ale locuitorilor și cu cine vor vota aceștia la toamnă.

Secretara primăriei, Victoria Ceban, ne-a declarat că nu știe despre această acțiune, iar primarul Mihail Țurcanu (PDM) este în concediu. Grădinița din sat are 38 de angajate. Am sunat-o pe Efrosinia Ceban, directoarea instituției, ca să îi solicităm opinia, însă aceasta ne-a spus că nu poate să vorbească.

 

The following two tabs change content below.