Primarii, cu fundul în două luntri

În tabăra PDM se observă două tendinţe contradictorii: obligarea primarilor democraţi de a semna (uneori chiar în alb) listele de adeziune PD şi susţinerea deschisă a noului guvern

Sâmbătă, 8 iunie, deputații Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei din Blocul ACUM s-au întrunit la Parlament și au semnat o înțelegere politică temporară. Conform hotărârii, lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, a fost votată în calitate de speaker, iar lidera PAS, Maia Sandu – de prim-ministru al Republicii Moldova. Începând cu 9 iunie, mai mulți primari, președinți de raion, consilieri au semnat declarații pro sau contra susținerii noului Guvern Sandu, și vechiului Guvern Filip.

Partidul Democrat susține că majoritatea primarilor şi preşedinţilor de raioane din Republica Moldova susţin guvernul Filip şi condamnă tentativa de uzurpare de stat. Site-ul partidului a publicat un set de declarații semnate de către primării, consilii raionale și locale care ar susține PDM-ul. Primarul PD, al localității Peticeni, raionul Călărași, Sergiu Șpac, susține că președintele raionul Călărași i-a îndemnat, sâmbătă, 8 iunie, să-și pună semnătura în alb, fără a li se explica ce semnează. Șpac a refuzat, semnând cu mai mulți consăteni o declarație în susținerea guvernului Sandu, pentru care a fost chemat luni, 11 iunie, la Inspectoratul de Poliție Călărași ca să spună unde a fost plasată acea declarație.

„Eu fac parte din Partidul Democrat. Ne-au chemat sâmbătă, 8 iunie, la ora 17.00, la o adunare la Călărași, la Consiliu, în sala mică. Eu am întârziat, dar am înțeles că echipa PD a propus să ieșim cu o declarație că cei de sus nu ne reprezintă, motivând că s-a furat miliardul, dar ei astupă acest jaf. Aceste lucruri au fost spuse de membrii echipei PD. Primarul de Sipoteni a ieșit cu o declarație aprinsă, după care a venit domnul Nicolae Ciubuc, candidatul PD la parlamentare, precizând că ei au planul a, b, c și de la putere nu se duc”, menționează Sergiu Șpac.

Obligați să vină la protest

Primarul Sergiu Șpac susține că mulți dintre cei care au participat la adunarea din 8 iunie la Consiliul raional Călărași erau indignați de faptul că sunt obligați să meargă la proteste în timp ce deja exista un nou guvern ales. Șpac spune că, din start, a refuzat să meargă la protest sub pretextul „să nu apară duminică pe Facebook ca niște oi, iar peste câteva luni ca părtași ai furtului miliardului”. Totuși acesta s-a prezentat pentru câteva ore la protestul de duminică, 9 iunie.

„Duminică, am fost în PMAN, m-am arătat și la ora 11.00 am venit în sat că aveam o consultare publică referitor la taxa locală pentru magazinele sociale ale lui Șor, care erau indignaţi de taxa în valoare de 50 de mii de lei pe an. Când eram la PLDM, veneau cei de la partid, ne explicau motivele, se sfătuiau cu noi, dar acum cei de la PD se poartă cu noi parcă am fi niște mașini, nici nu ne spun la ce ne ducem, ce să strigăm acolo”, menționează primarul satului Peticeni, raionul Călărași, Sergiu Șpac.

„Fiecare cu politica lui”

La Călărași – ca și în celelalte raioane – aleșii locali s-au împărțit în două tabere, dar activitatea consiliului în aceste momente este axată pe găsirea soluțiilor și finanțelor pentru înlăturarea pagubelor pricinuite de ploile cu grindină, susține adjunctul Consiliului raional Călărași, Vasile Timofte.

„Păi fiecare cu politica lui. Câțiva consilieri ai primăriei sunt pentru guvernul Sandu, mulți primari susțin guvernul Filip, e o situație duală. Primarii sunt indignați de declarațiile președintelui Dodon, referitor la federalizare”, a declarat Timofte.

Primarul satului Târșiței, raionul Telenești, Ion Tulbure, candidat din partea Partidului Liberal care a semnat și a publicat declarația privind susținerea guvernului Sandu, a declarat pentru ziarul nostru că printre angajații săi se simte o tensiune, o frică, dar se muncește în continuare.

„Noi trebuie să trăim în continuare și să lucrăm și parcă ne pare că e legitim Parlamentul. Este opinia mea proprie și am făcut-o publică, acum a fost ziua mea de naștere și m-au felicitat chiar și unii membri PD”, punctează Ion Tulbure.

„Mulți primari sunt presați să semneze pentru guvernul Filip”

Primarul independent al satului Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc, a semnat declarația de susținere a guvernului Sandu, după ce a văzut reacția Uniunii Europene. Acesta menționează că are un profund respect față de Maia Sandu și Andrei Năstase.

„Am stat împreună cu mai mulți colegi şi am discutat, marea majoritate care au semnat pentru fosta guvernare la sigur că au făcut-o de frică, noi ăștia care am rămas mai liberi, am făcut-o în cunoștință de cauză. Mulți primari sunt presați de către președinții de raioane ca să semneze actul – fără nicio valoare juridică – de susținere a guvernului Filip”, menționează Alexei Busuioc.

Primarul de Capaclia este de părere că actuală coaliție PSRM-ACUM este o coaliție monstruoasă, dar este sigur că după ce vor elibera statul de cancer se va  ajunge la alegeri anticipate, dar nu pe 6 septembrie, cum dorește Pavel Filip, dar după ce se vor curăți Procuratura Generală, Curtea Constituțională, Audiovizualul și alte structuri de stat.

„Regimul dictatorial din Ungheni este în agonie”

Pentru susținerea guvernul Filip la Ungheni ar fi semnat 20 de primari în frunte cu vicepreședinta raionului, Iulia Pancu. Consilierii din raionul Ungheni sunt nemulțumiți de conducerea raionului care a vorbit în numele lor și pentru faptul că i-a amenințat cu eliberarea de la serviciu pentru că nu vor să participe la protestele organizate de PD.

„Consilierii raionali din raionul Ungheni își exprimă tot sprijinul pentru noul guvern învestit legitim condus de prim-ministrul Maia Sandu. Regimul dictatorial din Ungheni este în agonie profundă. Mai sunt şase consilieri care susțin guvernul, dar nu semnează pe motiv de presing şi de protejare a propriei afaceri”, punctează Corneliu Prepeliță, inspector școlar în cadrul Direcției Educație Ungheni. Prepeliță susține că oamenii sunt foarte nemulţumiţi pentru faptul că le-a fost furată o zi de odihnă, fiind obligaţi să meargă duminică, 9 iunie, la protestul din capitală.

„Am fost presați și amenințați cu eliberarea de la serviciu dacă nu mergem la protest. Au fost transportați oamenii pe arșiță la Chișinău, iar acolo se ascundeau pentru că le era rușine că au mers”, menționează Corneliu Prepeliță.

Semnături false în susținerea guvernului Filip?

Primarul comunei Iarova, raionul Soroca, a aflat întâmplător despre faptul că numele său figurează în lista primarilor din raion care susțin declarația PD.

Contactat telefonic de reporterii site-ului observatorul de nord, primarul Ion Chiriac afirmă că nu a semnat declarația publicată de Partidul Democrat pentru susținerea guvernului Filip. Ion Chiriac a menționat că are o opinie contrarie și că nu ar fi semnat acest document dacă ar fi fost întrebat. O altă semnătură care se regăseşte pe lista de susținere a guvernului Filip e cea a primarului comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca, Liviu Raischi, care nu se afla în acel moment în RM, fapt confirmat de secretarul consiliului local.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)