Primăria să construiască spaţii special amenajate pentru producători

_DSC0282Comerţul stradal în jurul Pieţei Centrale e o problemă veche a autorităţilor municipale şi a oamenilor ce trec pe alături. Străzile ce se află în apropierea pieţei sunt aglomerate cu comercianţi ce nu au autorizare pentru desfacerea mărfii.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a decis în mai multe rânduri să fie interzisă orice formă de comerţ stradal. Dar nici această soluţie nu a ajutat ca vânzătorii să înceteze comercializarea produselor în preajma pieţelor. Poliţia luptă în fiecare zi cu vânzătorii cerându-le să-şi mute marfa la tarabele autorizate din interiorul pieţei, dar nici aceasta nu-i opreşte pe comercianţi. Cele mai aglomerate sunt trotuarele din preajma Pieţei Centrale, unde fiecare centimetru pătrat este transformat în loc de comerţ.

Săteni versus precupeţi

Comercianţii din stradă susţin că e prea scump să plăteşti pentru o tarabă din piaţă, să achiţi testele de laborator şi alte cheltuieli, în acelaşi timp marfa lor este mai scumpă decât în piaţă. Pe lângă precupeţi (comercianţii care îşi cumpără marfa la pieţele angro), mai sunt şi oameni de la ţară care vin să-şi vândă marfa, ei susţin că pentru ei orice leu este preţios şi nu au bani ca să achite locul pentru o tarabă.

În afara pieţei putem găsi atât produse alimentare, fructe, legume, cât şi mărfuri industriale, puieţe şi flori. Produsele alimentare nu sunt păstrate conform regulilor, fiind uşor alterabile (carnea, lactatele, peştele etc.), dar nu pe toţi cumpărătorii îi deranjează faptul că toate acestea sunt întinse pe trotuare, în drum, în praf şi în gaze de eşapament.

Opinia oamenilor

O parte din pietoni susţine că se teme să cumpere produse alimentare de pe marginea drumului, motivul principal e că ele pot fi nocive. O altă parte de oameni e de părerea că e mai ieftin să cumperi de pe marginea drumului decât în piaţă, în plus, afirmă ei, nici în locurile autorizate din pieţe nu ai absoluta siguranţă a calităţii produselor achiziţionate.

Aceasta problemă are nevoie de o soluţie. Întreprinzătorii din pieţe nu au pretenţii faţă de oamenii ce vând în faţa magazinelor lor. Ei susţin că comerţul stradal este problema Primăriei şi nu a lor, ei nici nu încearcă să soluţioneze acestă problemă. Dar este nevoie de o sistematizare a activităţii în acest domeniu.

Chişinăuenii mai cred că problema trebuie soluţionată pe căi civilizate. În primul rând, trebuie revizuită legislaţia care reglementează comerţul stradal şi trebuie identificate locuri pentru un comerţ civilizat, pentru cei care vor să o facă. Asta înseamnă că este nevoie atât de simplificarea procedurilor birocratice ce reglementează comerţul din Chişinău, cât şi de dezvoltarea unei reţele eficiente de pieţe agricole şi magazine de cartier. O altă direcţie de acţiune prin care să fie reglementat comerţul din Capitală este deschiderea unor magazine sociale pentru păturile vulnerabile. De asemenea, pentru stabilirea unei legături directe între producători şi cumpărători, se propune susţinerea producătorilor autohtoni.

Pentru înlăturarea comerţului stradal neautorizat, a comercializării de produse a căror provenienţă este incertă punând în pericol sănătatea cetăţenilor, a aspectelor insalubre create prin gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor de către comercianţi, cumpărătorii propun ca Primăria să construiască  spaţii special amenajate pentru producători şi să depună efortul necesar pentru a exclude intermediarii.

 

Mihaela Tobultoc, stagiară