Primăria s-a mutat la GBC

Foto: Nadea Roscovanu

Se erijează în victime, dar au făcut jocul PD, inclusiv în procesul de acaparare a Primăriei Chişinăului. E vorba de consilierii socialişti din Consiliul Municipal Chişinău (CMC), care, în faţa camerelor de luat vederi, au contestat numirea Silviei Radu în funcţia de primar general interimar, dar în cadrul CMC au contribuit la instalarea acesteia în funcţie. Mai mulţi experţi susţin că ne putem aştepta în timpul apropiat la înlocuirea membrilor echipei lui Dorin Chirtoacă cu reprezentanţi ai anturajului actualei guvernări. Potrivit lor, acţiunile reprezintă încă un atentat la democraţia locală.

Primarul suspendat al capitalei Dorin Chirtoacă a întreprins la 30 iunie curent o încercare de a-i numi în funcţia de viceprimari ai capitalei pe liberalii Mihai Moldovanu şi Valeriu Munteanu. Şedinţa CMC la care urma să fie dezbătută chestiunea nu a avut loc din lipsă de cvorum. Nu s-au prezentat consilierii socialişti, PPEM şi PD. Conform Legii privind statutul mun. Chişinău, primarul poate numi viceprimarii prin dispoziţie doar dacă aceştia nu sunt aleşi de CMC ori subiectul este exclus din agendă la două şedinţe consecutive. Ştiind acest lucru, consilierii socialişti au boicotat mai bine de o lună şedinţele şi au revenit abia după suspendarea primarului general, Dorin Chirtoacă, la 28 iulie.

O candidatură impusă

Un altfel de comportament au avut socialiştii atunci când primarul interimar Nistor Grozavu a înaintat un proiect de decizie cu privire la numirea Silviei Radu şi a consilierului PPEM, Radu Codreanu, la funcţia de viceprimari. Socialiştii s-au prezentat in corpore la două şedinţe, pe 31 octombrie şi pe 3 noiembrie, în cadrul căreia au exclus documentul de pe ordinea de zi, oferindu-i astfel posibilitatea lui Nistor Grozavu, primar interimar, să desemneze viceprimarii.

Luni, Grozavu a citit vădit emoţionat de pe o foaie o declaraţie anunţând că se retrage din funcţia de primar interimar, desemnând-o în locul său pe Silvia Radu pe care a prezentat-o ca manager eficient, apolitic. Faptul că Grozavu a citit cu mâini tremurânde de pe foaie o declaraţie a iscat bănuieli că a fost scrisă în altă parte. „Dl Grozavu, profesor universitar, nu are nevoie să citească de pe foiţă, dar a ieşit la fel ca alte sute de aleşi locali cu o declaraţie pe care a citit-o de pe foaie. Plahotniuc a recunoscut în cadrul conferinţei de presă că, având un singur consilier democrat în CMC, a luat puterea în Chişinău. Stilul în care a făcut-o îi este caracteristic”, a menţionat într-o emisiune TV fostul consilier municipal Oleg Cernei.

Acesta a mai dezvăluit că i-a telefonat lui Grozavu după şedinţa de luni şi l-a întrebat cum a apărut candidatura Silviei Radu. „A dat indirect de înţeles că e o persoană care i-a fost impusă. Nistor Grozavu are un dosar, este şantajabil”, a mai spus Cernei.

Ghimpu: „Nu avem bâta procurorilor”

Vladimir Plahotniuc s-a arătat deranjat marţi într-o conferinţă de presă de faptul că liberalii şi socialiştii l-au acuzat de preluarea conducerii primăriei. Acesta a întrebat, nu fără cinism, de ce Dodon şi Ghimpu, care ar putea avea o majoritate în CMC, nu au desemnat împreună un primar interimar. „De ce lăsaţi PD, care are un singur consilier, să vă pună primarul interimar şi viceprimarii? Astăzi, socialiştii şi liberalii pot să facă tot ce vor în Primăria mun. Chişinău, deţin majoritatea în consiliu. Pot chiar să mute primăria la Coloniţa ori la Condriţa, au toate voturile să o facă, dar stau şi se plâng la televizor. Fie sunt neputincioşi, fie mint, iar PD, cu un vot, a ajuns mai tare ca ambele partide”, a spus liderul democrat.

Replica lui Ghimpu nu s-a lăsat aşteptată. „De ce să muţi primăria? Oriunde s-ar afla, după arestul lui Dorin Chirtoacă, ea va fi condusă de salvatorul republicii şi al capitalei de pe strada Cantemir, de la GBC. Liberalii nu au bâta procurorilor ca preşedintele PD”, a replicat el. Potrivit lui Ghimpu, PD a acţionat împreună cu socialiştii, chiar dacă se detaşează în public de aceştia. „Nu te ascunde după deget, căci lumea nu e proastă. Ar fi mai bine să faci un pas înapoi şi să revii la norma democratică, puterea aparţine poporului, nu unui om care o acaparează cu bâta, fie la nivel de Guvern, Parlament, fie de republică”, a mai spus Ghimpu.

„PSRM este la cheremul PD”           

Şi liberalul Valeriu Munteanu este de părere că democraţii au acţionat în tandem cu socialiştii pentru a prelua puterea în Chişinău. „În iunie, primarul Dorin Chirtoacă a semnat o dispozitie prin care a înaintat doi viceprimari, printre care şi eu. Socialiştii au tot fugit, dar o încercare s-a consumat totuşi în iunie, apoi primarul a fost suspendat subit şi socialiştii au revenit în CMC. Acum însă, dimpotrivă, atunci când a venit Grozavu cu propuneri de a numi viceprimari, aceştia au venit de două ori consecutiv la şedinţa CMC. Au făcut jocul PD, iar acum se erijează ca victime. Sunt la cheremul PD”, ne-a declarat Munteanu.

„Silvia Radu nu acţionează de capul ei”

Fostul primar de Chişinău, Serafim Urechean, deşi admite că primăria capitalei a fost preluată în mod abuziv, e de părere că „trebuie să fii prost să nu iei puterea atunci când aceasta se tăvăleşte”. „În situaţia asta de dezastru, când toţi sunt sub învinuirea procurorilor, să laşi Chişinăul fără administraţie publică locală este o crimă. Numai Curtea Constituţională poate spune dacă şi-a depăşit ori nu Nistor Grozavu competenţa. Bineînţeles că este un atentat la democraţia locală, dar, luând în consideraţie situaţia care s-a creat, din cauza impotenţei autorităţii locale, vorbesc nu doar de primar, viceprimari, ci şi de consilierii care bat apa în piuă, era necesară deblocarea situaţiei”, a opinat Urechean.

Cât despre acţiunile noului primar interimar, Silvia Radu, care s-a instaurat imediat după numirea în funcţie în cabinetul lui Dorin Chirtoacă, eliminând în public obiectele personale ale acestuia, Urechean crede că ea nu a făcut de capul ei acest lucru. „Acesta este un semnal către alegători şi opinia publică, un semnal că este nu doar pentru o zi, ci pentru lung timp, că ar avea depline împuterniciri şi susţinerea CMC. Dacă unii consilieri municipali au tupeul să ia cu asalt casa cuiva, de ce nu ar lua cu asalt cabinetul primarului?!”, a mai întrebat fostul primar, care crede că, din punct de vedere al unui manager de companie, remanierile sunt binevenite: „Dar în calitatea noastră de cetăţeni şi alegători este important ca instaurarea guvernării să aibă loc doar pe cale democratică. Să nu uităm însă cum a fost instaurat Guvernul”, a remarcat Urechean.

Vor contesta la Curtea Constituţională

Liberalii au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională modul în care a fost numită Silvia Radu în funcţia de primar interimar. „Nistor Grozavu deţine din 2011 funcţia de viceprimar interimar. Nu putea un viceprimar interimar să ocupe interimatul funcţiei de primar şi să aibă aceleaşi drepturi ca un primar ales, numind un alt primar interimar”, spun ei.

Amintim că primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, este suspendat din funcție. Acesta este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată începând cu 25 mai curent.  Procesul lui Dorin Chirtoaca a fost reluat de la capăt, după ce judecatoarea Silvia Girbu a anuntat că a fost promovată la Curtea de Apel, prin semnatura preşedintelui Igor Dodon. Avocaţii lui Chirtoacă consideră că dosarul este tergiversat, oamenii legii neavând probe care să îl incrimineze.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)