Primăria Chişinău: albastră, galbenă, verde sau roşie?

ALEGERI LOCALE// Patru nume „grele” sunt anunţate ca fiind gata de lupta pentru fotoliul de primar al capitalei la alegerile locale din primăvară

După ce a fost constituită alianţa de guvernare şi a fost votat Guvernul, prioritatea numărul unu a politicienilor pare să fie nu atât alegerea şefului statului, cât alegerile locale din primăvară, în special bătălia pentru şefia primăriei capitalei. Deşi unii lideri evită să confirme candidaturile unor partide la Primăria Chişinău, patru nume „grele” sunt date ca sigure de a se avânta în lupta electorală. Este vorba de actualul edil al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, fostul primar Serafim Urechean, comunistul Igor Dodon şi liberal-democratul Alexandru Tănase.

„Chirtoacă vs. Chirtoacă”

Dorin Chirtoacă, actualul primar general al capitalei care a smuls în 2007 Chişinăul din mâna interimarilor comunişti, a anunţat public la finele anului 2010 faptul că va mai candida pentru un mandat la primărie. „Principalul meu contracandidat voi fi chiar eu. De fapt, mă voi confrunta cu mine, nu cu ceilalţi contracandidaţi, pentru că este vorba despre ceea ce s-a făcut în ultimii patru ani şi proiectele de viitor. Aşa puteţi scrie: Dorin Chirtoacă vs. Dorin Chirtoacă”, a sugerat presei liberalul în cadrul unei şedinţe din 30 decembrie 2010 în care a făcut bilanţul activităţii sale din ultimul an. Chirtoacă, care a avut relaţii tensionate atât cu Guvernul comuniştilor, cât şi cu cel al AIE 1, a ţinut să precizeze că, în prima etapă, confruntarea „nu va fi între democraţi şi comunişti, dar va fi între democraţi”.

Anterior, Chirtoacă îşi improvizase într-o emisiune în direct chiar şi un slogan electoral: „Am scos orașul din rahat, mai candidez pentru-n mandat!”, fapt care l-a amuzat şi pe el însuşi, făcându-l să râdă cu hohote preţ de câteva minute.

„Unicul” Urechean

Speranţa că va nimeri în Parlament şi după 28 noiembrie 2010 l-a făcut pe fostul primar al Chişinăului, Serafim Urechean, să amâne anunţarea intenţiei de a reveni la cârma capitalei. Acum, după ce a rămas pe dinafara Parlamentului, acesta a sugerat foştilor săi colegi de guvernare să meargă cu un candidat unic la primăvară. Şi nu cu orice candidat, ci cu Serafim Urechean! Două dintre cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană 2 au anunţat, însă, că vor avea candidaţi proprii la funcţia de edil al capitalei. Urechean, care a ales în 2005 în favoarea funcţiei de deputat, după ce câştigase după o luptă crâncenă primăria în defavoarea comunistului Vasile Zgardan în 2003, va fi nevoit să concureze cu foşti colegi de-ai săi de alianţă. Rămâne de văzut dacă Urechean va reveni la primăria pe care a condus-o fără întrerupere în perioada 1994-2003.

Tănase: „Dacă mă va înainta partidul…”

Candidatura lui Alexandru Tănase, actualul ministru al Justiţiei şi prim-vicepreşedinte al PLDM, la funcţia de primar al capitalei a fost vehiculată de mai multe ori şi domnia sa chiar şi-a exprimat public dorinţa de a participa la alegerile locale viitoare. De duminica trecută, numele său este pe buzele tuturor, după ce liderul liberal-democraţilor Vlad Filat a anunţat într-o emisiune televizată că partidul pe care îl conduce va avea „un candidat puternic din cadrul echipei PLDM” la funcţia de primar al capitalei. Solicitat de JURNAL, Alexandru Tănase nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că ar urma să candideze la primăria capitalei.  „Decizia partidului e de a nu face public numele candidatului. Va fi un candidat puternic”, a repetat şi Tănase ce a zis Filat. Menţionăm că Tănase l-a însoţit aproape la orice întâlnire pe Vlad Filat când acesta a candidat la fotoliul de primar în 2007 şi a devenit consilier municipal din partea PLDM. Iar în martie 2010 Tănase nu excludea faptul că ar putea candida la alegerile locale din 2011 la funcţia de primar de Chişinău.

“Dacă mă va înainta partidul din care fac parte, voi candida la alegerile locale, dar singur nu am cum să-mi înaintez candidatura”, spunea Tănase pe 26 martie 2010.

Dodon, „aproape” candidat

Şi comunistul Igor Dodon susţine că se va supune deciziei partidului, deşi colegi de-ai săi din PCRM au declarat anterior pentru JURNAL că Igor Dodon ar putea fi, „în proporţie de 90 la sută”, candidatul comuniştilor pentru şefia capitalei. Asta mai ales după ce alianţa între comunişti şi democraţi în cadrul căreia Dodon urma să fie premier a picat. „Care e numele celui care v-a spus? La noi în partid nu a fost discutată această problemă”, a declarat pentru JURNAL Dodon. Întrebat dacă ar candida, totuşi, dacă i s-ar propune, Dodon, fost ministru al Economiei în Guvernul Tarlev, a fost laconic: „Totul depinde de decizia partidului”. Potrivit surselor amintite, comuniştii au prins la curaj după ce la alegerile din 28 noiembrie 2010 au acumulat în mun. Chişinău cu circa 15,5 mii de voturi mai mult decât în iulie 2009. Ei cred că principalul contracandidat al comuniştilor va fi cel liberal-democrat care „va trece în turul doi cu Igor Dodon”.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)