Primăria capitalei a interzis protestele în perioada vizitei lui Biden

Doritorii de a organiza acţiuni de protest în centrul Chişinăului, în timpul vizitei vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden, s-au văzut nevoiţi, la insistenţa administraţiei publice locale, să amâne acţiunile de protest pentru altă dată.  Viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, a semnat o dispoziţie cu privire la limitarea temporară a accesului publicului pe anumite străzi şi în anumite locuri publice în timpul aflării oficialului american la Chişinău.

Pe parcursul vizitei înaltului oaspete, va fi interzisă parcarea automobilelor de-a lungul străzilor din central capitalei şi a străzilor adiacente locului pe unde se va deplasa coloana oficială: bd. Dacia, Viaduct, str. Ciuflea, str. Arborelui, str. Bucureşti şi bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Totodată, va fi interzisă comercializarea pe străzi a bunurilor de către vânzătorii ambulanţi. În timpul deplasării convoiului de la Aeroport spre centrul Chişinăului, transportul public va fi redirecţionat pe alte străzi.

Cortul combatantului a fost evacuat

Potrivit lui Vasile Pascaru, angajat al Primăriei Chişinău, a solicitat să protesteze în această zi Liga tineretului rus, care, cu ocazia vizitei lui Biden, a dorit să se pronunţe împotriva prezenţei NATO în R. Moldova, şi urma să-şi continue protestul din faţa Guvernului Tudor Pânzaru, combatantul de la Nistru care protestează 24 din 24 de ore începând din luna septembrie. Combatantul de la Nistru militează pentru o locuinţă şi o pensie de invaliditate decentă. Ieri, lucrurile şi cortul acestuia au fost ridicate şi evacuate din faţa Casei Guvernului. “Am convenit cu Tudor Pânzaru să fie cazat în aceste trei zile la Centrul de triere din Chişinău. De asemenea, am adus la cunoştinţa Ligii tineretului rus decizia Primăriei care interzice acţiunile de protest în central Chişinăului în această zi. Decizia obligă organizaţiile să renunţe în timpul vizitei oficialului american la acţiunile de protest şi a fost emisă în urma demersurilor Serviciului de protecţie şi pază de stat şi a Comisariatului general de Poliţie”, a mai spus Pascaru.

Decizie temporară

Diana Gurschi, şefa Direcţiei asistenţă juridică din cadrul Primăriei, ne-a informat că au mai solicitat să protesteze în această zi organizaţia de tineret a PCRM şi Alianţa pentru Salvarea Familiilor. “Am discutat cu ei, în Legea cu privire la întruniri există o prevedere în care se spune că administraţia publică locală are dreptul să limiteze temporar accesul publicului cu ocazia unor vizite oficiale importante”, a spus Gurschi, precizând că, totuşi, încă nu au ajuns la o înţelegere cu organizaţia de tineret a PCRM. Cât priveşte Alianţa pentru Salvarea Familiilor din Moldova, aceasta şi-a amânat mitingul pentru ziua de joi, 17 martie.

Securitatea vicepreşedintelui american este asigurată de peste 3000 de poliţişti. Restricţii asemănătoare au fost impuse la summit-ul CSI din octombrie 2009. Totuşi, atunci, reprezentanţii a două partide au protestat în preajma Palatului Republicii, solicitând ieşirea RM din CSI. Un alt protest a avut loc în faţa Primăriei, unde zeci de pensionari şi invalizi au cerut micşorarea tarifelor la apă şi transport.

S. C

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)