Prima vizită a unui Secretar de Stat al SUA la Chişinău

john-kerry-has-been-pushing-for-air-strikes-in-syriaSecretarul de Stat american, John Kerry, vine la Chişinău la începutul lunii decembrie, în cadrul unui turneu care va mai include escale la Bruxelles, în Israel şi Cisiordania, anunţă Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah.

La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale. Vizita intervine în contextul în care Republica Moldova urmează să semneze zilele următoare, la Vilnius, acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.

La Bruxelles, secretarul de Stat american va participa la reuniunea ministerială a Alianţei Nord-Atlantice.

Iniţial, turneul diplomatic al secretarului de Stat american includea şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Vizita Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, în Republica Moldova semnifică sprijinul SUA pentru evoluţiile democratice din Republica Moldova, afirmă premierul Iurie Leancă.

„Secretarul de stat vine la Chişinău. Că e popas, că e vizită mai puţin contează. Ceea ce este extrem de important şi relevant este că după , iată, o pauză de aproape 22 de ani, un secretar de stat american va efectua o vizită, chiar şi de scurtă durată, la Chişinău. Este extrem de importantă această vizită, fiindcă ne va permite să discutăm despre agenda bilaterală, să discutăm problemele, evoluţiile, pe plan regional, să discutăm despre perspectivele relaţiilor bilaterale, pe care ne dorim să le intensificăm şi pe dimensiunea dialogului politic şi să atragem investiţii americane. Deci este o vizită foarte importantă şi cred că toată lumea va aprecia”, a declarat Leancă, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

după epresa.md