Prima moldoveancă decorată de Elisabeta a II-a

Deși de mai bine de un deceniu este stabilită în Marea Britanie, nu a uitat satul de unde a pornit. A deschis în raionul Râșcani Centrul model pentru copii cu nevoi speciale „Phoenix”. Pentru că îi ajută pe cei care au nevoie de îngrijiri speciale și se implică oferindu-le o viață mai bună, a fost decorată în 2017 de Regina Marii Britanii Elisabeta II cu British Empire Medal (Medalia Imperiului Britanic), fiind astfel prima moldoveancă ce poartă această distincție.

Anul trecut, Victoria Dunford a lansat prima sa carte, „Get MAD”, care are scopul de a inspira – „Oricine poate merge pe drumurile de glod, cum erau pe atunci în Mihăileni, şi apoi ajunge la Palatul Reginei Marii Britanii”. La 18 august 2017, i-a fost oferită distincția de Cetățean de Onoare al Satului Mihăileni.

S-a născut la Mihăileni, Râșcani, la 21 octombrie 1982, în familia lui Petru și a Larisei Scutaru. Fire optimistă, înțeleaptă și cu o voință de fier, așa o cunosc cei din sat. Nu și-a cunoscut tatăl, deoarece a decedat cu câteva luni înainte de nașterea sa. Sătenii îi povesteau că a fost un om bun și stimat în sat. Victoria are un frate care locuiește la Mihăileni, Oleg Scutaru.

Am întrebat-o în ce măsură o reprezintă prenumele pe care-l poartă. Modestă de fire, basarabeanca se consideră o norocoasă că poartă acest prenume, „pentru că într-adevăr am fost o luptătoare de la bun început”.

 „Pentru mine e destul să văd copiii fericiți”

A absolvit Colegiul Agroindustrial din Râșcani și Facultatea de Chimie a Universității de Stat din Moldova, Specialitatea de Chimie Analitică (2005). În Marea Britanie a ajuns în 2004, când conaționalii noştri plecau peste tot în lume, mai mult ilegal, cu riscuri asumate. A ajuns acolo în timpul unei vacanțe de vară, printr-un program de schimb de experiență. Apoi în 2006, cu un program de doi ani. Atunci l-a întâlnit pe viitorul soț – John Dunford. De atunci s-a stabilit în Anglia. Nu și-a uitat satul plin de oameni frumoși și sufletiști. „Mă mândresc cu satul în care m-am născut, mă simt avantajată fiind crescută la țară”.

Dorul și devotamentul pentru țară au mobilizat-o să înființeze în anul 2012 o asociație de caritate dedicată exclusiv pentru Moldova. A căutat diverse posibilități să realizeze cât mai multe pentru cei care au nevoie de ajutor.

„Aceste acțiuni au fost apreciate la un nivel mult mai înalt decât puteam eu să îmi imaginez. Pentru mine era şi este destul să văd copii fericiți, să văd un proiect dus la bun sfârșit care lasă urme”, ne-a mărturisit basarabeanca.

Astfel pentru susținerea oferită republicii și în special pentru deschiderea la Râșcani a Centrului „Phoenix” pentru copii cu nevoi speciale a fost decorată în 2015 de președintele Republicii Moldova cu medalia „Meritul Civic”.

Peste 500 de tone de echipament și mobilier

Victoria Dunford a reușit să ajute cetățenii din R. Moldova prin diferite acțiuni de caritate care să le ușureze viața. „Am adus peste 500 de tone de echipament și mobilier în spitale, centre de sănatate și alte instituții. Au fost aduse și livrate mai mult de o mie de echipamente specializate – scaune cu rotile, cârje, rame de mers, scaune pentru baie și alte obiecte necesare persoanelor cu dizabilități sau bolnave”, spune ea.

Are o dragoste enormă pentru cei care au nevoie de susținerea altora. „Oamenii care mi-au cucerit sufletul și timpul sunt cei mai diferiți. Poate prin asta și au reușit să fure tot timpul meu. Încerc să le descopăr potențialul și îmi pare rău că în alergătura aceasta nu reușesc să mă implic și în dezvoltarea potențialului fiecăruia, însă oricum avem o echipă pentru asta. Copiilor pe care îi mai găsim în sate fără cele necesare le creăm memorii, le oferim minimumul necesar”.

Potrivit ei, un proiect mare a fost deschiderea acum trei ani a Centrului „Phoenix” – un centru model pentru copiii cu nevoi speciale din nordul Moldovei.

Deja de patru ani, de două ori pe an, printr-un parteneriat frumos cu organizația CWUHA din Marea Britanie și Irlanda, 16 camioane vin în R. Moldova încărcate  cu echipamente, ajutoare care ajung la multe centre și mii de familii din R. Moldova.

De exemplu, în septembrie curent, ajutoarele au fost distribuite direct persoanelor cu dizabilități de către voluntari din Marea Britanie celor de la Internatul cu Profil Sportiv Chișinău, Casa Comunitară pentru copii cu nevoi speciale Chișinău, comuna Băcioi, satele Șaptebani, Văratic și Alexăndrești, Secția de copii din Spitalul de Copii din Municipiul Bălți, Centrul „Phoenix”. Acțiunile de acest fel vor continua și în 2019.

Dacă nu noi, atunci cine?”                        

În prezent, basarabeanca muncește pentru inaugurarea la nordul republicii a unui centru model de plasament pentru adulți, unic în R. Moldova.

Victoria doreşte mult să treacă la proiecte care creează infrastructură, care au durabilitate cu echipament – serviciile necesare vor putea fi folosite de mai multe generații.

Face toate acestea pentru că poate să le facă și pentru că ar vrea „să lase o urmă și un exemplu” în urma ei. Şi-apoi, dacă nu noi, atunci cine!?”

Unii fac case, palate, garduri din banii câștigați peste hotare, ea îi ajută pe oameni cu nevoi speciale. Susține că fiecare face ce dorește cu munca sa.

„E păcat de cei care doar se plâng pe toți – vecini, părinți, copii, stat, primar, guvern, însă de fapt nu fac nimic pentru ei înşiși. E regretabil că acest grup de persoane devine tot mai mare”, susţine ea.

Mulţi vor să facă bine

Totul a început de la un act de caritate, care de fapt i-a dat un imbold mare că uite, nu putem schimba lumea, însă putem schimba viața lui Alexandru, Maria… „Cred că schimbarea începe de la fiecare din noi și doar colaborând putem face lumea mai bună. Și să nu uităm nici de faptul că, desi am început singuri, s-au alăturat mii de oameni organizației noastre care cred la fel și care se implică indirect. Mulți vor să facă bine. În R. Moldova e mai specific, deoarece mai ai nevoie să înlături obstacolele birocratice. Din păcate, mulți se opresc la această etapă”.

Consideră că situația social-politică și economică a statului este șubredă la mai multe niveluri. „Nu mai există o valoare unică să ne unească. În Anglia lumea se unește indiferent de culoare, apartenență, religie, întru cauze comune, la noi aceasta e tot mai puțin evident.”

Dacă ar ajunge o persoană puternică în stat, ar „crea poduri de cooperare și dialog deschise, transparente, eficiente, între oameni”.

Susține că oricum situația economică acum este mai bună decât în 2012, când a început a activa, acum însă încep să apară locuri de muncă, dar muncitori nu sunt.

 

De ce trăim așa cum trăim?

„Invidia, gelozia, plângerile, obiceiurile de a cheltui mai mult decât ne putem permite; cu nunți, cumetrii, funeralii, obiceiuri care au degenerat în fudulie sterilă și nu corespund cu realitatea”, a opinat ea.

Am întrebat-o pe Victoria Dunford care este cea mai grea povară cu care se confruntă concetăţenele noastre, în special cele din zonele rurale. Ne-a spus că stereotipurile și atitudinea societății prejudiciază imaginea femeilor mai independente sau care își expun liber gândurile. Femeia de acest tip este judecată aspru la țară. Mai este și violența în familie tot mai frecventă din cauza abuzului de alcool. Femeile suferă în tăcere, se subestimează.

Victoria nu înțelege de ce bărbații moldoveni se consideră superiori în multe privinţe pentru că de fapt într-o familie nu ar trebui să fie așa. „La generațiile mai tinere acest decalaj de gen pare să dispară”.

Fericită în familia sa

Basarabeanca susține că femeile sunt discriminate mult pe plan profesional la nivel de lideri, manageri. „Discriminarea este evidentă și în viața politică. Asta este vizibil dacă ne propunem să comparăm legislativul R. Moldova și cel al Regatului Unit.”

Victoria Dunford este fericită în familia sa. „Ambii suntem egali. Avem   responsabilități, obligații, opinii proprii. Nu se pun etichete: cine-i la bucătărie și cine-i în grădină. Cât priveşte viața personală, aceasta depinde deja de valoarea fiecărei femei sau a fiecărui bărbat. Să nu uităm că sunt și mulți bărbați abuzați, însă despre aceasta se vorbește şi mai puţin.”

The following two tabs change content below.