Prima lansare de carte pe cea mai aglomerată arteră a capitalei

DEBUT // Lidia Bobână a acordat zeci de autografe la cortul JURNAL de Chişinău

Premiera „Poveştilor adevărate”, în inima capitalei

Prima lansare de carte desfăşurată în cel mai aglomerat sector al bulevardului Ştefan cel Mare, în faţa Oficiului Poştal nr. 12, în văzul a sute de trecători, a fost cea a cărţii „Poveşti adevărate”, semnată de cunoscuta jurnalistă Lidia Bobână. Ziarista îndrăgită de cititori pentru poveştile ei spectaculoase publicate, începând cu anul 2003, în JURNAL de Chişinău, a avut o experienţă inedită, primind flori, îmbrăţişări şi felicitări din partea admiratorilor săi, vorbindu-le prietenos, cu faţa numai zâmbet, acordându-le autografe, urmărită de obiectivele aparatelor de fotografiat şi ale camerelor de filmat.

„Nu m-am aşteptat să am parte de un astfel de eveniment. Iniţiativa publicării cărţii îi aparţine lui Val Butnaru, preşedintele Jurnal Trust Media. Am simţit multă căldură din partea publicului, le mulţumesc tuturor celor care au venit”, ne spune emoţionată Lidia Bobână, care a fost gazda cortului JURNAL de Chişinău, deosebit de animat în dimineaţa zilei de joi, 30 iunie.

„Lidia Bobână a intrat în casele noastre”

În grupul de vizitatori ai cortului am întâlnit mai multe doamne elegante, care aşteptau autograf de la autoare. Astfel, pe dna Ecaterina Gavriliuc, şef de secţie la Biblioteca republicană medicală, am surprins-o într-o dispoziţie poetică: „Lidia Bobână e focul din vatră. Ea ne-a insuflat energie bună, dragoste de viaţă, ea contribuie la educaţia tineretului, ne transmite scânteia inspiraţiei”. O altă cititoare, Maria Stratulat, profesoară de istorie la Liceul „Nicolae Sulac” din Chişinău, nu a ezitat să remarce: „Am ascultat-o pe Lidia Bobână la radio. Dacă medicul pune diagnoza pentru trup, Lidia Bobână ştie să găsească bolile sufletului şi să le vindece. Ea scoate în evidenţă contradicţiile din societate şi ajută să fie înlăturate.” Iar Nina Alcaz, profesoară de biologie şi geografie, ne-a povestit cu bunăvoinţă: „O ascult la radio din 1980. O ascultam toată familia, parcă Lidia Bobână intra la noi în casă. Uneori lăcrimam când auzeam despre vieţi şi întâmplări tragice. Îi citeam şi poveştile din ziare. Acum, la pensie, nu mai pot cumpăra ziare, dar le iau de la bibliotecă şi o citesc pe Lidia Bobână”.

Victor Vasilache: „Poveştile” Lidiei conţin un material de viaţă foarte bogat”

Alături de autoare, după cum e şi firesc, au fost soţul domniei sale, profesorul de filosofie Gheorghe Bobână, şi fratele, scriitorul Victor Vasilache. În aer se simţea şi o prezenţă eterică, imaterială, cea a tatălui său, unul dintre cei mai importanţi prozatori din literatura română, regretatul Vasile Vasilache, care şi-a îndemnat fiica, cu ani în urmă, să-şi adune articolele din ziare şi să le publice într-o carte.

„Tata îi spunea să-şi editeze un volum, pentru că ceea ce e tipărit pe hârtie va rămâne”, afirmă Victor Vasilache, fratele mai mic, copleşit de amintiri: „Lidia era sora mai mare. Ea m-a învăţat să citesc, într-o vară, Lidia era în clasa a VI-a, iar eu aveam şase ani. Mă bucur mult să-i văd munca strânsă într-o carte. E un debut cam târziu, dar e bine că s-a produs. La început o ironizam, dar ne-am dat seama pe parcurs că poveştile ei conţin un material de viaţă foarte bogat. Ea scrie despre destine dramatice, despre relaţiile de cuplu, despre situaţii tensionate din viaţa personală. Oamenii îşi compară viaţa cu a personajelor şi găsesc nişte soluţii. E multă emoţie în poveştile ei care sunt nişte mărturisiri, nişte spovedanii ce-i pot aduce eliberare celui ce se confesează. Cititul acestei cărţi e ca o terapie, poate aduce împăcarea cu sine”.

Vladimir Beşleagă: „Lidia Bobână are harul de a descoperi miraculosul în lume”

Cel care a scris prefaţa (cu titlul „Poveşti moderne”) la cartea Lidiei Bobână, romancierul Vladimir Beşleagă, a venit de asemenea la lansare. Pe chipul domnului Vladimir Beşleagă am citit o bucurie sinceră de a participa la un act de cultură autentic, ce s-a derulat în aer liber, sub soarele generos al verii: „Lidia Bobână a avut o străbunică, pe nume Zenobia, care era vrăjitoare. Ea avea harul de a descoperi miraculosul în lume. Noi ne-am dezvăţat să vedem miraculosul, în această lume uniformizată şi globalizată. În cartea Lidiei Bobână există multe pagini interesante atât pentru cei cu gusturi sofisticate, postmoderne, cât şi pentru cei care abia de au citit la viaţa lor o carte. Rolul acestei cărţi e de a îndemna oamenii la lectură”.

Când va fi admisă Lidia Bobână în Uniunea Scriitorilor?

Publicat, la prima sa ediţie, în 6000 de exemplare de JURNAL de Chişinău, avându-i ca redactori pe Rodica Mahu şi Ilie Gulca, volumul „Poveşti adevărate” este pus în vânzare, împreună cu ediţia de marţi a JURNALULUI de Chişinău şi cu APROPO magazin, în toate chioşcurile de presă din Republica Moldova. Cu siguranţă, cartea va avea un ecou larg în rândul cititorilor din diferite generaţii. Volumul ar fi, credem, şi un bilet de intrare, pentru Lidia Bobână, în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

Născută la 18 martie 1947 în comuna Unţeşti, Ungheni. A absolvit Facultatea de Limbi Străine, specialitatea filologie spaniolă şi engleză, la Universitatea de Stat din Moldova. Între anii 1972 şi 2004, e realizatoare de emisiuni cu mare priză la ascultători, la Departamentul Actualităţi al Radioului Naţional. În 2000, e distinsă cu medalia „Mihai Eminescu” pentru întreaga activitate în radio. Din 2003, ţine câteva rubrici la „Jurnal de Chişinău”.

Irina Nechit