Prima afacere privată de îngrijire, întreţinere şi amenajare a mormintelor // Memorie online

Două tinere cu vârste de 20 şi 24 de ani sunt primele în Republica Moldova care au deschis o afacere particulară de îngrijire, întreţinere şi amenajare a mormintelor. Victoria Bizian a absolvit Facultatea de Finanţe şi Bănci a Universităţii de Stat din Moldova, iar Galina Cecalev este studentă la aceeaşi universitate, Facultatea Business şi Administraţie. Ideea le-a venit după o călătorie în Franţa.

Svetlana Corobceanu

Galina a vizitat unul din cimitirele din Paris unde a văzut câţiva angajaţi care înlăturau vegetaţia de prisos şi sădeau flori pe morminte. A fost frapată de ordinea din jur şi diversitatea ornamentelor florale de pe morminte. Însoţitorii au informat-o că oamenii care lucrau sunt angajaţii firmelor ce prestează servicii de amenajare şi întreţinere a mormintelor.

La întoarcere, au studiat amănunţit subiectul, după care au deschis o afacere căutată pe piaţă, pentru care, cel puţin deocamdată, concurenţa e redusă.

„În Republica Moldova, mulţi cetăţeni sunt plecaţi peste hotare. Ne-am gândit că anume aceştia ar putea beneficia de serviciile noastre. Mai sunt şi oameni care nu reuşesc să meargă să vopsească, să spele piatra funerară, să sădească flori, ne-am gândit că ar fi o idee bună şi că oamenii s-ar putea bucura de munca noastră”, ne spune Victoria.

Pe lângă ornamentele florale, angajaţii firmei curăţă marmora cu preparate speciale, vopsesc crucile şi îndreaptă gardurile.

De la site-uri de grădinărit la cele funerare

Din start fetele au investit vreo 8000 de lei în afacere. Şi-au deschis propriul site care le este de mare folos. „Eşti obsedat de sentimentul datoriei, dar totodată nu ai timp să îngrijeşti de mormintele celor apropiaţi aşa cum vrei, apelează la noi” este apelul fetelor. Deşi şi-au deschis de curând afacerea, în scurt timp, au fost sunate de moldoveni aflaţi la muncă ori stabiliţi în Italia, Israel, Franţa şi Rusia. „Ne-am confruntat însă cu o problemă. Spre deosebire de cimitirile din străinătate, unde administraţia cimitirului îţi poate oferi informaţia despre locul aflării mormântului unei anumite persoane, în RM nu găseşti mormântul fără a fi însoţit de o rudă”, spune Victoria.

Din această cauză au ratat mai mulţi clienţi. Pe lângă cele două fete, întreprinderea mai are cinci angajaţi. Pe cartea de vizită a acestora e specificat că „propun servicii la nivel european” de îngrijire a mormintelor. Ne interesăm prin ce se deosebesc serviciile lor de ceea ce poate oferi administraţia cimitirilor din capitală. „Am consultat mai multe site-uri de grădinărit, avem o ofertă specială, destul de diversă, legată de decorarea mormintelor cu flori vii sau artificiale. Spre deosebire de angajaţii cimitirului care merg cu mătura printre morminte şi pe morminte, noi îngrijim doar de morminte şi o facem cu mult respect faţă de răposaţii clienţilor noştri”, ne mai spune Victoria.

Comemorări online

Pentru clienţii stabiliţi în străinătate, la solicitarea acestora, fetele fotografiază mormântul deja amenajat şi le trimit fotografiile pe adresa electronică. Până acum, niciun client nu s-a arătat nemulţumit de abilităţile tinerelor. Deocamdată, firma funcţionează în raza municipiului Chişinău. Telefoanele acestora nu contenesc să sune, în special, în apropiere de Paştele Blajinilor. Le sunt solicitate servicii de vopsire a crucilor, de spălare a monumentelor, aranjamente florale sub formă de cruci şi chiar sub formă de tricolor.

Clienţii achită între 300 de lei, pentru o singură intervenţie, şi 1200 de lei pe an, dacă vor ca angajaţii firmei să îngrijească de mormânt în fiecare lună. „Încheiem contracte cu fiecare client în parte. Nu pot uita primele apeluri, am avut emoţii mari, de începător. Acum ne-am obişnuit. Nu visez morminte, în viziunea noastră, acţiunea noastră e o afacere nobilă”, afirmă Galina.

Doar un grup restrâns de prieteni ştiu de noua preocupare a fetelor. „Ne aşteptam să fie sceptici, s-au arătat un pic surprinşi, dar totodată au înţeles că e o idee bună şi ne-au urat succes. Mai sceptici s-au arătat părinţii care m-au întrebat de câteva ori dacă sunt sigură de ceea ce vreau să fac. Dar avem ambiţii şi, pe viitor, vrem să prestăm servicii pe întreg teritoriul RM”, ne spune Victoria la despărţire.

Casetă:

Afacerea Victoriei Bizian şi Galinei Cecalev este prima întreprindere privată în domeniul îngrijirii şi amenajării mormintelor în RM.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu