Prietenii FMF de la FIFA şi UEFA

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, a demonstrat odată în plus că se bucură de respect fin partea şefilor FIFA şi UEFA. Preşedintele UEFA, Michel Platini, l-a numit prieten pe Pavel Ciobanu, iar bossul de la FIFA, Sepp Blatter, l-a îmbrăţişat părinteşte în cadrul întâlnirii de la Moscova.

Această prietenie nu este doar în folosul lui Pavel Ciobanu, dar şi spre binele fotbalului moldovenesc. Blatter a înţeles că naţionala R. Moldova, dar şi primele reprezentative din spaţiul CSI, au de suferit din cauza deciziei federaţiei de specialitate din Rusia. Acesta a intervenit în soluţionarea acestei probleme, pentru că fotbalul mondial are nevoie de surprize şi de răsturnări de situaţie. Naţionalele din spaţiul CSI au puţine şanse a se califica la un turneu final, iar dacă se întâmplă o minune, atunci FIFA şi UEFA îşi vor atribui meritele.
Sepp Blatter este un bătrânel foarte jovial, care ştie să împace toată lumea. Poate a comis unele greşeli la şefia FIFA, dar de fiecare dată a ţinut cont şi de doleanţele naţionalelor mici. FMF putea să mizeze pe susţinerea Guvernului Republicii Moldova, care urma să negocieze cu Rusia un acord prin care jucătorilor cu dublă cetăţenie (cea moldovenească şi cea rusă – n.r.) să li se permită să evolueze pentru naţională. Dar şefii FMF îşi dau seama că acum nu e momentul potrivit pentru a solicita acest lucru noii guvernări şi au apelat la prietenii influenţi de la FIFA şi UEFA. Lumea fotbalistică trebuie să-şi rezolve problemele în familie. Este un principiu împărtăşit de FIFA şi UEFA şi e de datoria lor să-i împace pe cei mari cu cei mici.

Totuşi, de pe urma întrevederii cu şeful FIFA are de câştigat şi selecţionerul Gabi Balint. Se pare că acesta îi va putea avea la dispoziţie pe Alexandru Epureanu, Nicolae Josan, Alexandru Gaţcan, Stanislav Ivanov şi, poate, chiar pe Sergiu Covalciuc. Nu că aceştia ar fi vedete şi pot decide de unii singuri soarta unei partide, dar sunt jucători care au experienţă şi pot face faţă în meciurile cu miză din preliminariile pentru Euro-2012.

Acum când această problemă pare că se va soluţiona, lumea aşteaptă minuni de la Gabi Balint. În funcţie de tragerea la sorţi de pe 7 februarie, când naţionala noastră îşi va afla adversarii din preliminariile Campionatului European din 2012, vor apărea şi pretenţiile fanilor, dar şi ale şefilor de la FMF.