Prieteni de viaţă şi condei // LANSARE

Cartea „Rotonda falnicilor tei” de Gheorghe Marin, lansată la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, a fost calificată de către cei prezenţi la manifestare drept „rodul unor mari şi exemplare prietenii dintre autor şi confraţii săi de condei”.

Gheorghe Marin este un extraordinar portretist, interpret al unor evenimente petrecute cu decenii în urmă, volumul se citeşte cu multă plăcere, din el aflăm întâmplări care ar putea constitui subiectul altor romane, a afirmat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova. Potrivit lui Suceveanu, „sunt foarte preţioase aceste pagini din trecutul nostru, ele ne oferă detalii despre marea prietenie dintre scriitori”.

„Cu un titlu absolut poetic, «Rotonda falnicilor tei», scriitorul nu exagerează deloc. După lectura cărţii îţi dai seama că este exact definiţia unor falnici tei adunaţi la un simpozion, peste generaţii, printre vremuri, ca să discute problemele noastre fundamentale, problemele identităţii, continuităţii, ale rezistenţei prin cultură”, a menţionat scriitorul Ion Hadârcă.

În aceeaşi zi în care a avut loc lansarea cărţii „Rotonda falnicilor tei”, tot la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a fost lansat şi romanul „Evadat din Basarabia cotropită” de Stelian Necula, prieten din copilărie al lui Gheorghe Marin. Ambii autori s-au născut în satul Câşliţa-Prut, fostul judeţ Cahul. Au stat în aceeaşi bancă, au fost de nedespărţit la joacă şi la învăţătură. După anexarea Basarabiei la URSS, Stelian Necula s-a refugiat peste Prut şi s-a stabilit în România. Cei doi prieteni s-au regăsit peste ani şi au vrut să-şi lanseze concomitent noile volume, dar din cauza unor probleme la vamă, Stelian Necula nu a putut sosi la Chişinău. Cartea lui, „Evadat din Basarabia cotropită”, a fost lansată în lipsa autorului, fiind prezentată de către nepoata acestuia, cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Sarabaş. Titlul romanului memorialistic scris de Stelian Necula e cât se poate de sugestiv, din volum aflăm cât de frumoasă a fost copilăria autorului în satul de baştină, Câşliţa-Prut, protagonistul povestind cu veridicitate despre refugiul său din Basarabia natală.

Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)