Prezidenţiabilii: Cine va fi candidatul comuniştilor la preşedinţie?

Deşi până la alegerile prezidenţiale din 14 noiembrie au mai rămas doar trei luni (în cazul în care referendumul din 5 septembrie nu va eşua – n.r.), opinia publică încă nu ştie care sunt principalii concurenţi pentru funcţia de şef al statului. Cu excepţia lui Vlad Filat şi Marian Lupu, despre care se spune că sunt favoriţii competiţiei, ceilalţi viitori candidaţi rămân în umbră.

Acest lucru este valabil inclusiv pentru Partidul Comuniştilor (PCRM). Decizia de marţi a Curţii Constituţionale le dă bătăi de cap comuniştilor, susţin mai mulţi analişti politici. După ce Curtea a spus clar că Vladimir Voronin nu poate candida la alegerile prezidenţiale din toamnă, PCRM se vede pus în situaţia să caute un alt candidat. Până acum, în presă au fost vehiculate mai multe nume ale posibililor candidaţi comunişti pentru prezidenţiale. JURNAL a încercat să afle care dintre ei are cele mai multe şanse de a fi înaintat oficial de PCRM.

Are PCRM un candidat?

Contrar declaraţiilor oficiale pe care le face liderul PCRM că partidul său are pregătit deja candidatul pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, analiştii politici nu cred în sinceritatea vorbelor lui Voronin. „Este cunoscut faptul că astăzi PCRM nu are o candidatură pe care ar putea-o lansa fără nicio rezervă în luptă”, afirmă analistul politic Anatol Ţăranu. Opinia acestuia este susţinută şi de Vlad Lupan, un alt analist. „Este greu să găseşti acum un candidat puternic pentru prezidenţiale în sânul PCRM deoarece Voronin era şi rămâne liderul şi forţa motrice a partidului”, afirmă Lupan. De altă părere este Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice. „Eu cred că în interiorul PCRM s-a discutat deja despre candidaţi şi partidul îl are deja pregătit. Din exterior se văd vreo doi candidaţi. S-a vehiculat numele Zinaidei Greceanâi şi al ambasadorului Andrei Neguţă. Eu cred că cele mai multe şanse le are Greceanâi”, opinează Barbăroşie, atenţionându-ne că la alegerile locale din 2007 PCRM l-a înaintat pe Veaceslav Iordan, o persoană arhinecunoscută, de aceea am putea şi de această dată să ne aşteptăm la surprize.

Greceanâi, favorită în PCRM

Şi alţi analişti contactaţi de noi consideră că Greceanâi are cele mai mari şanse să fie înaintată de PCRM drept candidat pentru prezidenţiale. Lupan afirmă că acest lucru este logic din moment ce fosta şefă a Cabinetului de miniştri este singura persoană din PCRM care se bucură de o popularitate relativ mai mare şi ar putea conveni tuturor grupurilor din interiorul formaţiunii. Pe de altă parte, analistul politic Bogdan Ţârdea crede că Greceanâi ar fi cel mai nepotrivit candidat pentru PCRM, deoarece, dincolo de popularitatea modestă pe care o are, aceasta are un mare anti-rating care ar putea să-i joace festa în turul doi de scrutin. „În acest caz, ar fi mult mai potrivit ca PCRM să aleagă o persoană necunoscută, care însă nu are imagine negativă în societate”, consideră Ţârdea. Atât el, cât şi Lupan susţin că, dincolo de popularitatea pe care o va avea candidatul PCRM, trebuie să luăm în calcul şi faptul că acest partid va aduce prin popularitatea sa un anumit procent de voturi şi candidatului său la prezidenţiale. Vorbim în acest caz de aproximativ 10 – 20 %.

Bătălia cea mare fără comunişti

Totuşi puţini sunt cei care cred că PCRM ar fi capabil să scoată un candidat competitiv pentru prezidenţiale. „Comuniştii nu mai au timp pentru a identifica şi a crea o candidatură, de aceea ei vor rata aceste alegeri prezidenţiale. Iar asta îi va costa procente bune inclusiv la alegerile parlamentare. Or, o candidatură bună este şi o locomotivă pentru partid, iar un candidat care are un rating mai rău decât al partidului devine o povară pentru acesta”, explică Anatol Ţăranu. Arcadie Barbăroşie este sigur că candidatul PCRM va ajunge în turul doi, iar acolo fie se va întâlni cu Filat, fie cu Lupu. „În cazul în care PCRM ajunge în turul doi cu Lupu, cred că Marian Lupu ar avea mai multe şanse de victorie. În cazul în care în turul doi PCRM se va întâlni cu Filat, cred că candidatul comunist ar avea prioritate în ochii alegătorilor, căci o parte din electoratul PD-ului ar putea să susţină candidatul comunist”, opinează Barbăroşie. La rândul său, Lupan crede că bătălia cea mare la alegerile prezidenţiale se va da între Lupu şi Filat. „Oricum, Marian Lupu se bucură astăzi de cea mai mare popularitate dintre toţi candidaţii din RM pentru acest post, iar Vlad Filat îl urmează la o distanţă relativ mică, de doar 4-5 %. Totuşi, candidatul PCRM s-ar putea să obţină o popularitate relativ mare, furând şi voturi de la Marian Lupu”, ne atenţionează Lupan.

De ce revine Stratan?

Un alt posibil candidat al PCRM pentru prezidenţiale despre care se vorbise anterior în presă este fostul ministru al Afacerilor Externe, Andrei Stratan. Mai mulţi analişti politici au declarat anterior că Stratan s-ar bucura de susţinerea lui Vladimir Voronin. Miercurea aceasta, presa a fost însă anunţată că Stratan a devenit la începutul acestei luni preşedinte al Partidului Republican. Contactat de JURNAL, Stratan a confirmat acest lucru. Politicianul a evitat să spună dacă au existat sau nu cu adevărat discuţii privind înaintarea sa în calitate de candidat al PCRM la alegerile prezidenţiale din acest an. De asemenea, Stratan se fereşte să spună dacă intenţionează să candideze pentru funcţia de şef al statului. Menţionăm că la ultimele alegeri din iulie 2009, Partidul Republican a acumulat 0,9 % din voturi. Analistul politic Petru Bogatu crede că lansarea lui Stratan într-un nou proiect politic demonstrează că aripa radicală din PCRM (cea condusă de Mark Tkaciuk – n.r.) a învins. „Tkaciuk niciodată nu l-a înghiţit pe Stratan. Faptul că Stratan nu va merge la alegeri de partea comuniştilor demonstrează că „eminenţa cenuşie” a PCRM a învins”, susţine Bogatu.

Lupu-supărăciosul

În timp ce comuniştii îşi caută candidatul potrivit pentru alegerile prezidenţiale, gâlceava dintre primii doi concurenţi, Marian Lupu şi Vlad Filat, a şi început. Anunţul făcut public zilele trecute de Vlad Filat, precum că Partidul Liberal Democrat va avea propriul candidat pentru prezidenţiale, l-a scos din sărite pe Marian Lupu care l-a acuzat pe colegul său de Alianţă de trădare. “Cataloghez acest comportament drept un abandon al principiilor AIE şi o trădare. Evident, aceste acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe”, a declarat liderul democrat. Vicepreşedintele Partidului Democrat, Oazu Nantoi, susţine însă că şeful său de partid nu are de ce să se supere pentru că PLDM are toate drepturile să îşi înainteze propriul candidat.


Evoluţia popularităţii principalilor potenţiali candidaţi conform Barometrului Opiniei Publice

BOP mai 2010
BOPnoiembrie 2009
BOP iulie 2009
BOP martie 2009
BOP octombrie 2008

Marian Lupu

11,4 %
19,8 %
10,9 %
5,6 %
6,8 %

Vlad Filat

15,9%
14,1 %
4,3 %
3,9 %
1,4 %

Zinaida Greceanâi

0,9%
3,5 %
5,1 %
2,9 %
2,9 %

Mariana Rață