Previziuni sumbre: Criza economică nu va fi depășită chiar dacă RM va semna un nou acord cu FMI

adevarulFoto: adevărul.ro

Prin semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) Republica Moldova va câștiga încrederea partenerilor externi și va putea atrage noi investiții. Dar chiar dacă Guvernul va reuși să încheie acest acord, criza economică nu va fi depășită. Este opinia experților de la Institutul IDIS “Viitorul”, expusă în cadrul prezentării unui nou raport economic: “Criza economică – impact și măsuri de răspuns”.

Potrivit autorilor, economia R. Moldova trece printr-o criză dificilă marcată de reducerea consumului populației, încetinirea creșterii volumului producției industriale, scăderea volumului producției agricole și reducerea semnificativă a comerțului extern. Toate acestea au loc pe fundalul deprecierii valutei naționale, creșterii semnificative a prețurilor și a imposibilității angajatorilor de a majora salariile.

Experții prognozează o creștere a prețurilor cu 15%, volumul producției agricole va scădea cu 14%, comerțul cu amănuntul va înregistra o scădere de 7%, exportul – 10%, importul – 20%, iar datoria aferentă consumului de gaze din stânga Nistrului față de Gazprom va constitui 4,7 miliarde USD.

În agricultură, estimările sunt la fel de sumbre ca și în februarie. “În sectorul vegetal avem o situație care va arăta cât de adânc poate pătrunde criza într-un sector care nu a fost resuscitat. Sunt unele schimbări puțin pozitive în sectorul animalier. Avem probleme grave privind comercializarea producției agricole, ajustarea reglementărilor naționale, devieri foarte mari de la agenda de implementare a Acordului de Asociere. O altă problemă ține de lipsa modernizării instituțiilor care au tangențe cu activitățile agricole”, a precizat Viorel Chivriga.

Expertul a mai menționat că, în anul curent, finanțarea sectorului agrar va drena. ”Avem probleme în sectorul financiar bancar astfel că bani nu sunt, iar unele fonduri nu au ajuns la destinație. Fermierii din RM nu vor putea intra în competiție cu fermierii din țările europene atâta timp cât nu au condiții de activitate. O problemă mare este și datoria întreprinderilor procesatoare față de agenții economici care activează în sectorul agricol”, a spus expertul.

În comerțul extern, se așteaptă o scădere la export și import. ”În partea estică, avem doi actori importanți – Ucraina și Federația Rusă. De cealaltă parte, Germania, Polonia, Bulgaria au săltat considerabil cifra la export. La import avem o situație mai puțin controlată. Este necesară o debirocratizare a tuturor procedurilor instituțiilor de stat. Puterea agenților economici este scăzută, au nevoie de suport”, a subliniat Viorel Chivriga.

Totodată, potrivit lui Sergiu Gaibu, o analiză a remitențelor importurilor, exporturilor și a investițiilor străine demonstrează că, dacă RM nu va beneficia de un suport din partea FMI, ne vom confrunta cu o deteriorare și mai mare a cursului valutar, inflația posibil să ajungă până la 15%. De asemenea, coșul de consum va scădea și se va axa pe produsele primare.

În sectorul energetic, potrivit experților, cel mai probabil, ne vom confrunta cu majorări de tarife şi în 2016. ”Majorarea tarifelor la gaze naturale va duce la majorarea tarifului la energie termică, probabil cu 20%, la începutul sezonului rece. La apă avem o problemă legată de documente. Deși legea a fost aprobată în primăvară, ANRE nu a reușit să adopte toată documentația necesară pentru a le implementa. De aceea, probabil tariful la apă va fi revizuit în 2016”, consideră Victor Parlicov.

Despre regiunea transnistreană, Tatiana Lariușin consideră că, în 2015, stabilitatea macroeconomică rămâne scopul economic principal al regiunii, care va fi asigurată printr-o înăsprire suplimentară a politicii fiscale și monetare. Păstrarea unei rate de schimb valutar fixă a rublei transnistrene la 11,0-11,3 pentru 1 USD și nivelarea acestei fluctuații este declarată principalul obiectiv al acestei politici. Situația din Ucraina pune în dificultate logistica mărfurilor și circulaţia persoanelor prin această regiune. De asemenea, o mare problemă o constituie devalorizarea rublei rusești, a hrivnei ucrainene, dar și a leului moldovenesc, așa cum o mare parte a mărfurilor ajung în partea dreaptă a Nistrului.

În acest context, autorii consideră necesară aprobarea și implementarea unui plan de stabilizare financiară și relansare economică,  finalizarea investigațiilor în cazul BEM, Băncii Sociale, Unibank și tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de producerea crizei în sectorul financiar-bancar. Solicită rectificarea bugetului pentru anul 2015 şi urgentarea procesului de elaborare a Legii bugetului pentru 2016, precum și elaborarea și aprobarea Codurilor vamal, fiscal și funciar în redacție nouă, compatibile cu reglementările europene în domeniu

The following two tabs change content below.