Preţuri usturătoare la îmbrăcămintea şi rechizitele şcolare

Pregătirile de 1 septembrie, un adevărat stres pentru părinţi

Facem reduceri! Se pare că tehnicile de ademenire a cumpărătorilor nu prea sunt valabile pentru părinţii care au o sumă fixă de bani şi numără fiecare bănuţ cheltuit. Chiar dacă vânzătorii îi asigură că nu vor majora preţurile odată cu apropierea zilei de 1 septembrie, sute de părinţi roiesc printre tarabele cu rechizite şcolare şi, fără să ia în calcul dorinţele copiilor, cumpără strict necesarul şi încearcă să economisească.

„Aşa! Caiete am cumpărat, agendă, creioane, pixuri, acum mergem după geantă”, îi spune Valentina fiului de opt ani care o însoţeşte la cumpărarea rechizitelor şcolare. Femeia şi-a luat 550 de lei în speranţa că va cumpăra tot de ce are nevoie fiul ei pentru şcoală. Chiar dacă vânzătorii susţin că preţurile au rămas neschimbate, părinţii neagă acest fapt. „Reduceri sunt doar la hainele demodate”, constată cumpărătorii.

Cum sunt manipulaţi copiii?

De te duci la Piaţă Centrală din Chişinău sau dai o raită printre mesele de la iarmarocul situat lângă Piaţa Marii Adunări Naţionale, observi că preţurile sunt identice. Un caiet de 12 file costă 65 de bani, iar cel de 96 – de la opt lei şi mai mult, în funcţie de copertă. „Caietele care au pe copertă eroi din desenele animate preferate de copii sunt mai scumpe, uneori de două ori. Copiii parcă sunt înnebuniţi după ele. Şi fiul meu stă supărat pentru că i-am cumpărat un caiet cu o copertă simplă. Spune că o să-l râdă colegii”, explică enervată Valentina.

Pentru a cumpăra tot setul de rechizite părinţii trebuie să scoată din buzunar cel puţin 350 de lei. Preţul variază în funcţie de vârsta copilului, cu cât sunt mai mari, suma se majorează. Dacă lista include şi un ghiozdan, suma poate ajunge şi la 1500 de lei. Deşi pediatrii le recomandă părinţilor să aleagă minuţios geanta pentru copii, mamele sunt ghidate de suma de care dispun. „Medicul mi-a spus că fiul meu are scolioză, dar… mi-au rămas doar 200 de lei. Îmi daţi, vă rog, geanta albastră de sus!”, îi cere vânzătoarei o tânără mămică. Preţul unui ghiozdan calitativ este în jur de 1000 de lei, însă acestea uneori îşi aşteaptă cumpărătorul mai mulţi ani.

„Tata nu mai are bani!”

Cea mai mare durere de cap pentru părinţi rămâne a fi îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru copii, care deşi sunt mici îşi doresc să fie în pas cu moda. Un costum variază între 400 şi 800 de lei. Cea mai ieftina bluză este de 200 de lei, pe când cea mai scumpă ajunge şi la 700, iar pantofii sunt de la 500 la 1000 de lei.

Proprietara unei tarabe din iarmarocul de pe bulevardul Ştefan cel Mare, Olga Măntăluţă, susţine că vânzătorii sunt gata să facă reduceri de la 50  de lei, dacă îmbrăcămintea este din anul trecut, şi în jur de 20 de lei dacă este din anul acesta.

Majoritatea părinţilor pleacă nemulţumiţi. Suma de care dispuneau când au venit la piaţă s-a dovedit a fi insuficientă pentru a cumpăra toate lucrurile necesare copilului pentru şcoală. „Dacă nu aveţi cel puţin 2000 de lei în buzunar, nu aveţi ce căuta la piaţă! Şi încă ceva. Nu vă luaţi copilul cu voi”, le recomandă părinţilor Vasile, un tătic care a venit cu fiul de şapte ani la cumpărături, soţia lui fiind plecată la muncă peste hotare. Anul acesta băiatul va merge în clasa I, însoţit de tata.

Elena Mogâldea, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)