Preţuri majorate nejustificat

Prețurile la unele produse alimentare de importanţă socială au fost majorate nejustificat. Este concluzia Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), care a verificat în comun cu ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei 242 de agenți economici. Ca rezultat s-a constatat că unii comercianți au depășit la produse, cum ar fi uleiul, pâinea, zahărul, carnea şi în special hrişca, marja permisă de profitabilitate de 20 la sută.

„Prețul unui kilogram de hrișcă ar trebui să fie cel mult 19 lei și 20 de bani, și nu 22 – 25 de lei cum este acum. Majorarea recentă a preţurilor în Ucraina şi Rusia, de unde R. Moldova importă hrişcă, nu putea fi cauza scumpirilor pe piaţa internă, pentru că agenții economici au stocuri mari aduse la prețuri vechi”, a declarat şeful IFPS, Nicolae Platon.

Șeful Fiscului şi al CCCEC au declarat că toți comercianții care se fac vinovați de aceste speculații și au scumpit produsele alimentare peste adaosul comercial vor plăti amenzi de peste 600 de lei. Totodată, Nicolae Platon a mai informat că pâinea s-a scumpit justificat, deoarece s-a scumpit grâul, iar orezul ar trebui să se ieftinească deoarece s-a micșorat și prețul de import.

În urma verificării mai multor depozite angro, magazine comerciale mari, dar și a deţinătorilor de patente, aproape jumătate dintre aceștia nu aveau documente de provenienţă a mărfii, iar 80 la sută au fost sancționați pentru că nu eliberau cecul de casă.

Formarea prețurilor la produsele de primă necesitate este monitorizată zilnic, începând cu 8 septembrie, de grupuri mobile create din reprezentanţi ai CCCEC, IFSP pe întreg teritoriul R. Moldova. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.