Scumpiri la început de an

Majorări de preţuri în lanţ în urma creşterii preţului la gazele naturale
De la 1 ianuarie, concernul rus ”Gazprom” a majorat cu 20 la sută preţul gazelor naturale pentru Republica Moldova. În urma majorării, Republica Moldova va achita 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale consumate, ceea ce înseamnă cu 41 de dolari mai mult decât în perioada precedentă. Unii experţi economici consideră că scumpirea preţului la gazele naturale va  provoca majorarea preţurilor la mai multe servicii şi produse.
Scumpirea va genera o majorare a tarifelor la gaze pentru consumatorii casnici şi o revizuire a tarifelor la energia electrică şi termică, e de părere expertul economic, Ion Preaşcă. Acesta a precizat în cadrul emisiunii Chestiunea zilei de la JURNAL TV că majorarea are loc din cauza deprecierii leului fata de dolar şi majorării preţului la petrol. Spre deosebire de Republica Moldova, preţul la gazele ruseşti pentru Ucraina s-au majorat cu 27 la sută, pe când Belarus, cea de-a treia ţară din CSI care importă gaze ruseşti, va achita cel mai mic preţ, de 170 dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale.
O nouă provocare pentru economie
Viorel Chivriga, expert IDIS, consideră că pe lângă majorarea preţurilor pentru consumatorii casnici, majorarea ar putea afecta atât mediul de afaceri, cât şi agricultura. ”Este o nouă provocare pentru economia noastră, scumpirile sunt inevitabile. Ar putea exista o perioadă de graţie în funcţie de flexibilitatea celor care sunt responsabili de politicile din acest sector. Dar pe termen mediu şi lung scumpirile sunt inevitabile. Majorarea preţurilor la gaze se va răsfrânge asupra CET-urilor, care vor majora tarifele pentru energia electrică şi termică, precum şi asupra unor operatori din industrie care, ca rezultat, vor majora preţurile la produsele lor”, e de părere expertul.
Pe lângă scumpirea gazelor s-au majorat cu 50 la sută accizele la benzină şi motorină. Aceasta a condus la majorarea preţului la produsele petroliere pentru consumatorii finali cu 7%. Taxele vamale la importul maşinilor de lux vor fi de două ori mai mari faţă de anul trecut, iar accizele la parfumuri, bijuterii şi produsele cosmetice vor creşte de trei ori. Cota accizelor la bere a crescut în Republica Moldova cu 25 la sută. Totodată de la începutul anului au intrat în vigoare preţurile minime pentru băuturile spirtoase. Astfel o sticlă de vodcă de 1 litru nu va costa mai puţin de 50 de lei. Comercianţii care vor încălca acest regulament riscă să plătească o amendă de până la 10 mii de lei. Autorităţile de la Chişinău susţin că majorările au fost operate pentru acoperirea deficitului bugetar.
Un nou tarif la căldură
Victor Parlicov, care de mâine va ocupa funcţia de director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE) , a declarat pentru JURNAL că, conform memorandumului dintre FMI şi Guvern, se cere ca până la 14 ianuarie să fie stabilit un nou tarif la căldură. ”E foarte mare probabilitatea ca acest tarif să crească. Negociem ca reprezentanţii FMI să ne ofere un răgaz măcar până pe data de 20 ianuarie, ca noua componenţă a Consiliului directorilor să ia cunoştinţă de ceea ce a reuşit să întreprindă pe moment conducerea departamentelor din cadrul ANRE. Dacă nu vom avea acest răgaz, vom stabili noul tarif pe data de 14 ianuarie”.
Potrivit lui Parlicov, anul trecut, în urma unui studiu realizat de experţi, s-a considerat a fi just tariful de circa 650 lei pentru o gigacalorie. În prezent, condiţiile s-au mai schimbat. ”Creşterea preţului la gazele naturale furnizate de concernul rus nu este singura cauză care ar putea duce la majorarea tarifului. Avem nevoie de acest răgaz ca să stabilim mai întâi un nou tarif la gaze, apoi să analizăm situaţia la CET-uri şi Termocom. Nu avem însă nicio obligaţie legată de stabilirea preţului la gaze, ci doar pentru agentul termic şi nu este exclus că, fiind presaţi de timp, vom începe cu acesta din urmă”, a spus expertul. Cel mai probabil e că noile tarife pentru căldură vor intra în vigoare începând cu luna februarie, curent.
The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu